Kako narediti popolno sliko, ko ste sami za vodo?

Ribolov - fotografija

Riba v mreži. Kako jo sedaj slikati? Konec sveta?

Daleč od tega – živimo v času, kjer je tehnologija tako napredovala, da je praktično vse mogoče, tudi slikanje rib, če ste popolnoma sami za vodo.

Zraven tehnologije, pa so tukaj še mnoge »AUTO« nastavitve, ki vam bodo omogočile, da bo vsaka kapitalna riba na slikah izgledala odlično!

Kako torej slikati, da boste nato imeli spomin? Preverite v nadaljevanju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Draga ribiška oprema in mobilec v žepu

Za začetek se zamislite – koliko denarja ste vložili v ribiško opremo, koliko denarja ste namenili ribiški hrani, prevozu in ribiškim dovolilnicam, ko ste se odpravili na vašo zadnjo ribiško kampanjo?

Veliko, mar ne?

In sedaj pomislite še, kakšen fotoaparat ste imeli ob sebi?

Verjetno so le redki tisti, ki so svojo največjo ujeto ribo slikali s kakšnim kvalitetnim »fotičom«, večina je takšnih, ki v žepu nosijo pametne mobilne telefone in od njih pričakujejo »revolucijo« in prekrasne barve!

Žal vas moremo razočarati – te naprave ne nosijo zastonj imena »telefon« - to niso fotoaparati.

Če želite res dobro sliko, potrebujete kvaliteten fotoaparat, da bo na koncu tudi slika kvalitetna!

Pred nakupom preverite kaj omogoča fotoaparat

Da bi torej res lahko naredili kvalitetno sliko, potrebujete »nekaj več« - zadnje generacije fotoaparatov omogočajo res veliko, med drugim tudi »časovni zamik« in podobno.

Ko torej ujamete kapitalnega krapa, je na fotoaparatu potrebna nastavitev – »naredi 10 posnetkov, med njimi naj bo 2 sekundi pavze, začni slikati 10 sekund po pritisku na sprožilec«.

Pri takšni nastavitvi imate dovolj časa, da se v miru postavite za ribo, jo dvignete nad blazino, ter »nadenete« nasmešek na obraz.

Seveda, če vaš fotoaparat takšne nastavitve omogoča – zatorej, ne pozabite pred nakupom le-tega, preveriti te zadeve!

Klik, klik, klik in povrh še »autofokus« pred vsakim posnetkom in nastanejo prekrasne slike!

Ribolov - foto - slikanje 2
(SLIKA: Prekrasna slika, ujetega krapa by Jure.)

… da vam iz drevesa ne pade v vodo!

Ko boste enkrat imeli v lasti odličen fotoaparat in se boste ob vsem tem poglobili še v vse nastavitve, ki vam jih le-ta omogoča, boste prej ali slej naleteli še na težavo, kam postaviti fotoaparat, ko je potrebno narediti sliko?

Na drevo? Na kakšen ribiški stol? Ali morda na kaj bolj »konkretnega«?

Vsekakor drevo in ostali predmeti niso primerni – prej ali slej se vam lahko zgodi, da vam fotoaparat pade na tla, ali celo v vodo, ob kateri lovite – tega si pa vsekakor ne želite!

Zatorej, potrebujete rešitev in sicer v obliki »tripod-a« ali tudi »mono-poda«.

Poenostavljeno in »po naše rečeno«, so to stojala, na katera lahko navijete fotoaparat in vam bo vse skupaj pri kreiranju slike v veliko pomoč!

NAMIG: Nekateri fotoaparati imajo eno zelo priročno zadevo – vrtljivi LCD zaslon. V kolikor ima to tudi vaš fotoaparat, dajte to uporabljati – na tak način boste natančno videli, kam in kako se premakniti, da bo vaša slika še boljša in predvsem lepša!

NAMIG #2: V kolikor ima vaš fotoaparat opcijo prepoznavanja obrazov, jo dajte izklopit, saj boste tako preprečili fokusiranje samo na ribo, ki je pred vami, ampak na celoten zaslon!

Ribolov - foto - slikanje 3
(SLIKA: Primer stojala, ki vam bo precej poenostavil slikanje.)

Vadite, ko riba ni na trnku!

Za konec pa še en kratek nasvet – dober fotograf sigurno ne boste postali v enem dnevu, še manj pa na enem ribolovu – potrebno bo veliko vaje, veliko sprememb nastavitev in pozicij.

Zato je naš predlog, da dajte veliko vaditi, morda tudi takrat, ko ujamete kakšno manjšo ribo.

Ko enkrat »ulovite zmagovalne nastavitve«, bo slikanje kapitalca veliko lažje, vaše slika pa seveda veliko lepše!

POZOR – ne glede na vse, pa vedno imejte v glavi, da ribe ne držite predolgo iz vode in naredite VSE, da jo čim hitreje vrnete nazaj v njen naraven habitat!

Riba je več vredna od slike, tega se zavedajte!

Pa dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.