Tekmovalna-specialna hrana

Tekmovalno hrano nekako ločimo po namenu in pa seveda po karakteristikah za želeno vrsto ribe.Pravilna izbira hrane je torej eden izmed najpomembnejših dejavnikov za uspešen in seveda zadovoljiv ulov.Pomembno je, da predhodno ocenimo, katera riba prevladuje v sami vodi, kakšna je temperatura vode, prosojnost, globina, tok,..skratka, veliko je dejavnikov, kateri vplivajo na samo pripravo, oziroma izbiro hrane.

Specialne hrane so v večini sestavljene iz komponent, katere so združene v najboljšem razmerju in seveda posledično za ribe najslastnejše. Dobre hrane že same po sebi vsebujejo veliko aditivov in arom, ter jim načeloma ni potrebno primešati dodatkov.

Torej ločimo hrano za tekoče in stoječe vode. Hrana za tekočo vodo je predvsem težja in pa seveda v večini dosti bolj lepi. (deroča voda jo ne spere tako hitro). Hrana za ribnike je lahko prav tako težka (za ribe dna), vendar pa v večini ni tako lepljiva, saj tako »dela« počasneje.

Ločimo hrano za površinski ribolov, lov v srednjem sloju in pa seveda lov na dnu. Tukaj bi izpostavil predvsem hrano proizvajalca Sensas. Hrane za površinski ribolov: Hranam te vrste dodamo zelo veliko vode, da se ob stiku s površino vode razbije in tako tvori oblak. So svetlejših tonov in se uporabljajo za lov ribjega drobiža( ablettes, surface, friture, record).

Hrane za ribolov v srednjem sloju;
Te hrane imajo lastnost, da se delci, kateri so primešani k hrani, trgajo iz kep in lebdijo v vodi. Pogosto se taka hrana dodaja k hrani za drobiž ali k hrani za lov rib dna. (tukaj bi izpostavil predvsem hrano etang). Uporablja se predvsem za manjše ribe in seveda tudi kakšna večja je dobrodošla.
Hrane za lov na dnu; te hrane so v večini težke in imajo grobo strukturo. Teža pripomore k temu, da hrana hitro tone in tako ostane na dnu (carpes, bremes, gardons,..).

Hrani po potrebi dodamo še kostne črve, koruzo, brikete, pinkije, verdevas, gnojne črve, semena…tako naredimo krmo še atraktivnejšo in raznoliko. Dobra lastnost kostnih črvov je v tem, da nam s tem, ko jih primešamo, razbijejo kepe. Kepe, katere plasiramo na določeno mesto, naj bodo v velikosti pomaranče(začetno krmljenje), kasneje pa jih plasiramo v velikosti »čevapčiča«, ali mandarine.

Dosti pomembnih stvari sem moral preprosto izpustiti, saj sem ugotovil, da se na kratko vsega ne žal ne da zapisati v nekaj besedah.
V primeru interesa pa sem pripravljen napisati še kaj o okusih za razne letne čase, aromah, zemlji, barvi, pripravi, mešanju,…

Avtor: Specimen