INTERVJU: "Riba, 20+, meja čez katero sem želel."

Jure - stari borci

Kvalitetni nasveti, zanimive kampanje in prekrasne slike kapitalnih rib - to je "naš Jure"!

On je eden tistih članov našega portala, ki je v vseh teh letih kar obstajamo, na forumu "razdelil" mnoge uporabne nasvete o krapolovu, ter zapisal marsikateri članek, da smo uživali ob branju le-tega.

Tokrat smo se odločili, da z njim naredimo intervju, kateri nam bo razkril še nekaj podrobnosti o njem.

Vas zanima, kako je ujel ribo 20+? Vse to in še več v nadaljevanju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

1.) Kdo je Jure – kako bi se opisal v nekaj stavkih?

Sem oče dveh otrok. Po naravi sem človek, ki je vedno pripravljen pomagati, seveda ljudem, kateri znajo to ceniti. Zato mi tudi ni nikoli problem izdati kakšne skrivnosti, katera mi je do sedaj prinesla uspehe.

Več o meni si lahko preberete na mojem blogu, kjer redno objavljam reportaže iz ribolovov. Vedno napišem odkrito, saj se mi zdi neumno skrivati določene stvari, katere bi lahko pomagale drugim.

2.) Kdaj si se pričel ukvarjati z ribolovom in kdo te je za to navdušil?

Če pomislim na svoje otroštvo, se nasmejim. Še posebej, ker nisem nikoli izrazil želje, da bi rad lovil ribe.

Priznam, nisem imel nikogar, ki bi me v ta svet vpeljal.

Pred 7 leti me je svak Boštjan povabil na ribolov in kljub začetnim dvomom, sem povabilo sprejel. Od takrat naprej se je v meni nekaj premaknilo, od takrat naprej me zanima vse, kar je z ribolovom povezano.

Lahko trdim, da je ribolov postal del mojega življenja. Lovim izključno zase in za svojo dušo. Tega načela se vedno držim.

3.) Ali se še spomniš svoje prve ribe, ki si jo ujel?

Seveda se je spomnim. Kot pravijo, prve ne pozabiš nikoli.

Manjši krap ujet na ribniku TSN Pesnica. Riba, ki mi pomeni več kot marsikateri kapitalec, katerega sem kasneje ujel. Ujel sem jo na izposojeno teleskopsko palico, naj omenim, da sem naslednji dan že zavil v ribiško trgovino in si kupil dve palici.

To so bili moji prvi koraki v svet ribištva, katerih se še danes z veseljem spominjam.

Ribolov - Jure, prva riba
(SLIKA: Prva ujeta Juretova riba - nikoli je ne bo pozabil.)

4.) Kaj pa svoje prve ribe, ki je tehtala več kot 10kg?

Sicer se nimam za »lovca na trofeje« in se trudim delati z vsako ribo enako, pa naj bo »mopedist« ali pa kapitalni krap. Sem pa seveda še toliko bolj vesel vsake večje ribe. In kar nekaj časa sem vztrajal in poskušal ujeti večjo ribo.

Prvega krapa nad 10kg sem ujel na gramoznici Duplek, kamor segajo moji začetki v kraparijo.

Do sedaj sem na vsaki vodi, na kateri sem lovil krapa prišel čez 15kg. Vendar to je bolj za evidenco in moje ribiške zapiske.

5.) Koliko tehta tvoja najtežja riba, ki si jo ujel in kje je to bilo?

Trenutno sem še vedno pri ribi težki malce čez 20kg.

To je bila meja čez katero sem si želel potihoma priti. Uresničilo se mi je pri naših severnih sosedih. Občutki so bili neverjetni, če loviš s srcem potem takšne stvari še toliko bolj ceniš in jih seveda nikoli ne pozabiš.

Vendar, bolj kot samo težo pri ribi cenim to, da je ujeta na vodi, kjer ni toliko kapitalnih rib in se je za vsako večjo ribo potrebno toliko bolj potruditi. Zato lahko trdim, da mi naslednja riba z 19,300kg ujeta na lokalni gramoznici pomeni več, kot tista z 20kg.

6.) Katera voda za ribolov je tvoja najljubša, kje se najbolje počutiš?

Sicer je vsaka voda po svoje zanimiva, vendar trenutno največ časa preživim na gramoznici Hoče. Mogoče zaradi bližine, vendar še bolj zaradi tega, ker je riba na vodi zaščitena, saj se lovi striktno po sistemu ujemi spusti.

Čeprav pri ribolovu najbolj cenim mir, se rad vračam za to vodo.

