Zakaj je »ultralight fishing« vse bolj popularen?

Ultralight fishing - ribolov

Kdaj vas je nazadnje nekaj res navdušilo? Čisto zares!

Morem priznati, da nisem ravno eden tistih, ki bi ga novosti in modernizacija v svetu ribolova prepričale »na prvo žogo« - torej, nisem eden tistih, na katerih bi ribiške trgovine služile veliko »nepremišljenega« denarja!

Sem eden tistih, kateri dobro premisli, v kateri kos ribiške opreme bo investiral svoj denar!

Ampak, pred časom me je nekaj res navdušilo – ob prebiranju člankov, gledanju video posnetkov, branju izkušenj različnih ribičev in ne nazadnje ob držanju takšne opreme v roki v eni od ribiških trgovin, sem se navdušil nad novostjo, ki je v svetu in tudi pri nas vse bolj popularna – »ultralight fishing«.

Ultralight fishing oz. ribolov se je pričel širiti s svetlobno hitrostjo, skoraj kot neka epidemija in za njo sem »zbolel« tudi jaz – zakaj? Razložim v nadaljevanju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ultralight fishing oz. ribolov ne prinaša pretiranega stroška!

Ena od bistvenih lastnosti ultralight fishinga je, da zanj ni potrebno pretirano veliko ribiške opreme – če ga primerjamo s kakšnim krapolovom, bi lahko rekli, da je prava »kamilica«.

Če niste ravno eden tistih ribičev, ki bi razmetaval s svojim denarjem, potem lahko za kakšnih 100-150€ dobite praktično vse, kar potrebujete – in ta ribiška oprema nikakor ne bo slaba!

Ribiška palica, ribiška rola, najlon, kakšna torbica ali brezrokavnik z umetnimi vabami in že ste pripravljeni – vse kar potrebujete je še ribiška karta in lahko se odpravite na ribolov rib, kot so kleni, postrvi, bassi, ter mnoge druge roparice, seveda tudi tiste iz morskih globin!

Da bi pa sploh vedeli, kaj nabaviti in kakšne so ostale specifike, ki veljajo za ultralight fishing, pa je tukaj nekaj osnov, ki jih velja upoštevati, da bi vaš ribolov bil čim bolj uspešen!

Kaj je bistvo, ki je pomembno za ultralight fishing oz. ribolov?

Bistvenega pomena za ultralight fishing je vsekakor to, da je ribiška oprema za ta način ribolova veliko bolj nežna in drobna, kot ste je bili vajeni do sedaj pri ribolovu roparic, kot je na primer ščuka in podobno!

Naj vas to ne zavede – takšna »nežna« oprema za ultralight fishing ne pomeni, da boste z njo lahko lovili samo »drobiž«, prav nasprotno – tudi kakšni kapitalni kleni, bassi in postrvi se vam bodo ujeli na vaš sistem, če jih boste le prepričali v to z vašimi umetnimi vabami.

Bistvo vsega je v majhnih, tankih in predvsem lahkih palicah, katere je potrebno čim bolje zbalansirati s kakšno kvalitetno ribiško rolo, nanjo dodati kakšen tanek fluocarbon ali nanoFil najlon, ter na konec kakšno majhno umetno vabo, ki bo ribam v času ultralight fishinga zanimiva.

Če se vam posreči vse to čim bolje izpeljati, je uspeh zagotovljen in užitki ob vodi prav tako!

Si predstavljate divjo postrv na tanki palici, ki se zvije vse do ribiške role? Noro, verjemite!

Ultralight fishing oz. ribolov - bass!
(SLIKA: Ujeta riba na ultralight pribor oz. vabe!)

Kakšna naj bo palica za ultralight fishing oz. ribolov?

Dajmo pričeti najprej z ribiško palico, ki je primerna za ultralight fishing – največ krat se izbirajo palice, katere so nekje dolžine od 1,80m naprej in vse tja do 2,20m ali celo še nekoliko daljše (tudi do 2,50m ali več).

Njihova teža se po navadi giba od cca. 100g dalje, je pa vsekakor vse odvisno od tega, kako je ribiška palica za ultralight fishing dolga in pa tudi iz kakšnih materialov je narejena!

Bistveno za te palice je, da ste pri njih pozorni na »gramažo« - torej oznako teže, ki vam bo povedala, kako težke umetne vabe boste lahko z njo metali – glede na izkušnje in prebrano po spletu, se vse več ribičev, ki se odločajo za ultralight fishing, odloča za razmerje 1-7g, 1-9g ali pa 2-10g.

Seveda, niso to edine opcije tako imenovanega "light fishinga" - tukaj imamo tudi mediumlight palice, kamor lahko na primer uvrstimo gramaže 3-15g, ali še nekoliko več.

