NASVETI za uspešno vijačenje in ribolov ščuke!

Vijačenje in ribolov ščuke

Mobilnost in umetne vabe – odličen recept za vijačenje in ribolov ščuke!

Ampak POČASI, vse skupaj sploh ni tako enostavno ...

Morda je res, da poznate vodo, v kateri plava ščuka, morda je res, da je vaša oprema za ribolov ščuke vrhunska, ampak morate biti potrpežljivi!

Mnogo krat bi se lahko reklo, da je vijačenje in z njim ribolov ščuke »tek na dolge proge«.

Včasih je namreč treba počakati kar nekaj ur, morda celo dni, da se bo ščuka pričela hraniti.

A ne skrbite – tudi za to imamo rešitev – vijačenje z umetnimi vabami – na tak način ne čakate, da bo riba poiskala vas, ampak vi poiščete njo.

Vse skupaj zna biti zanimivo, naporno in seveda na koncu razburljivo! Ampak se splača!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Mobilno vijačenje in ribolov ščuke – ključ do uspeha!

Ste se prestrašili, ko smo omenili »tek na dolge proge«?

Nič bat – ne bo treba teči, prav za prav, svetujemo umirjeno mobilnost – sej veste, vsako ropotanje ob vodi zna ribe prestrašiti.

Ampak vseeno, sprehod ob vodi, torej mobilnost, zna včasih biti ključnega pomena, da bo vaše vijačenje postalo uspešno, zato na to nikakor ne pozabite.

Bistvo vsega je, da »prečešete« vse možne kotičke, kjer bi se ščuka lahko zadrževala.

Zavedati se je treba, da je včasih potrebno umetno vabo kar nekaj krat potegniti mimo nosa ščuke, da bi le-ta na koncu zagrabila.

Če boste lovili na kakšnih mrtvih kanalih v rekah, nikakor ne spreglejte predelov vode, kjer je voda nekoliko plitvejša in morda poraščena – to znajo veliko krat biti odlične lokacije za vijačenje in ribolov ščuke!

Seveda, vse to vam omogoča ribolov z umetnimi vabami in če je tako, dajte to izkoristiti – vsako zadrževanje za nekaj ur, na enem in istem mestu, zna biti izguba časa in znak, da bo vaš ribolov ščuke na koncu dneva neuspešen – tega si pa vsekakor ne želite.

Vijacenje Ribolov Scuke Voda
(SLIKA: Mrtvi kanali so odlična lokacija za vijačenje in ribolov ščuke.)

Vijačenje naj bo potrpežljivo – ščuka se ne hrani ves čas!

Če ste se odločili za ribolov ščuke, potem se je potrebno zavedati, da je to riba, ki ni ves čas v prehranjevalnem procesu!

Seveda je čas hranjenja ščuke odvisen od vode do vode, zato ga nikakor ne moremo posploševati.

Ščuka je namreč ena tistih rib (beri: še posebej tisti kapitalni primerki), ki lahko zdrži kar nekaj časa brez hrane – čaka nekje v zavetju, opazuje in se pripravlja – ko se ji ponudi priložnost pa napade.

Ravno zato je vijačenje ena izmed super metod, kjer lahko mi vabo pripeljemo do ribe, do mesta, kjer čaka hrano – čakati na njo, da poišče nas, bi bilo pogubno.

In še nekaj – mnogo krat se zgodi, da se v bližnji okolici, kjer ste videli ali začutili napad ščuke, nahaja še katera – ščuke se namreč veliko krat zadržujejo v skupinah in sicer na mestih, kjer so okoliščine za hranjenje odlične!

Velike vabe za vijačenje so ključ do uspeha

Ali ste vedeli, da se mala ščuke zelo pogosto in brez obotavljanja odloči za napad na veliko vabo?

Ravno iz tega razloga, se mnogi izkušeni ribiči na ščuke, odločajo za velike vabe za vijačenje, ko se odpravljajo na ribolov ščuke – le-te znajo mnogo krat biti zelo uspešne!