Kar se tiče samega ambienta, mi je daleč najlepša voda Slivniško jezero. Žal tam ne lovim več, saj so z novimi pravili dobesedno uničili ribolov na tej vodi. Prav tako za ribolov zaprejo vodo ravno tak čas, ko je ribolov najlepši. S tem so uničili še eno vodo, ki bi lahko bila daleč najboljša kraparska voda pri nas. Vendar v to se ne bom spuščal, ker bi lahko napisal še marsikatero krepko.

Imam pa seveda določene želje, vendar ob družini in majhnih otrocih jih je trenutno težko uresničiti. Če ne prej, pa ko bomo v penziji.

Ribolov - Jure, Slivniško jezero
(SLIKA: Jure v "akciji" - izjemno lep posnetek.)

7.) Nam lahko malce opišeš ribiško opremo s katero si ujel svoj rekord?

Naj na začetku omenim, da nisem človek, ki bi kupoval ribiško opremo samo zato, da bi se pred drugimi kazal.

V svoji ribiški »karieri« sem zamenjal že kar nekaj opreme za ribolov, saj sem želel priti do opreme s katero bom zadovoljen in mi bo služila še lep čas.

Priznam, včasih tudi sam nisem vedel kaj bi točno rad, zato tudi toliko menjavanja. Svoj rekord sem ujel s palicami Sonik SK3 13ft 3,5lb in rolami Daiwa Tournament Linear X 5500BR.

Ribolov - Jure, Sonik SKS
(SLIKA: Še eden izmed kapitalnih krapov ujet by Jure.)

8.) Kaj pa ribiške vabe, ki si jih uporabljal?

Največjo ribo sem ujel na legendarno bojlo Star Baits Hot Demon. Kolikor se spomnim, se na začetku nisem odpravil za vodo brez te bojle.

Od kupljenih vab sem največ prelovil na znamko CC Moore, vendar sem kmalu spoznal, da se da uspešno loviti tudi s pol cenejšimi vabami, ki so lahko prav tako kvalitetne.

Poleg bojlijev je v moji torbi vedno prisotna tudi koruza. To je vaba s katero upam loviti na vsaki vodi.

Največja ironija, da je tudi najcenejša vaba. Pa premalokrat poskusimo nanjo, kajne?

Ribolov - Jure, CCMoore
(SLIKA: Boiliji by CCMoore - tudi Jure je dolgo lovil na njih.)

9.) Kakšne ribiške vabe največ uporabljaš – kaj v toplih in kaj v hladnih dneh?

Največ poudarka dajem na čimbolj sveži in kvalitetni vabi. Že nekaj časa ne kupujem »ready made« bojl v trgovinah, ampak uporabljam samo sveže domače bojle. Raje se odpravim za vodo s samo eno vabo in to kvalitetno, kot pa da imam polno torbo različnih vab.

Včasih pa je bilo ravno nasprotno. Če nisem imel v torbah vsaj 20 različni vab je bilo že nekaj narobe. Vendar kot pravijo, vsaka šola nekaj stane. Treba se je zavedati, da marsikatera vaba na ribiških policah »lovi« ribiče in ne rib.

10.) Kaj lahko priporočaš našim bralcem za zimski čas, ki prihaja?

Osebno je zdaj prišel čas, ko se za vodo najraje odpravim. Ni lepšega kot narava, ki spreminja barvo, vsepovsod jesenske barve. Sončni žarki grejejo še z zadnjimi močmi. Za vodo je mir, ni nadležnih sprehajalcev in kopalcev itd. Res, da se pozna na številu prijemov, vendar zato še toliko bolj cenim vsako ribo.

Zato ne oklevajte, odpravite se za vodo, seveda primerno opremljeni in oblečeni. Edini čas ko ne lovim je čas, ko voda zamrzne.

11.) Ali prisegaš na katero blagovno znamko pri opremi za ribolov in vabah?

Kot sem že omenil, nisem toliko usmerjen v same znamke. Pri opremi za ribolov dam še največ poudarka na kvaliteto in preizkušeno robo. Nisem človek, ki bi takoj letel v trgovino po nekaj, kar je komaj prišlo na trg. Tudi trgovcem ne zaupam najbolj.

Če se le da, se pred nakupom pozanimam na najrazličnejših forumih, saj sem mnenja, da mora biti stvar nekaj časa na trgu, kjer se hitro pokaže v pravi luči.

Imam pa kljub temu nekaj favoritov pri opremi s katerimi sem zelo zadovoljen (Shimano BBLC role, Sonik kraparske palice, Energo Team spin Blade hand made, ATTs singalizatorji).

Pri nakupu opreme se držim načela, daj že v štartu malo več in kupi kvaliteto, kot pa da bi kupoval poceni in na koncu kupil tisto kar mi je bilo na začetku predrago. V trgovino se redko opravim nepripravljen.

