Kuhanje partikla za ribolov

Pozimi smo se nekaj že pogovarjali, da bi lahko kdo napisal članek o kuhanju koruze za ribolov in ob prebiranju foruma v zadnjem času mi je dalo misliti, da je skrajni čas za to.

Zakaj? Zato, ker sem opazil da velika večina novih tako imenovanih kraparjev to zelo vsestransko uporabno in pa predvsem zelo uspešno vabo preprosto ignorira. Vsi veliko raje kupujejo vrečke ali vedra bojlov in jih nato hvalijo ali pljuvajo po njih.

Čeprav sem še precej mlad, sem v ribolovnem smislu zrasel s koruzo, deževnikom, kruhom...In verjetno nisem edini. Sedaj pa kot sem že dejal ta način začetkov ribolova izginja, vsi bi radi takoj lovili kapitalce in ob vseh reklamah ni čudno da le-te povezujemo samo z bojliji.

Kje so časi ko si kupil palico za nekaj ''Prešernov'', šel v najbližjo trgovino po konzervo koruze še prej pa mami vzel kos kruha, najraje svežega da se je lepo prilepil na trnek. In ''le'' s tem si ujel nekaj drobiža, z nekaj sreče pa še kakega danes bolj poznenga kot mopedista (beri: krapa med 2-4 kg).

No, ker smo to pač prerasli in želimo večje ribe, pa kupovanje kouze v konzervah za 3 dnevni ribolov nebi bilo ne vem kako ekonomično, zato bom sedaj opisal kako se kuhanja koruze lotim sam. Naj še prej povem, da če doma nimate koruze, jo pri kakem kmetu lahko dobite 50kg za kakih 10-15 eur, morda še manj.

NE PREZRITE: RIBIŠKE VABE IN BOJLIJI IZ DOMAČE KUHINJE

Kot prvo je potrebno koruzo namočit za nekaj dni, ker kot vemo je zelo suha. Količino katero potrebujemo stresemo v primerno veliko posodo, tako da koruzo lahko v celoti prelijemo z vodo. Ne škodi, če koruzo malce selekcioniramo, tako da dobra zrna ločimo od semen plevelov ali pa gnilih semen koruze. To storimo tako, da ko zrna prelijemo z vodo neželene stvari med koruzo priplavajo na površje in jih  odstranimo.

Sam pustim koruzo namočeno najman 3 dni (lahko tudi več), sproti spremljam in vidim koliko je še potrebno. Najbolje je, če poizkusimo z zobmi pregriznit eno izmed zrn. Popolnoma suho zrno je skor nemogoče oziroma gre zelo težko, potem pa laže kot gre pregriznit bolj je že pripravljena za kuhanje.

NE PREZRITE: KAKO IZVAJATI KRAPOLOV SPOMLADI

Samo kuhanje pa ni komplicirano. Vzamemo primerno veliko posodo za kuhanje in vanjo stresemo koruzo, jaz jo precedim in uporabim svežo vodo in ne tiste v kateri se je namakala.

Če potrebujete večjo količino (jaz kuham okrog 15kg v enem loncu) je najbolje kuhat na plinskem gorilniku kje v garaži. Vse skupaj enostavno pustite v pokriti posodi dokler ne zavre in ko zavre, pustite še okrog pol ure. Sproti poizkušajte mehkobo zrn, ker je dosti tudi odvisno od sorte koruze katerih je malo morje.

Tako je koruza pripravljena. Nekateri dodajajo sol ali sladkor ali pa kakšna sladila, jaz ne dodajam nič ker se mi ne zdi potrebno. Naj še povem, da lahko na enkrat skuhate koruzo za celo sezono, če le imate kako posodo kjer bi jo imeli shranjeno.

Čez čas zelo zakisa in zasmradi, vendar taka našim luskavim prijateljem še bolj tekne. Na tak način pripravljamo tudi tigrov orešek ali kake druge žitarice. Sam uprabljam tudi pšenico, katero le namakam 3 dni in jo dan pred ribolovom le odcedim in prelijem s kropom.

Lani je takale posoda zadostovala za en 4dnevni ribolov v Kočevju, letos bo zadostovala kar za nekaj več časa, glede na omejitve ...

 

Kuhanje partikla, partikl, ribolov

 

Avtor: kovo_carp