Med mnogimi ribiči velja pravilo »velika vaba, velika riba«.

A zgodba ima tukaj malce drugačno ozadje…

Zakaj torej velika ščuka preferira velike vabe? V prvi vrsti zato, ker je takšna vaba nekoliko počasnejša in jo ščuka lahko nekoliko lažje ujame. Za takšen ulov bo porabila manj energije, ob vsem tem, bo pa z večjo ribo vase dobila več hrane, torej se ji bo še več energije tudi povrnilo.

In to je razloga, zakaj lahko majhna ščuka, tako hitro zraste v kapitalno!

Druga teorije, zakaj ščuka rada napada velike vabe za vijačenje je, ker se želi znebiti vsiljivcev na njenem teritoriju.

Velike ribe so ji torej lahko konkurenca in najlažji način, da se rešimo konkurence je, da jo odstranimo in v takšnih primerih jih ščuka napade, četudi ni lačna!

Takšna teorija ima svojo potrditev tudi v tem, da so veliko krat zelo uspešne za ribolov ščuke imitacije majhnih ščuk – zelo veliko krat se zgodi, da so napadene od mnogih kapitalnih primerkov! Le zakaj?

Ne glede na vse in ne glede na to, katera teorija je prava – velike vabe za vijačenje so izjemno uspešne za ribolov ščuke – testirajte jih in presenečeni boste nad uspehom!

Vijačenje - ribolov ščuke z velikimi vabami
(SLIKA: Ogromna vaba za vijačenje, na katero se je ujela ščuka.)

Vijačenje in ribolov ščuke na površini

Naslednji nasvet, ki ga bomo delili z vami, pride sicer v poštev v nekoliko toplejših dneh, pa vendar…

Ko torej zunaj še ni snega, zime in leda, je veliko krat vredno poizkusiti na kakšne površinske vabe – ribolov ščuke na površini zna biti izjemno uspešen – ste ga že testirali?

Takšne vabe za vijačenje znajo biti veliko krat zelo uspešne tam, kjer se v vodi nahajajo mnoge vodne ovire, ali pa izjemno veliko vegetacije – s takšno vabo se vsemu temu izognemo, a kljub temu smo še vedno zelo blizu ščuki, praktično nad njeno glavo.

Ravno iz tega razloga je vredno poizkusiti – morda tudi tam, kjer niste najbolj prepričani, kaj se skriva pod vodno gladino – sej veste, vabe za vijačenje in ribolov ščuke danes niso ravno poceni.

Seveda, tukaj je potrebno malce razmišljati, da boste ribi ponudili vabo, katera bo zelo dobra imitacija tistega, kar plava v njenem naravnem okolju.

Če torej v vodi opazite žabe, krastače, potem je seveda to zelo dobra izbira, da preverite, kako se bo ščuka odzvala na takšno površinsko vabo!

Kaj pa kakšne vabe z izgledom glodavcev? Le-ti se pogosto nahajajo v raznih kanalih oz. predelih vod, kjer obstaja pritok kakšne kanalizacije – če imate možnost in nič druga ne prepriča ščuko, poizkusite na tak način, morda bo pa uspešen…

Kot vidite, možnosti je veliko – le glavo je včasih treba uporabiti, ter dobro opazovati vodo – narava nam veliko krat ponudi vse odgovore kar sama.

Vijačenje – ribolov – to je šport in zabava!

Ne glede na to, koliko kilometrov boste prehodili ob vodi, ko boste mobilni in ne glede na to, koliko različnih vab za vijačenje boste uporabili, ali morda celo pustili v vodi, zavedajte se, da je vse to samo zato, da bi se zabavali, da bi uživali – četudi na koncu ostanete brez ribe!

Vse skupaj je le šport, vse skupaj je le rekreacija in če že niste ujeli ribe, ste pa z vsakim prehojenim korakom, naredili nekaj za svoje telo.

Seveda, če boste upoštevali vse te nasvete, smo sigurni, da boste za vse korake, prej ali slej tudi nagrajeni!

Pa dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.