Ribolov s plovcem dokler vode ne zamrznejo - kako najbolje?

Ribolov s plovcem

Mošt je postal vino in temperature so že prvič padle pod »ničlo« - kaj pa ribolov?

Smo v pozni jeseni, tik pred začetkom hladne zime – vse to je razlog, da so mnogi ribiči že »podpisali« konec ribiške sezone – a ne vsi!

Največkrat se med prvimi predajo vsi tisti, ki lovijo na plovec v manjših komercialnih ribnikih, a kljub temu, še vedno obstaja veliko takšnih, ki brez »vode« ne morejo tudi v hladnih dneh.

Na prvem mestu so v tem delu leta sigurno vsi tisti, ki se odpravljajo na ribolov ščuke in drugih roparic, prav tako »med živimi« ostanejo tudi najbolj vztrajni »kraparji«, katere mraz ne zmoti, vse bolj pogosto pa na vodah videvamo tudi tiste, ki se odpravijo na ribolov s plovcem. Zanimivo, mar ne?

Ampak, pozor, da bi v tem letnem času s plovcem ujeli ribo, je potrebno nekaj znanja – nekaj nasvetov za to bomo delili z vami v nadaljevanju. Preverite jih…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ribolov s plovcem eden čez drugega!

Če ste eden tistih, ki v svetu ribolova s plovcem nimate ravno veliko izkušenj, a bi kljub vsemu želeli loviti tudi v mrazu, vas lahko potolažimo, da so določene zadeve včasih zelo enostavne…

Če ne veste kateri del vode (beri: še posebej velja to na rekah) izbrati, ko je voda res hladna, potem se lahko morda orientirate na vse tiste, ki so že na vodi (beri: ribiče) – pozimi je namreč največkrat tako, da se mnogi ribiči zadržujejo na zelo majhnih/ozkih mestih in so »drug drugemu v napoto« - vse to zato, ker so po navadi tiste pozicije najboljše in jih vsi želijo izkoristiti.

In verjetno se večina teh ljudi, ki se gnetejo ob vodi prav dobro zaveda, zakaj jih zebe v prste na nogah, rit in ušesa – vse to zato, ker je ribolov pozimi veliko krat zelo uspešen, morda celo bolj, kot obdobja v letu, ko so temperature veliko višje, morda celo previsoke!

Ribolov s plovcem v reki pozimi
(SLIKA: Lep primer ribiča, kateremu mraz in sneg ne prideta do živega.)

Na kakšni globini iskati ribo s plovcem?

Če so vam pri izbiri področja za ribolov lahko bili v pomoč ostali ribiči, boste za namestitev plovca na pravilno globino potrebovali nekoliko svojega znanja!

Zelo pomembno je, da se zavedate, da je pozna jesen čas, ko se ribe niso še v popolnosti preselile v največje globine (beri: to storijo v največjem mrazu sredi zime).

To je čas, ko ribe še vedno polnijo svoje zaloge za zimo in nabirajo še zadnje »sloje« masnega tkiva, ki ga bodo trošile, ko bo voda najbolj hladna!

Kje jih torej iskati? Predlagamo, da v srednjem sloju vode – ampak, pozor, s tem ne mislimo na sredini vodne površine, ampak še vedno na dnu, ampak ne v največjih globinah vode v kateri lovite.

Torej, ko boste premerili vodno dno in boste ugotovili kje je največja plitvina in kje največja globina, se odločite za neko srednjo pot, kakšne previse na »pol poti« obeh globin – to je namreč področje, kjer bi voda (temperatura) v tem delu leta znala ribam najbolj ugajati.

Ne pozabite pa, da bolj kot je zunaj temperatura nižja, vse bolj se ribe pomikajo v globino in seveda, temu prilagodite tudi svoj ribolov s plovcem!

Ribiška vaba direktno v usta

Nekoliko višje smo omenili, da je pozna jesen in začetek zime čas, ko riba še vedno išče hrano, ampak sedaj moremo omeniti še, da »ne kar neko hrano« - samo in izključno kvalitetno!

Vse to z razlogom, da z čim manj potrošene energije (beri: premikanja), dobi v svoje telo čim več kvalitetnih sestavin, ki jo bodo držale »pri življenju« skozi hladno zimo…

Iz tega razloga je potrebno omeniti, da je v takšnih okoliščinah, ko se riba ne giblje ravno pretirano, le-to potrebno poiskati na različnih pozicijah – morda v kakšnih jamah, morda v kakšnih zalivih, ali ob kakšnih drevesih in drugih vodnih ovirah.

Vse to zato, da boste imeli čim večjo možnost, da najdete pozicijo, na kateri se riba nahaja in da se ji ribiška vaba prinese »direktno v usta«.

Če vam bo to uspelo, vam je uspeh zagotovljen, če bo le…

… vaša ribiška vaba in hrana dovolj kvalitetna in v pravih količinah!