To pomeni, da boste s takšno palico lahko metali umetne vabe, ki tehtajo tja od 1-7g oz. toliko, kot vam to omogoča palica!

Katere palice za ultralight fishing se priporočajo?

Izbire je v zadnjem času vse več in ribiči se največ odločajo za:

Ribiška palica Sakura Shukan Neo UL
Ribiška palica Garbolino Game Hunter UL
Ribiška palica Garbolino Ghetto Rider UL
Ribiška palica Garbolino Game Excellence UL
Ribiška palica Abu Garcia Vendeta UL
Ribiška palica Savage Gear Parabellum UL
Ribiška palica Cormoran Red Master UL

Ter seveda še nekatere druge – izbira v ribiških trgovinah bo takšna, kot bo zanimanje za ta način ribolova, je pa že sedaj ponudba ZELO ZANIMIVA - preverite jo lahko med drugim tudi v ribiški trgovini TROFEJA!

Glede na do sedaj videno, pa bo verjetno iz meseca v mesec teh palic na policah oz. stojalih več – pustimo se presenetiti.


(SLIKA: Cenovno ugodna ribiška palica Cormoran Red Master za ultralight fishing, katero imam tudi sam.)

Kaj pa ribiška rola za ultralight fishing oz ribolov?

V kolikor ste sedaj dobili občutek, da je ribiška palica za ultralight fishing najbolj pomemben del opreme, ste se zmotili.

Ob palici ima zelo veliko vlogo tudi ribiška rola!

Glede na to, da gre pri ultralight fishingu za t.i. »spin ribolov«, pomeni, da boste vašo vabo nešteto krat morali vreči v vodo – in prav toliko krat jo spet naviti k sebi!

Vse to pomeni, da kot prvo, mora ribiška rola za ultralight fishing biti čim lažja, da boste lahko »cel dan« mahali s tem kompletom (beri: skupaj s palico) v roki in kot drugo, da more biti ta ribiška rola izjemno kvalitetna, da bi zdržala vso to nenehno navijanje, ter napore, ki jih občasno prinašajo ribe!

Kakšno rolo torej nabaviti za ultralight fishing?

Kot nam že sama beseda »light« pove, mora biti vse skupaj čim lažje in če si boste že kupili palico, ki bo tehtala vsega 100g ali kakšen gram zraven, se dajte tega držati tudi pri izbiri role!

Njena teža naj ne presega cca. 250g, še bolje pa bo, če bo ta »gramaža« čim bližje 200g!

Zelo pomembno je tudi, da na njo spravite nekoliko več kot 100m najlona, da boste le-tega imeli dovolj za metanje, ter uživanje, ko vam bo kakšna riba odvila kak meter najlona vstran od vas!

Za konec pa še nekaj o ležajih – v različnih ribiških rolah se jih nahaja različno število – če že imate možnost (beri: denar) izbirati, dajte izbrati rolo, ki bo imela cca. 5 ali 7 ležajev – glede na to, da je rola pri ultralight fishingu cel čas v pogonu, vam takšno število ležajev lahko samo koristi, pri čim tišje in boljšem delovanju!

Sam si lastim ribiško rolo Abu Garcia Cardinal S20, katere teža je nekje cca. 240g, na trgu se pa ta rola nahaja že mnoga leta - je torej preverjena in kvalitetna, vsake toliko pa jo proizvajalec še nekoliko izboljša!

Seveda pa so tukaj še mnoge druge ribiške role za ultralight fishing oz. ribolov...

Če boste torej upoštevali vse te nasvete, boste vsekakor sestavili odličen komplet za ultralight fishing, s katerim boste lahko ob vodi neizmerno uživali!

Ultralight fishing oz. ribolov - rola, komplet!
(SLIKA: Ribič na vodi, z priborom za ultralight fishing oz. ribolov.)

Pravilno izberite tudi najlon za ultralight fishing oz. ribolov!

Super, imate palico in ribiško rolo za ultralight fishing – če ste mislili, da je to tisto najbolj pomembno, se motite – tukaj prihajajo še malenkosti, ki vas pa lahko oddaljijo svetlobna leta od ujete ribe – tukaj je še najlon za ultralight fishing!

Glede na to, da se oprema za ultralight fishing oz. ribolov zelo pogosto uporablja za ribolov klena, postrvi, bassa, ter tudi mnogih morskih rib, kot so orade in brancini, se vam bo zelo pogosto zgodilo, da boste lovili v izjemno čistih in bistrih vodah!

Ultralight fishing oz. ribolov - bass!
(SLIKA: Pravijo, da vsaka riba šteje - še posebej pri ultralight fishingu!)

