Ribolov na način "ujemi in spusti"

Ribolov, ki postaja v zadnjem času vse bolj priljubljen je t.i. »ujemi in spusti« ribolov. Takšen način ribolova nikakor ne zmanjša užitka, ki ga ribič doživi za vodo, temelji pa predvsem na tem, da se ulovljeno ribo vrne nazaj v njen naravni habitat (vodo).

Tema in ribolov »ujemi in spusti« je pri mnogih ribičih precej občutljiva in se ob njej »krešejo iskre«, ampak načeloma bi naj veljalo pravilo, da z izpuščanjem rib ohranjamo naravo, ne glede na to katero ribo vračamo, kakšna je njena velikost ali njena starost, v vsakem primeru z vrnjeno ribo omogočimo nadaljnjo reprodukcijo določene ribje vrste in v prihodnje še boljši ribolov za nas ribiče. Pomemben razlog, ki se ga poudarja je, da se na tak način našim zanamcem omogoča boljši ribolov, več ribjih vrst in večja kvaliteta užitka za vodo.

Zakaj bi se trudili, da bi ohranili čim več rib v vodi? Razlogi in mnenja so precej različni, saj je vse več rib v naših vodah, ki so ogrožene in nas lahko počasi skrbi za njihov obstoj. Vedno večjo težavo povzročajo kormorani, mnogo je pa tudi med ribiči »kormoranov«, ki iz vod odnašajo enormne količine rib, kar vsekakor ni dobro za napredek ribolova na naših tleh. Ker je teh težav vedno več, se določene ribje vrste pri »življenju« obdržijo le na podlagi vlaganja rib ribiških družin v določene vode, le vprašanje pa je, kako dolgo bo to pomagalo, določene ribje vrste ohraniti pri »življenju«.

Vredno se je pa zavedati, da ni pomembno ribo pri ribolovu le izpustiti, ampak je pomembno, kako jo izpustimo. Nekaj pomembnih značilnosti izpuščanja in načina »ujemi in spusti« je:

- Ko je riba ujeta, doživi ogromen stres in utrujenost, kar lahko pripelje do pogina.

- Ogromno poškodb ribe doživijo pri preglobokem požiranju trnka in v takšnih primerih je ribo mogoče bolje vzeti, kot izpustiti, saj bo pri poškodbi škrg verjetno poginila v naravi.

- Za uspešem ribolov po sistemu »ujemi in spusti« se naj uporablja trnek brez zalusti, saj je ob pravilnem »drilu« uspešnost ulova prav tako odlična.

- Fotografiranje ribe naj bo čim krajše, v kolikor je mogoče naj bo riba čim več časa vlažna (polivajte jo z vodo), ali še bolje, naj se slikanje opravi kar v vodi ribolova. Nikoli pa zaradi lepših in svetlejših slik ribe ne shranjujmo v čuvarice in čakajmo z njimi na dnevno svetlobo, saj na tak način lahko riba pogine.

- Vaš pribor naj bo dovolj močan, da boste ribo kar se da čim hitreje spravili na obalo in k sebi, le tako je vaš ribolov lahko tudi za ribo varen, če jo nameravate izpustiti.

- Preden ribo izpuščate nazaj v njeno okolje, jo v vodi malo podržite, zanihajte naprej in nazaj, da riba dobi kisik v škrge. Ko se bo riba dovolj opomogla, bo sama pokazala »razigranost« in to je znak, da ribo lahko izpustite in bo še naprej živela v vodi.

Ribolov, ujemi in spusti, spuščanje ribe

Veliko uspešno ulovljenih rib vam želim na vašem ribolovu, še bolj pa, da bodo vse izpuščene ribe preživele in dolgo živele.

Base camp for fishing enthusiasts.