12.) Ali si vabe za ribolov pripravljaš sam, ali jih kupuješ?

Kar nekaj časa sem vztrajal pri izdelavi svojih bojlijev. Predvsem zaradi občutka, ko dobiš ribo na čisto svojo bojlo. Zaradi prostorske omejenosti (beri stanujem v bloku) sem izdelavo čudežnih kroglic opustil. Za slednje mi je najbolj hvaležna moja draga, saj so vonjave pri izdelavi naredile svoje.

Trenutno lovim na vabe Perka Baits, s katerimi sem zelo zadovoljen.

13.) Če jih delaš sam, nam lahko zaupaš kakšen enostaven in uspešen recept?

Najlažje je dobiti uspešen recept in ga kopirati!

Preden se odločite izdelovati svoje bojle je potrebno razumeti, zakaj se določene sestavine uporabljajo, kakšna je anatomija ribe, kaj ji ustreza glede na letni čas itd.

O tem je bilo ogromno govora, zato svetujem vsem, kateri bi radi začeli sami izdelovati svoje bojle, da si vzamejo čas. Izdelava bojlijev ni tek na kratke proge. Potrebno je kar nekaj truda, prebrane literature in predvsem eksperimentiranja. Nihče ni v prvo naredil uspešnega recepta, zato kar pogumno.

Preden se odpravite po vse komponente v ribiške trgovine, se prej na forumu pozanimajte, kje določene stvari kupujejo drugi ribiči. Določene stvari se v ribiških trgovinah ne splača kupiti in se jih da dobiti drugje ceneje (kmetijske zadruge, oljarne, trgovine za male živali itd.)

14.) Kakšen je tvoj nasvet, kako ujeti »kapitalnega krapa«?

Kot prvo, vzemite si čas. Ne bodite »lovci na trofeje« kateri se s kapitalnimi ribami slikajo kot s svojo ljubico, z majhnimi ribami pa se obnašajo zaničevalno.

Tak človek zame ni pravi ribič. Ne obremenjujte se s težami, lovite za svojo dušo in slej ko prej bo vaš trud poplačan z večjo ribo.

Ko ste za vodo razmišljajte in opazujte okoli sebe. Dostikrat je rešitev pred vami, vendar ker ste zaposleni z drugimi stvarmi je ne vidite. Opazujte dogajanje na vodi, kje se riba zadržuje, kam piha veter, kakšen je zračni tlak itd.

Navsezadnje opazujte druge ribiče. Kot že veste na ribolov vpliva veliko dejavnikov, katere je dobro poznati in se jim tudi prilagoditi.

Ribolov - Jure, krap

(SLIKA: Še en kapitalen krap - slikan pred blazino, edino pravilno.)

15.) Kaj bi »položil na dušo« vsem izkušenim in manj izkušenim ribičem?

Ribolov je izredno lep hobi, ki lahko hitro postane tvoj način življenja, vendar če si boste znali v svojih glavah razčistiti kako in kaj.

Osebno mi je najlepša stvar pri ribolovu ta, da ni nobena kampanja enaka ali podobna prejšnji. Vsakič, ko pridem za vodo začnem iz nule. In tudi ko misliš, da imaš določene stvari naštudirane, hitro spoznaš da le ni tako.

Ribolov je učenje in učimo se celo življenje, zato bodite odprti za nova znanja. Prav tako ne bodite sebični in pomagajte mlajšim ribičem, željnim znanja. Spomnite se na sebe, kako bi se počutili, če bi nekoga prosili za pomoč/nasvet in dobili negativen odgovor. Če nekdo dela nekaj narobe, mu to razložite na normalen način. Tudi mi smo bili začetniki, ki se nismo znali slikati z ribo.

Ribolov - Jure, pomagajte si!
(SLIKA: Jure za konec pravi: "Pomagajte si!")

16.) Bi še kaj sam dodal za konec?

Kadar ste za vodo in vam ne gre, nikakor ne obupajte.

Trudite se po svojim najboljših močeh. In tudi če boste zapustili ribolovno mesto brez prijema, če ste se tisti čas maksimalno potrudili, potem ste naredili vse kar je bilo v vaši moči. Tudi najboljšim kraparjem se dogaja, da po več dneh ribolova nimajo prijema, vendar tega ne razglašajo naokoli. Redki so tisti, ki priznajo, da so za vodo »popušili«. Meni to ni težko priznati, ker ravno v tem je čar ribolova.

Nikoli ne veš kaj te čaka, ko prideš za vodo...

Uživajte za vodo in dober prijem! Če pa se kje srečamo, pa me brez oklevanja pocukajte za rokav. ;)

Tags: ,

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.