5 korakov za kvaliteten ribolov jeseni

Ribolov jeseni

Ste letos že ujeli kakšno kapitalno ribo? Ribolov jeseni je odlična priložnost za to!

Ampak le za tiste, katerim sprememba vremena ne predstavlja težave…

Listje počasi pada na tla in v vodo, temperature se spuščajo, lokacije za ribolov se spreminjajo.

Ob vsem tem, pa so na razpolago še mnoga ribolovna mesta na jezerih, ki v poletnih mesecih niso – zasedenost le-teh je namreč veliko manjša, kot poleti.

Torej, tukaj je 5 enostavnih korakov za kvaliteten ribolov jeseni. Preberite jih!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

KORAK #1: Ribe so premaknile svoje »riti« na varno

Nekaj časa nazaj smo pisali o tem, kako je ribolov spomladi prav poseben, ker se narava prične na veliko prebujati – trava začne rasti, listje zeleneti in podobno.

Jeseni je vse popolnoma nasprotno – živež v vodah izginja, liste na drevesih spreminja svojo barvo in odpada in vse to pripelje ribe do tega, da pričnejo iskati drugačna varna območja zase.

Iz tega razloga je vsemu temu potrebno prilagoditi tudi lokacijo za ribolov – preverite področja ob kakšnih podrtih drevesih in štorih, ki so v vodi, seveda tudi razni otočki v vodi niso zanemarljivi, ter bližina obale – tam riba veliko krat najde hrano zase.

Ribolov jeseni - vodne ovire
(SLIKA: Vodne ovire so lahko ključne za uspešen ribolov jeseni.)

KORAK #2: Naj listje spremeni vaše naveze za ribolov

Kot smo že malce višje omenili, je jesen čas, ko listje iz dreves, ki so na obali ali na otočkih, ob katerih boste lovili, veselo odpada in pada v vodo.

Mnogo tega listja in drugega živeža, se nato potopi na dno vode in vam v takšni obliki lahko otežuje vaš ribolov jeseni.

Da bi vse skupaj bilo nekoliko lažje in predvsem uspešneje, je zelo pomembno, kakšne naveze za ribolov in prezentacije boste uporabili.

Tukaj vsekakor priporočamo kakšno »pop-up navezo« ali kakšnega »snežaka«.


(SLIKA: Ribe nad listjem - ponudite jim pravo navezo.)

KORAK #3: Pazljivo pri izbiri vab za ribolov jeseni

Nekaj o tem, kako se odpraviti na krapolov jeseni, smo že pisali v tem članku – prav tako tudi o tem, kakšne vabe izbrati – ampak nič zato, splača se ponoviti še enkrat.

Torej, na vodah, kjer riba (beri: krap) najraje pobira ribiško hrano, kot so na primer boile, je najbolje, da se tudi na ribolov jeseni odpravite z njimi – le manjša modifikacija bo potrebna.

Če ste skozi leto lovili na boile, katere so sestavljene na oljni osnovi, potem dajte le-te v hladnejših dneh zamenjati za tiste, katere bazirajo na alkoholu – le-ta je v hladni vodi veliko bolj topen in ga bo na ribe hitreje naredil »vtis«.

Prav tako velja tukaj opozoriti, da v hladni vodi uporabljajte hrano in vabe, katere so narejene iz resnično kvalitetnih komponent – jesen in zima veljata namreč za letna časa, ko riba skrbno izbira kaj bo pobirala in kaj ne in če v vaših vabah ne bo zaznala kvalitete, se bo hitro oddaljila iz krmišča.

Če torej imate znanje in kvalitetne sestavine, se morda ravno jeseni splača poizkusiti narediti domače boile – le-te znajo mnogo krat biti ključ do uspeha, seveda, če so kvalitetno narejene!


(SLIKA: Domače boile - izdelane iz najboljših komponent.)

KORAK #4: Nahranite jih, preden se jim metabolizem upočasni

Kljub temu, da ste iz svojih omar nekateri že potegnili dolge rokave in da je jesen čas, ko vsak dan v rokah nosimo jakne (beri: ker je zjutraj mrzlo, popoldan toplo), je to še vedno čas, ko se vode še ne ohladijo do te mere, da bi se ribam metabolizem upočasnil in bi zmanjšale svoje prehranjevanje.

Iz tega razloga je za ribolov jeseni še vedno zelo pomembno, da jim ponudite dovolj hrane, saj le-to ribe še vedno aktivno pobirajo!

Tukaj se edino poraja vprašanje – kaj je »dovolj«?

Na to temo se je na našem forumu odprla zelo zanimiva debata – Koliko krap lahko poje? 60kg? Več ali manj? Kaj pa ti meniš? Zapiši svoje mnenje!

KORAK #5: Bodite mobilni – pa ne z avtomobilom!

Koliko krat se vam je že zgodilo, da ste prišli na katero od jezer, kot je na primer Kočevsko, da bi lovili, a vam to ni bilo omogočeno, ker je jezero bilo »polno«.

Jesen je čas, ko mnogi ribiči več »nimajo jajc«, da bi se podali za vodo – ker je premrzlo, ker lahko zbolijo in še nešteto drugih razlogov lahko slišimo.

Za vse tiste, ki »jajca« imajo, je to odlična priložnost, da izkoristite odlična ribolovna mesta, ki se vam ponujajo zaradi manjše zasedenosti vod.

Če torej opazite ribo na kateri drugi poziciji, bodite mobilni, premaknite svojo »rit«, ali pa premaknite svoje sisteme – zakaj ne, če vam je to omogočeno!?

Na ribolov jeseni po nov osebni rekord!

Kot vidite, zna biti ribolov jeseni izjemno zanimiv – kot prvo, je narava v tem delu leta prekrasna, kot drugo, ni več tako velikega pritiska na vode in gneče na njej in kot zadnje, to je čas, ko zaradi hranjenja rib, ki nabirajo zaloge za »zimsko spanje«, znajo padati tudi osebni rekordi!

Zakaj torej ne bi še zadnjič letos zložili ribiške palice v avto in se odpravili na uspešen ribolov jeseni?

Vredno je poizkusiti – mnogo krat je to bil najboljši del leta za ribolov!

Pa dober prijem vam želimo…

Base camp for fishing enthusiasts.