7 trikov in rešitev za topel in udoben ribolov pozimi

Ribolov pozimi - triki

Mraz - največji sovražnik, ko se odpravite na ribolov pozimi!

A le za tiste, ki se nanj ne pripravijo dovolj dobro. Skupaj ga lahko premagamo…

Svet današnje tehnologije in materialov namreč omogoča, da nam je tudi v zimskih dneh ob vodi lahko toplo in udobno. Seveda, le nekaj manjših trikov in enostavnih rešitev je potrebnih.

Če ste torej do sedaj vsa leta zmrzovali za vodo, ko ste se odpravili na ribolov pozimi, potem bo od sedaj naprej popolnoma drugače.

Ne verjamete? Berite dalje in nato preizkusite!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

#1: Glava je glavna za ribolov pozimi

Ali ste vedeli, da človek izgubi več toplote skozi glavo, kot čez vso ostalo telo?

Ampak, tukaj je najbolj zanimivo, da nikoli ne začutimo mraza »na glavi«. Zakaj ne?

To se nam dogaja izključno iz tega razloga, ker je naše telo toliko "pametno", da ve kateri del našega telesa je najbolj pomemben in v njega, torej v glavo, pošilja največ toplote.

Ko boste torej naslednjič ob vodi začutili, da vas zebe v noge, roke in katere druge dele telesa, si dajte kapo na glavo – kmalu za tem bi se vam znalo počutje izboljšati.

#2: Kaj pravi znanost?

Bodimo še malce strokovni, pa čeprav ste ta nasvet verjetno slišali že nešteto krat od svojih staršev, po televiziji ali kje drugje…

Za ribolov pozimi se oblačite v čim več slojih!

Kaj to pomeni? To pomeni, da na sebe ne dajte le kratke majice in na njo eno debelo »puhovko«, ampak se oblecite drugače – najprej spodnja majica, pa na njo kakšna tanka majica z dolgimi rokavi in na njo kakšen pulover, ter šele nato pride na vrsto kakšna kvalitetna jakna za ribolov.

Zakaj tako? Tukaj pride na vrsto »znanost«…

Takšno oblačenje je primerno zato, ker se med vsakim slojem vaših ribiških oblačil zadržuje nekaj zraka. Le-tega z vašim telesom zagrejete in ustvarite izolacijo, katero lahko kasneje tudi regulirate!

Se sprašujete kako?

Enostavno – s slačenjem! Če vam torej postane toplo (beri: vroče), odprite jako, če to še vedno ni dovolj, slecite jakno – nikoli pa ne dovolite, da pride do znojenja! Zakaj ne?

Če se boste znojili, bo vaše telo in oblačila na njem, postalo vlažno, to vas bo pa pripeljalo do novega »naravnega procesa«, ki ga »zmore človek« in to je hlajenje. Tega si pa za vodo pozimi sigurno ne želite!

#3: Na ribolov pozimi v pravih nogavicah

Moja mama je vedno govorila: »Obuj si dvojne zokne, ko te bo enkrat zazeblo, si gotof.«

In prav je imela – ko vas enkrat konkretno zazebe v noge, potem vam tudi kapa na glavi kaj dosti več ne pomaga. Noge bodo postale nemirne, ker jih boste tako želeli pogreti, a z nepravilnimi nogavicami vam to verjetno ne bo uspelo!

Iz tega razloga investirajte kakšen euro ali dva več in kupite kvalitetne nogavice (recimo TERMO), na tak način bo vaš ribolov pozimi veliko bolj udoben in predvsem topel…

#4: Kako pozimi poskrbeti za ribiški šotor?

Če si za postavljanje šotora za ribolov v poletnih dneh vzamete vsega nekaj minut, potem naj bo za ribolov pozimi popolnoma drugače!

Namreč, če želite, da vam bo v šotoru toplo, potem poskrbite za naslednje korake:

1.) Pri postavitvi šotora, vedno uporabite tudi podlogo in vsekakor bodite pazljivi, da le-tega postavite na čim bolj suh del nabrežja.

2.) Ko imate šotor postavljen, bodite pozorni, da vse »zavesice« skrijete pod podlogo, da vam pod šotor ne bo prišel hladen zrak.

3.) Spodnji del šotora napnite čim bolj in pritisnite ob tla!

4.) Uporabite t.i. »winter skin«, le-ta namreč naredi ogromno razliko – preprečuje nabiranje kondenza in preprečuje izgubo toplote – vsekakor se ga splača uporabiti za ribolov pozimi.

Ribolov pozimi - šotor
(SLIKA: Kvaliteten in pravilno postavljen šotor je ključ do toplote pozimi.)

#5: Poskrbite za svoj kraparski ležalnik

Četudi boste poskrbeli za nekatere od nasvetov iz tega članka in vam bo čez dan udobno in toplo, se vam lahko zgodi, da vas bo najbolj nazeblo prav ponoči, ko se temperature najbolj spustijo in ko se boste odpravili k počitku - takrat je mraz seveda najmanj zaželen.

Iz tega razloga je potrebno poskrbeti, da je vaš kraparski ležalnik za spanje kvaliteten, udoben, ter odlično termo zaščiten

V te namene je možno nabaviti različne vzmetnice za na ležalnik, termo zaščite za spodnji del ležalnika, ter mnoge druge zadeve – če imate možnost in denarna sredstva, se kakšen tak »dodatek« za ribolov pozimi vsekakor izplača!

#6: Ribolov pozimi v družbi toplih napitkov

Staro dobro pravilo – ko je zunaj mraz, se je potrebno pogreti s kakšnim vročim čajem ali kavo!

Tukaj vam je lahko v pomoč dvoje – na kratkih ribolovih kakšne termo posode, na kakšnih daljših kampanjah pa sigurno kakšni plinski gorilniki in »đezva za kavo«.

Ni lepšega občutka, kot pa segreti svoje telo »odznotraj« in topli napitki naredijo prav to!

Ribolov pozimi - čaj ali kava
(SLIKA: Čaj ali kava - odlična rešitev za pogreti telo v hladnih dneh.)

#7: Še nekaj dodatnih trikov in nasvetov

Nekaj glavnih »pomagačev« za hladne dni smo predstavili, seveda jih je za topel in udoben ribolov pozimi še kar nekaj…

Morda za konec še tale trik – preden ležete v vaš šotor k počitku, sezujte nogavice, v katerih ste preživeli dan – znanost namreč pravi, da se skozi človeške noge izgubi kar 15% naše energije in vse to »prinese« vlago na nogavice – seveda, to pa zna prinesti »ropotanje vaših zob« med spanjem (beri: mraz)!

Seveda, ne pozabite na svojo »staro mamo«, ki vam je sigurno kdaj dala kak uporaben nasvet – le-ta vam lahko v trenutkih mraza izjemno koristi.

Ne glede na vse, tudi ko je zunaj zima, uživajte ob vodi in dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.