Kako jeseni na ribolov kapitalne ščuke? Svetujemo!

Jesenski ribolov ščuke

Jeseni, pozna jesen. Idealna priložnost za ribolov kapitalne ščuke!

Najprej jo morate poiskati in ob tem paziti, da ona pred tem ne opazi vas.

Ampak, a je to sploh mogoče? »Profesorica«, kot ji tudi pravimo, vidi izjemno dobro! In ko boste vi videli njo, je verjetno ona že tri krat prej videla vas. A kljub temu, brez panike – še vedno se jo da ujeti.

Pravilen izbor vab in pravilno vodenje le-teh – to je ključ do uspeha za ribolov ščuke jeseni.

Ne verjamete? Preberite in nato preizkusite! Videli boste, da deluje…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Znanje je ključno za ribolov ščuke!

Če ste mislili, da je ribolov ščuke enostaven, se motite!

Kljub temu, da prihaja čas (beri: jesen in za njo zima), ko se veliko ribičev ciljano odloča za »napad« na »profesorico«, jih ima le malo uspeh – potrebno je znanje in predvsem potrpljenje!

Ne malo krat se zgodi, da bo za ujeto ščuko potrebno kar nekaj krat obiskati vodo – eno, ali več teh, stoječo, ali tekočo.

In ravno iz tega razloga je zelo pomembno, da se zavedate, da boste morali ščuko poiskati vi, ona vas ne bo iskala – to je riba, ki ravno ne plava kaj veliko, mnogo časa namreč preživi v zasedi in čaka.

Pletenica, jeklenica ali kaj drugega za ribolov ščuke?

Ko vam je enkrat uspelo locirati ribo, se je potrebno tudi zavedati, da je jesen čas, ko ščuka ravno ne troši mnogo energije v prazno – to pomeni, če se bo enkrat odločila za napad in ga bo zgrešila, obstaja zelo majhna verjetnost, ali pa sploh ne, da ga bo ponovila.

In zatorej, če vam v tem napadu uspe, da se je ujela, naj vam vaša ribiška oprema ne prinese razočaranja...

Ščuka je riba, ki ima ogromna usta in v njih na stotine ostrih zob – če torej ne boste imeli izbranega pravilnega pribora, se vam zna zgoditi, da boste ostali brez ribe.

Zatorej predlagamo, da za glavno vrvico uporabljate »pletenico« in ne kakšen slab najlon. Zaradi jakosti, boste tako obdržali mnoge ščuke, prav tako pa rešili tudi katero vabo, ki se vam bo zapela ob kakšen štor ali drugo vodno oviro.

Takoj za pletenico, je tukaj še predvrvica, ki jo je treba namestiti – vsekakor dajte izbrati kovinsko. Možnosti je kar nekaj – iz jekla, volframa ali titana.

Te kovinske predvrvice se lahko med seboj razlikujejo najprej po ceni, vsekakor pa tudi po kvaliteti.

Če se boste najprej osredotočili na ceno, boste kaj hitro ugotovili, da so najcenejše tiste jeklene predvrvice, katere so se mnogo krat izkazale tudi za nekoliko manj kvalitetne – predvsem zaradi hitrega zvijanja, kar pripelje do slabše akcije umetnih vab.

Nekoliko dražje in tudi boljša izbira, so predvrvice iz volframa in titana – manj zvijanja, boljše vodenje, večja vzdržljivost. Seveda, končno odločitev prepuščamo vam!

In še beseda ali dve o dolžini predvrvice – včasih je 15 cm premalo, mogoče je bolje, da je dolžina le-te nekoliko daljša, še posebej, če ščuka vabo zagrabi nekoliko globlje – škoda bi bilo, da dočakate kapitalno ščuko in jo boste iz tako banalnega razloga izgubili.

POZOR: Če do danes niste polagali pozornosti na izbiro pribora, vam polagamo na dušo, da dajte to početi – ne gre se toliko, da izgubite ribo – saj veste, za vsakim vlakom pride naslednji – razmišljajte tudi o tem, da vsaka potrgana naveza prinaša možnost, da umetna vaba ostane ščuki v ustih, gobcu, kje v škrgah – kam pa to pripelje, pa si lahko sami mislite!

Zatorej, odštejte kak evro več in s tem rešite tudi kakšno ribo!

Ribolov ščuke jeseni - pletena vrvica in jekelnica
(SLIKA: Primer "zajlic" in pletene vrvice - priporočamo.)

Kdaj in kako na ribolov ščuke?

Kot smo že zgoraj omenili – če vidite ščuko, verjemite, da je ona pred tem že videla vas!