Ravno iz tega razloga je zelo pomembno, da izbirate najlon, katerega bodo ribe zelo težko, ali sploh ne opazile – odlična izbira za takšne vode je vsekakor »fluocarbonski najlon«.

Fluorocarbon je v vodi manj viden, kot klasični monofilni laksi in bo kot takšen sigurno prinesel večji uspeh pri ribolovu. 100 % fluorocarbon je prav tako UV odporen, odporen na kemikalije, ter odporen na nizke temperature. Uporabljate ga lahko tako v sladkih vodah, kot tudi za morski ribolov!

Nekateri ribiči za ultralight fishing uporabljajo tudi t.i. »nanoFil«!

Da bi bolje razumeli, kaj nanoFil sploh je - ni pletenica, ni laks, ni fluorocarbon - Nanofil je Uni-Filament.

Izdelan je tako, da je več kot 300 posameznih niti združenih v eno.

Za združitev se uporabljajo vrhunska lepila, ki zagotavljajo kakovost uni-filament vrvice.

Če združimo vse lastnosti, ki jih takšna vrvica ima, je prednost sigurno v tem, da boste z njo lahko metali dlje in da bodo vaše vabe potonile hitreje - saj boste lahko za želeno nosilnost uporabili manjši premer vrvice.

Poleg tega je takšna vrvica zelo dobro odporna na drgnjenje in je zelo močna na vozlu.

Ko boste to vrvico preizkusili prvič in če imate ob tem še malce »močnejšo roko«, se vam zna zgoditi, da bo vaša umetna vaba končala na drevesu na drugi strani jezera ali reke, ta vrvica namreč omogoča izjemno dobro odvijanje in letenje!

Kar koli že boste izbrali (beri: končno odločitev prepuščamo vam), ne pretiravajte z debelino vrvice – več kot dovolj bo, če bo njena nosilnost 3-4kg, ali celo manj, če veste, da boste lovili manjše ribe!

ZELO pomembna je namreč debelina vrvice – le-ta je lahko tanka črta, ki vas bo ločila med uspehom in NEUSPEHOM! Uporabite glavo in predvsem izkušnje, ko izbirate vrvico!

Sedaj pa še vabe za ultralight fishing oz. ribolov!

In za konec še nekaj besed o tem, kakšne vabe so primerne za ultralight fishing oz. ribolov!

Majhna in lahka palica, pa tudi temu primerna ribiška rola in najlon – pazite, da ga ne boste z vabami »vsekali mimo«!

Če ste nabavili palico, katere »nosilnost« je do 2-7g, potem naj bodo tudi vabe, ki jih boste uporabljali temu primerne!

Seveda, če bo vaba imela kakšen gram ali dva več, to ne bo prineslo nekih ogromnih težav, a vseeno – zavedajte se, da ste se odločili za ultralight fishing in da ribe, katere lovite, niso ravno kapitalne ščuke in somi, tako da bodo vabe manjših velikosti in teže odličen izbor!

Če že moramo svetovati, dajte potem uporabljati vabe, ki nosijo težo od 1g, pa tja do 5-7g, kar se pa velikosti tiče, pa naj vabe ne presegajo velikosti 5cm ali kakšen centimeter več!

Saj veste, odločili ste se za ultralight fishing oz. ribolov in tukaj pridejo v poštev besede, kot so – mini, cini-mini, minimalistično, lahkotno, peresno lahko, majhno in ostalo podobno, kar imate v svojem besednem zakladu!

Ultralight fishing oz. ribolov - Crankbaits!
(SLIKA: Ena izmed bolj priljubljenih vab za ultralight fishing oz. ribolov - t.i. Crankbaits.)

Pri ultralight fishingu je »manj-več«!

Sej veste, moški radi rečemo, da je včasih »manj-več«, khm, khm, o tem bi ženske lahko debatirale, ampak ko je govora o ultralight fishingu oz. ribolovu, bi to celo lahko držalo!

Če samo pomislite – če imate droben pribor, torej drobno vabo, jo bo lahko zagrabila tako majhna, kot tudi velika riba, če pa je vaša riba velika 20cm ali več, pa je najverjetneje kakšna postrv ali druga manjša riba ne bo pograbila!

Ravno zato je ultralight fishing tako zanimiv – omogoča vam, da ujamete mnoge različne vrste rib, prav tako različnih velikosti in ko se vam ob vsem tem še srečata vrh palice in ribiška rola, potem je doživetje resnično pravo!

Upam, da sem vas s tem prispevkom prepričal, da je tudi »majhno lahko zanimivo« (beri: žensk sigurno ne, hehe).

Uživajte za vodo in dober prijem vam želim!

Base camp for fishing enthusiasts.