Ne pospravljajte ribiške palice, dokler ne poizkusite tega!

Ribolov - ribiške palice - nasveti

Vaš plovec ne kaže znakov življenja! Kaj sedaj?

Je to znak, da morate pospraviti ribiške palice in se napotiti domov?

Vsekakor NE! Četudi riba še ni prišla blizu k vaši ribiški vabi, ni potrebno obupati.

Pravijo, da je »metanje puške v koruzo« za »slabiče«, vsi ostali, bodo pa poizkusili narediti nekaj sprememb in ujeti kakšno ribo! Je tako?

Pa poglejmo, katere spremembe je potrebno poizkusiti, ko ste za vodo in dalj časa ne ujamete ribe.

Niti misliti si ne morete, kako enostaven je včasih ribolov!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ribiške palice ostajajo za vodo – osnovne spremembe!

Torej, dogovorili smo se, da puške še ne boste vrgli v koruzo – kaj pa boste storili?

Verjetno vas je večina sedaj odgovorila, da bi zamenjala trnek in za začetek namestila manjšega.

Seveda, z manjšim trnkom ste takoj pomislili tudi na tanjši najlon – BRAVO!

Če vam je sedaj tole res »preletelo« skozi glavo, ste na pravi poti.

K tem osnovnim spremembam, ki jih je prvotno potrebno narediti, spada sigurno še sprememba krmišča in pa ribiške vabe, ki jih dajete na trnek.

AMPAK, kaj narediti takrat, ko osnove niso dovolj?

Tudi za to imamo rešitve – vas zanima kakšne? Berite naprej!

Rešitve za tiste, ki prakticirajo ribolov s krmilnikom (t.i. »feeder ribolov«)

Ribolov s krmilnikom oz. »feeder ribolov« pri nas še ni tako razširjen, veliko več ga prakticirajo v tujini.

Posebnost tega ribolova je, da imate nekoliko nad vašim trnkom nameščen krmilnik, v katerega ob vsakem metu dodajate različno ribiško hrano!

Prav tako so ob vašem trnku vedno manjše količine ribiške hrane, ki znova in znova pritegne ribo v vodi.

Četudi vam je ribolov s krmilnikom danes še nepoznan, se ga ne ustrašiti, zanj lahko uporabite ribiške palice, ki jih že verjetno imate doma – float ali match ribiške palice, lahko tudi tiste najcenejše (beri: od 30€ naprej), ali katero drugo, posebej namenjeno feeder ribolovu.

Torej, nekaj osnov tega načina ribolova smo povedali, sedaj pa še nekaj nasvetov, kako ga spraviti v prakso, da bo uspešen!

Največ tistih, ki prakticirajo ribolov s krmilnikom, uporablja popolnoma navadne klasične krmilnike (beri: neke vrste "mrežica, košarica"), v katere je možno »stisniti« raznoliko hrano!

Naš nasvet je, da v kolikor na takšen krmilnik ne ujamete ničesar, ga poizkusite zamenjati s krmilnikom za modne – majhno, podolgovato plastiko, katera ima tudi luknje.

Modni na mnogih vodah veljajo za »čudežno ribiško vabo«, če bodo pa v živem stanju prileteli v vodo in se bodo nahajali ob vašem trnku, se vam zna zgoditi čudež – ujamete ribo!

Seveda lahko v takšen krmilnik daste tudi manjše kompostne črve – tudi takšna vaba se je na mnogih lokacijah (beri: kjer je dovoljena) izkazala za »zmagovalno«.

V kolikor za »feeder ribolov« uporabljate sistem z vrtljivko in sponko, potem je menjava vašega krmilnika izjemno enostavna – iz majhnega na velikega in obratno!

Ravno povečanje količine hrane zna mnogo krat biti tudi odločilno, a tukaj pozor – PAZITE, da krmišča ne »prehranite« - vedno je možno hrano še dodati, odvzeti iz vode jo je praktično nemogoče!

Ena od možnosti je tudi t.i. »floating feeder« - več o njem pa v videu - tudi to je bila mnogo krat že ideja, ki je prinesla odlične rezultate!


Pomoč za tiste, ki izvajate ribolov s plovcem

Tako, sedaj pa na ribolov s plovcem – verjetno enem izmed najbolj razširjenih načinov ribolova pri nas!

Če boste torej cel dan sedeli za vodo, vaš plovec bo pa še vedno mirno plaval na površini kakšnega komercialnega ribnika, reke ali jezera, potem veste, da morate nekaj spremeniti – ampak kaj?

Najprej so tukaj osnove, ki smo jih zgoraj omenili, nato pride še nekaj ostalih zadev. Tukaj so!

Začnimo z globino ribolova – ribe se namreč ne nahajajo vedno na dnu vode, kot mnogi mislijo…

Ribiške palice - ribe na gladini vode!

Nekateri menijo, da je za to kriv zračni pritisk, drugi spet kaj drugega, a tole sedaj ni pomembno – naš nasvet je, da morate ribo najti, ne glede na to, kje se le-ta nahaja (na dnu, 20cm od dna, ali na sami gladini).

Da bi to dosegli, je včasih potrebno vaš plovec premikati tudi po 10cm ali več – prej ali slej boste ribo našli in začela se bo zabava!

Seveda, tukaj ne gre pozabiti tudi letnih časov v katerih lovite – ribolov poleti in spomladi je vsekakor precej drugačen od tistega v hladnih dneh – to imejte vedno v glavi!

Takoj za globino, je tukaj sprememba, na katero verjetno le redki pomislite!

Ko ste enkrat dvignili vašo vabo od tal, se bo le-ta nahajala t.r. »v zraku«.

Takšen ribolov s plovcem prinaša, da vaša ribiška vaba čim bolj prosto plava v vodi – AMPAK, kako naj to počne, če ste jo obtežili s kakšnim ogromnim svincem?

Če ste se enkrat odločili, da boste svojo vabo dvignili od tal, potem razmislite tudi o obtežitvi – predlagamo, da v takšnem primeru zamenjate en večji svinec za več manjših in tako pripomorete k bolj počasnemu potapljanju vabe v vodi (beri: ko jo vržete v vodo) in prezentacijo kot takšno naredite veliko bolj »naravno«.

Veliko krat se tako majhna sprememba, kot je dvig ribiške vabe od tal in zamenjava načina obtežitve, izkaže za ribolov s plovcem za odločilnega!

Ribiške palice - svinci, najloni in ostala oprema!

Ne ustrašite se eksperimentiranja – rešite vaš dan!

Mnogi ribiči veliko krat pridejo za vodo, razpakirajo svoje ribiške palice in ostalo ribiško opremo, ter brez vsakega druga sedijo ob vodi, ter čakajo.

Mnogi nato konec dneva rečejo, da jim je samo važno, da so »bili v naravi«.

Ja, res je, tudi to je važno, a veliko boljše bi se počutili, ko bi odhajali domov, če bi ujeli še kakšno ribo!

Ravno iz tega razloga, se ne ustrašite eksperimentiranja – če vidite, da dalj časa nimate »akcije«, naredite nekaj za njo – zamenjajte trnek, najlon, vabo, morda spremenite globino, karkoli, sej veste kaj pravijo:

»Slabše kot NIČ ne more biti, lahko je samo boljše!«

In naredite nekaj za to – pa dober prijem vam želim!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.