Ščuka izredno dobro vidi, kar ji pomagajo njene dokaj velike oči…

Če torej hodite ob vodi in nekje zasledite oblak mulja v vodi, vedite, da ste bili opaženi – najverjetneje vas je videla ščuka, ki je pobegnila – to vam naj bo znak, da bodite mogoče malce manj vpadljivi, nekoliko bolj počasni, bolj potuhnjeni in seveda, to vam je lahko znak, na katero ribolovno mesto se odpraviti čez kakšno uro ali dve!

Takšni »mali znaki« so vam lahko v pomoč, seveda pa je dobro tudi vedeti, kateri del dneva je najbolj primeren za ribolov ščuke jeseni – jutro, ko sonce vzhaja in večer, ko sonce zahaja.

Prav tako je pomemben dejavnik tudi veter – le-ta zna premešati vodo in z tem premikati tudi ribe, kar je za ščuko idealno, kadar se hrani – zatorej, ne pobegnite domov, ko zapiha veter, morda vam bo prav ta »pripihal kapitalno profesorico«.

NE SPREGLEJTE: 10 NAMIGOV, ZA RIBOLOV ŠČUKE IZ VAŠIH SANJ!

Če boste ob vsem tem ščuko jeseni iskali še v nekoliko bolj plitvi vodi, bi to znal biti dober recept – to je namreč čas, ko ščuka prihaja v plitvine, da bi se hranila – pozorni bodite na razne vodne ovire, kjer bi lahko bil idealen prostor za njeno zasedo!

Ribolov ščuke jeseni - lokacija
(SLIKA: Okolje, lokacija, kjer bi se lahko skrivala ščuka.)

Kako in katere vabe za ribolov ščuke uporabljati?

Vsak dober ribič, ki se redno ukvarja z vijačenjem, skozi čas v svoj »arzenal« nabere mnogo različnih vab za vijačenje – čemu mislite, da vse te vabe služijo?

Služijo temu, da se jih uporablja…

In zakaj potem določeni ribiči vztrajajo z eno in isto ribiško vabo ure in ure, na različnih ribolovnih mestih? Totalen nesmisel – če vidite, da določena vaba ne deluje, jo zamenjajte, zato jih imate!

Zelo pomembno je, da se vedno in v vsakem trenutku trudite, da najdete vabo, ki deluje!

Ob tem pa nikakor ne pozabite, da poizkušate na pozicijah, kjer mislite, da bi se ščuka naj nahajala – ne mečite vse povprek, ne mečite v prazno, saj se vam lahko zgodi, da boste tako ribo le prestrašili.

Sedaj, ko veste, kam metati in kako vabe menjavati, pa preidimo še na to, katere vabe za ribolov ščuke jeseni uporabljati?

Pri mnogih ribičih so se jeseni izkazali za najboljše vabe prav »silikoni«. Oni veljajo za izjemno počasne prezentacije, kar je ščukam v hladnih dneh precej zanimivo.

Seveda, tukaj so še žlice in voblerji, ampak le-ti se jeseni niso izkazali za tako dobre – vsekakor pa, poizkusiti ni greh, morda vas presenetijo!

S pravilno balansirano silikonsko vabo, boste lahko dosegli mnoge kotičke in različno vegetacijo, kar pomeni, da boste lahko lovili na idealnih pozicijah za ščuko – morda bo ravno ta kapitalna…

In še nekaj – ščuka v hladnih dneh nabira moči, da bo lahko čim lažje preživela zimo. Iz tega razloga se veliko krat odloča za napad na večje ribe, saj na takšen način dobro »napolni svoj trebuh«, napadla pa je le enkrat – zatorej, olajšajte ji delo, ponudite ji velike vabe, saj so tudi te izjemno uspešne v hladnih dneh.

Kaj pomeni večje vabe? Vsekakor takšne, ki so velike 10cm ali več – mnogo krat se zgodi tudi, da delujejo vabe velikosti 20-30cm – eksperimentirajte, prej ali slej vam bo uspelo.

Kaj pa barve? Vsekakor naj bodo takšne, kot je tudi voda – hladne, še posebej, če je le-ta izjemno čista, kar se pa v jesenskih dneh dokaj pogosto zgodi.

Bodite tihi, počasni, potrpežljivi in vaša bo kapitalna ščuka!

Ob vsem kar smo sedaj zapisali, velja izpostaviti naslednje – za uspešen ribolov ščuke jeseni, je pomembno, da ste izjemno tihi, da vas riba ne opazi, da izbirate prave vabe in jih vodite počasi, ter da ste potrpežljivi – le redki so ribiči, ki dobijo »metrsko profesorico« že na prvem ribolovu sezone!

A nikoli ne pozabite – v naših vodah plavajo kapitalne ščuke, treba jih je le poiskati, ter jih prelisičiti – komu bo prvemu uspelo? Meni, vam, komu tretjemu?

Ne glede na vse, uživajte ob vodi – lepote ribolova jeseni so izjemne!

Pa dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.