Kot smo že omenili, ribe v hladnih dneh želijo potrošiti čim manj energije, da bi dobile čim več hrane – ko rečemo čim več hrane, nimamo v mislih količine, ampak nutritivne vrednosti!

Kaj to pomeni? To pomeni, da more vaša ribiška vaba in hrana biti čim bolj bogata z beljakovinami, vitamini, minerali, maščobami…

Le tako bo riba dobila vse, kar potrebuje za življenje.

Če tega na vašem krmišču v hladnih dneh ne bo dobila, se bo hitro odpravila to iskati drugam in vaš ribolov s plovcem bo hitro prepuščen katastrofi.

Iz tega razloga velja razmisliti, kaj in kako boste uporabili…

Verjetno vsaka ribiška trgovina prodaja hrano, katerih priznanih blagovnih znamk, ki je namenjena ribolovu v hladnih vodah – uporabite jo. K njej lahko dodate tudi kakšno kuhano sladko koruzo, pšenico in podobne zadeve. Nikakor pa ne pozabite na »modne« - z njimi lahko v zimskih dneh delate čudeže, če so le-ti dovoljeni na vodi, kjer boste lovili.

In seveda, pazite na količine – ribiška hrana v hladnih dneh naj se dozira v manjših količinah in nekoliko bolj pogosto – le tako ne boste pozicije prehranili in boste ribo na njej prisilili, da se bo vračala vedno znova in znova…

Ribolov S Plovcem Pozimi Jeseni Ribiska Vaba
(SLIKA: Kvalitetna ribiška vaba je v hladnih dneh ključ do uspeha.)

Kaj pa ribiška oprema za ribolov pozimi?

Ribo sedaj znate poiskati, prav tako veste, kaj bi bilo dobro, da ji ponudite v usta, za konec pa dajmo povedati še nekaj o tem, kakšna ribiška oprema naj se izbere za ribolov pozimi.

Seveda morate najprej vedeti, kaj sploh želite loviti – ali so to krapi v komercialnih ribnikih, ki niso še zaledeneli, morda babuške in ploščiči, ali pa morda mrene in podusti na kateri od rek v Sloveniji.

Če boste torej obiskali katerega od manjših ribnikov, vam predlagamo, da uporabite katero od »klasičnih  palic« in sicer »match ali float ribiške palice«.

Tukaj velja opozoriti, da naj bodo te palice nekoliko daljše kot običajno, saj se riba zaradi hladne voda pomika v globino – palica dolžine 4,2m bi znala biti idealna, seveda pa je vse skupaj odvisno tudi od globine ribnika kje lovite.

Takoj za majhnimi ribniki so tukaj tekoče vode – reke...

Za njih se prav tako predlaga nekoliko daljše palice – zelo priročne (beri: predvsem zaradi teže) so t.i. »bolognese« palice – z njimi boste izjemno kvalitetno lahko lovili mrene, podusti in še katere druge ribe.

Za konec pa nikakor ne smemo pozabiti povedati še kaj o drobnem priboru – ker je ribolov pozimi veliko bolj »nežen«, kot v poletnih mesecih, ko ribe »razbijajo in zabijajo«, vam svetujemo, da uporabljate nekoliko tanjše najlone, nekoliko manjše oz. lažje plovce, ter nekoliko manjše trnke – vse to vam bo prineslo dodaten uspeh pri izjemno pazljivih ribah v hladnih dneh!

Ko smo že omenili najlon, pa še en nasvet za konec – fluocarbon – najlon, ki je v vodi neviden in to je za ribolov pozimi IZJEMNO POMEMBNO, saj je voda v tem letnem času nekoliko bolj bistra in ribe v njej veliko bolje opazijo dogajanje in sumljive stvari – zato poizkusite to preprečiti s kvalitetnim in nevidnim najlonom.

Ribolov S Plovcem Pozimi Jeseni Plovec
(SLIKA: Kakšen plovec uporabiti za ribolov pozimi? Ne prevelik, ne pretežek!)

Ribolov s plovcem, ki tehta 1g, 2g, 3g je že preveč!

Najprej vprašanje – kako težek je vaš plovec, s katerim lovite v poletnih dneh?

Ne glede na to, kaj ste sedaj odgovorili, sem siguren, da bo le-ta za ribolov v hladnih vodah pretežek.

Iz tega razloga je potrebno najprej zamenjati vaš plovec, ki ga imate na palici in nanjo namestiti plovec, ki bo tehtal le kakšen gram ali dva, vse kar bo več, bo že preveč.

Ribe so pozimi izjemno previdne, pobirajo hrano izredno pazljivo in če boste v tem času imeli montažo, kjer bo plovec ogromen, najlon predebel in trnek za »soma loviti«, potem se vam zna zgoditi, da »griza« ne boste sploh opazili.

Tako kot vedno, prilagodite se okoliščinam, saj vam le-to lahko prinese rezultate v hladnih dneh!

Uživajte za vodo, pa čeprav premraženi in dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.