Priprava lastne ribiške hrane

Med večletnim ribolovom in spremljanjem dogajanja okoli ribičije sem ugotovil, da se največ mnejn "izkušenih" ribičev kreše glede vrste hrane in kako jo pripraviti, da bo ribolov najuspešnejši. Ali je mogoče najbolje hrano kupiti pripravljeno ali si jo narediti doma?

Kot začetnik sem tekal od trgovine do trgovine in kupoval raznorazne dodatke, arome, zmesi in že pripravljene hrane. Cele dneve sem poslušal "stare" mačke, na kaj lovijo ribe in na kakšno hrano najbolj prijemajo. Kar hitro sem ugotovil, da nima smisla poslušati ribiških "strokovnjakov", ampak preiti k dejstvu in si čimprej začeti pripravljati svoje zmesi. V kar nekaj postih sem že omenil, da pripravljena hrana, ki jo kupimo v ribiških trgovinah ni pogoj za dober ulov, pa čeprav je hrano izdelal 5x svetovni prvak. A ste vsi prepričani, da je to ista hrana kot tista na katero je lovil, ko je postal prvak? Nikdar in nikoli!

Če samo pogledamo na kakšen pribor se lovi na velikih tekmovanjih vam lahko takoj postane jasno, da se v veliki meri lovi na kostnega črva, verdevas in koruzo. Tudi hrana za privabljanje niti približno ni enaka tisti, ki jo kupimo. Malo poglejte na sestavo, pa vam bo kaj hitro jasno, da je osnova vseh pripravljenih hran - mleti briketi, koruzni zdrob, dodatki arom, mleta prga, krušne drobtine in potem še različni drobni dodatki kot so proteini in podobno.

Torej, večino sestavin lahko dobimo doma. Zakaj je to pomembno, predvsem zaradi oderuških cen prodajalcev ribje hrane. Sam pri svojih hranah za osmovo uporabim izključno mlete brikete, h katerim dodajam potrebne setavine. Kaj in koliko dodajam pa je odvismo od več dejavnikov.

Ribiška hrana, priprava, zmešana

Nikakor ni zanesljivo, da bo hrana, ki vam je delovala v enem ribniku naslednji dan delovala tudi v drugem. Sam se kar nekaj let spremljal dogajanja, beležil podatke in izdeloval svojo lastno statistiko. Zajel sem podatke o vodi v kateri lovim - globina, bistrost, kar pa je najpomembneje pa temperatura vode. Ne boste verjeli, ampak že 3 stopinje razlike v temperaturi vode lahko povsem spremeni prijem. Naslednji pomemben podatek je vreme - jasno, oblačno, tolo, mrzlo, vetrovno... Potrebno je bilo ugotoviti, katera vrsta ribe prevladuje v vodi, a je to ribji drobiž ali večja riba - babuška, krap, ploščič.... Ob beleženju teh podatkov sem prčel pripravljati mixe in beležiti podatke o ulovu.

Za približno točen podatek o uspešnosti hrane sem najmanj en teden ob približno enakih pogojih lovil v isti vodi. Rezultati so se včasih razlikovali kot dan in noč, včasih pa so bili enaki. Sedaj lovim pretežno na hrano izdelano na podlagi lastnih izkušenj. pa da ne boste mislili, da na kakšnem tekmovanju ne vsekam mimo, v svojem domačem ribniku sem namreč na eni izmed tekem ostal brez ribe.

 

Base camp for fishing enthusiasts.