TOP 5 ribiške vabe za ribolov pozimi na ribnikih

Ribiške vabe za ribolov pozimi na ribnikih

»Prihaja sneg!« - takšne napovedi za enkrat od naših vremenoslovcev še letos nismo slišali.

Če se pa ob tem ozremo še malce na temperature, ki nam jih narava trenutno ponuja, je več kot očitno, da nas "voda še vabi".

V tem trenutku v Sloveniji še vedno nimamo vode pod ledom, tudi komercialnih ribnikov ne, ki zaledenijo med prvimi.

Kar pomeni, da se še vedno lahko brez težav odpravite na ribolov krapa ali katere druge ribe ...

Da bi pa le-ta bil čim bolj uspešen in bi na njem ujeli tudi kakšno veliko ribo, pa se je potrebno pravilno pripraviti na njega – zelo pomembne so recimo prav ribiške vabe.

In katere so tiste, za katere menim, da so TOP 5 za ribolov pozimi?

Preverite v nadaljevanju, zapisal in opisaj jih bom ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kruh - svetla barva in čista voda

Kruh je preprosta, za mnoge verjetno že pozabljena, a vseeno zelo priljubljena vaba za zimski ribolov.

Uporabite ga lahko tako za privabljanje rib, torej za krmo, kot tudi za ribiško vabo na trnku.

Zaradi svoje svetle barve, bo v zimskih razmerah, ko so vode izjemno čiste in bistre, predstavljal odlično vabo, kateri se bodo ribe zelo težko uprle.

Seveda uspeh ribolova s kruhom ni odvisen samo od njega – ne pozabite tudi na druge dejavnike, kot so na primer pravilno izbrana lokacija, globina ribolova in podobno.

Črvi - atraktivnost, nutritivna vrednost in »živost«

Črvi spadajo verjetno med najbolj priljubljene vabe za zimski ribolov na komercialnih ribnikih.

Tako kot kruhu, se tudi njim pripisuje izjemna učinkovitost v hladnih stoječih vodah, tako da boste z njimi (in seveda z nekaj drugih spretnosti) ulovili marsikaj – tudi krapa!

Črvi so učinkoviti zato, ker nudijo z različnimi barvami atraktivnost, ob tem nudijo ribi tudi izjemno nutritivno vrednost, ki je v hladnih razmerah izjemno pomembna, prav tako pa ne smemo pozabiti na njihovo »živost« (premikanje v vodi).

In še za konec - vsekakor ne smemo pozabiti tudi na možnost krmljenja s črvi – lahko jih uporabljate kot samostojno krmo, ali jih dodate k katerim ostalim zadevam – njihova prednost je vsekakor ta, da so izjemno majhni in z njimi svojega krmišča praktično ne boste mogli »prehraniti«.

Koruza – vaba, ki jo izpodrivajo »čudeži«

Tukaj je še ena ribiška vaba (beri: koruza), na katero mnogi pozabljajo, ali pa jo celo po nepotrebnem zapostavljajo – češ, saj imamo »boilije«, čudežne kroglice!

Podobno, kot pri kruhu, je ena izmed odlik koruze, prav dobra vidnost v bistri in hladni vodi ...

Takšno ribiško vabo bodo ribe opazile že od daleč, v kolikor ji boste pa dodali še kakšen zanimiv »zimski okus«, pa vam je uspeh že skoraj zagotovljen.

V kolikor uporabljate za ribolov pozimi pravo koruzo, potem je tukaj en NASVET:

Če ne lovite popolnoma na dnu in želite, da bo vaša ribiška vaba izgledala še bolj »naravno«, ji odstranite jedro – na tak način bo koruza še nekoliko lažje in bo veliko lepše in lažje plavala v vodi.

Ribiške vabe za ribolov pozimi v komercialnih ribnikih - koruza
(SLIKA: Koruza - izjemno atraktivna in uspešna ribiška vaba v hladni in bistri vodi.)

Peleti – obvezna dodatna oprema vsakega ribiča

Peleti so seveda obvezna dodatna oprema vsakega ribiča ... 

Tako za ribolov pozimi na komercialnih ribnikih, kot pri ribolovu v toplejšem delu leta.

Kot takšni ponujajo ribam izredno hranilno vrednost in jih zato ribe v hladnih dneh izjemno rade »pobirajo« - seveda, zgolj če uporabljate kvalitetne pelete!

Uporabite jih lahko tako za krmljenje in pripravo ribolovnega mesta, kot seveda tudi samostojno ribiško vabo na ali ob vašem trnku.

Da bi vse skupaj bilo še bolj uspešno, je potrebno preizkusiti različne vrste peletov in seveda različne načine priprave le-teh.

Mnogi se iz tega razloga odločajo za mešanico različnih vrst peletov, saj obstaja na tak način veliko večja možnost, da bo riba izbrala kakšne od njih, ki ji odgovarjajo.

Sipka hrana – v kombinaciji z ostalim

Sipka hrana je zadnja učinkovita opcija, ki jo bomo omenili v tem prispevku.

Tudi sipka hrana vam nudi nadzor nad krmljenjem rib, tako da lahko sami prilagodite količino vabe za kar najbolj uspešen ribolov – saj veste, pozimi ni pametno pretiravati s količinami.

Različne vrste sipke hrane, ki jih danes ponujajo ribiške trgovine, so kot nalašč za zimski ribolov na komercialnih ribnikih.

Prav tako ta vrsta vabe omogoča različne načine uporabe ...

S sipko hrano lahko krmite in lovite, še posebej dobro pa se obnese v kombinaciji z drugimi vrstami vab (kruh, črvi, koruza, peleti), kar vam v zimskih mesecih odpira mnoge dodatne možnosti za uspeh.

Ribiške vabe za ribolov pozimi v komercialnih ribnikih - sipka hrana
(SLIKA: Sipka hrana - lahko jo kombinirate s koruzo, peleti in mnogim drugim.)

Izkoristite še zadnje trenutke pred zaledenitvijo

Torej, ker nam vreme to dopušča in ob tem še vedno tudi nekateri majhni komercialni ribniki, dajte izkoristit to priložnost in se odpravite na kakšen krajši ribolov pozimi, da si tako »privežete dušo«.

Če boste pa ob sebi imeli še katero od zgoraj naštetih ribiških vab, pa smo sigurni, da boste na trnek ujeli kakšnega lepega krapa ali katero drugo ribo.

Uživajte v zimi (ali pozni jeseni) in soncu, ki se nam ponuja. In seveda, želim vam dober prijem.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.