6 najbolj pogostih napak, ki jih počnete na ribolovu

Pogoste napake - ribolov

Če ste mislili, da ste strokovnjak in veste vse o ribolovu samo zato, ker vam je že kdaj uspelo ujeti krapa težjega od 10kg, potem se motite – z malo sreče lahko to danes uspe skoraj vsakomur!

Mnoge komercialne vode (beri: lahko bi se jim reklo tudi »bazeni«), v katere so vložili kapitalne ribe, žal takšne zadeve omogočajo – kupite ribiško karto, nabavite nekaj moderne opreme in greste v »boj« - skoraj prepričan sem, da vam bo po nekaj poizkusih na takšnih vodah to tudi uspelo!

A naj vas takoj postavim na realna tla – kapitalna riba še daleč ni merilo, da bi lahko rekli, da ste zelo dober ribič – potrebnega je mnogo več!

In kljub kapitalnim ribam, ki ste jih morda ujeli na ribolovu, ste tam najverjetneje naredili kar nekaj napak, katere tudi mnogi drugi ribiči počnejo, ko so za vodo.

Katere so tiste najbolj pogoste napake, ki jih lahko srečamo za vodo, ter kako jih lahko popravite/odpravite, si preberite v nadaljevanju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Napaka #1: Napačna izbira lokacije za ribolov

Ne glede na to, ali ste za ribiško palico plačali 100€, ali morda celo 1000€, ter ob vsem tem namenili še kup denarja za šotor, hrano in dovolilnico, to ni garancija, da boste na določeni vodi uspešno lovili.

Mnogi ribiči namreč pridejo za vodo, pogledajo katera pozicija jim je najbolj všeč (beri: po možnosti zato, ker ima najlepši podest za loviti), razpakirajo svojo ribiško opremo, ter pričnejo loviti.

Kdo bo pa preučil vodo in okolico? Kdo bo kakšno minuto svojega časa namenil vetru, temperaturi vode, lokvanjem, grmovjem, otočkom in morda ribam, katere plavajo na površju kje v kakšnem kotu, ali se celo mečejo iz vode?

Vse to in še mnogo drugih zadev je zelo pomembno pri izbiri pravilne lokacije za ribolov in če boste le-to pravilno in uspešno izbrali, vam lahko garantiramo, da imate veliko večje možnosti za uspeh, kot pa, če pridete na ribolov na »horuk« (beri: za dober ribolov je potrebna tudi pametna glava).

Napake - ribolov - krap

Napaka #2: »Moraš prvo puzati, da bih znao hodati!«

Skupina »Parni valjak«, je v eni od svojih pesmi zapela:

»Moraš prvo puzati, da bi znao hodati!«

Za vse tiste, ki vam jezik »sosednjih bratov« ne gre dobro od rok, je tukaj prevod:

»Najprej se moraš znati plaziti, da bi kasneje znal hoditi.«

In res je tako, tudi v svetu ribolova – lahko bi rekli tudi, vsak začetek je težak, tako je bilo tudi v šoli – najprej so vas naučili abecedo, takoj za tem so vas naučili tekoče brati in šele nato ste na maturi napisali svoj prvi esej – lepo po vrsti!

Če imate dovolj denarja, res ni noben problem nabaviti dragih ribiških palic, kupiti boilie, pop-upe, takšne in drugačne Spod in Spomb rakete, ter vse skupaj »zasladiti« še s kakšno drago dovolilnico na Blejskem jezeru – in kaj potem?

Pridete na Bled in pred vami je OGROMNA voda – dobro veste, da v njej plavajo kapitalne ščuke, veliki somi čuvajo dno jezera, krapi »bunke« pa se vam smejijo iz globin – ampak, kako jih boste ujeli?

Predlagamo, da greste stopničko po stopničko – bodite najprej »prvi na vasi«, šele nato poizkusite svoje znanje nadgraditi še s težkimi vodami – za začetek se torej odpravite na manjše »komercialne ribnike«, manjša jezera in podobne vode, ko boste pa nabrali dovolj izkušenj, pa se odpravite tudi »na ribolov k cerkvici in otočku«.

Škoda je denarja in škoda bi bilo, da bi »jamrali čez vodo«, kako slabo je loviti v njej, če pa je edina težava v vas (beri: v vašem pomanjkljivem znanju) in ne v ribah/vodi – pustite času čas, le-ta vas dela pametnejše in predvsem prinaša vam izkušnje!

Napaka #3: »Menjava konja, ki zmaguje!«

Če ste se zraven ribolova kdaj vsaj malo ukvarjali tudi s kakšnim drugim športom ali pa ga le redno spremljali na »malih ekranih«, potem ste sigurno že slišali kakšnega komentatorja, da je rekel:

»Konj, ki zmaguje se ne menjava!«

In res je tako – zakaj bi menjavali nekaj, kar deluje, zakaj bi izumljali stvari, za katere že obstajajo rešitve!

Tudi v svetu ribolova je lahko tako – mnogo stvari je odkritih, mnogo stvari napisanih in preizkušenih, zakaj bi torej vi uporabljali neko navezo za krapolov, za katero se je že nešteto krat izkazalo, da ne deluje, da slabo zapenja ribo – skratka, da od nje ni koristi?

Če je pa toliko video vsebin, katere so vam lahko v pomoč in vam razkrijejo, kako je dobro loviti!

Mnogi vrhunski ribiči svetujejo, pišejo svoje bloge, ter vam tako povedo in razkrijejo zadeve, ki so vam lahko v pomoč!

Torej, ne odkrivajte tople vode, uporabite preizkušene sisteme, preizkušene ribiške hrane, na tak način imate veliko več možnosti, da ujamete tisto, kar si želite!

Seveda, ne vsemu slepo verjeti – vsak »nasvet« je treba preizkusiti za vodo, na »lastni palici« - če deluje, super, ne menjavajte konja, če le-ta ne bo za vodo uspešen, ne bodite razočarani – iz napak se učite in iz njih nabirate izkušnje!


Napaka #4: Tudi ribe imajo oči – za vodo niste sami!

Mnogo krat, ko se nahajate na kakšnem večjem jezeru ali manjšem ribniku, skratka vodah, na katere se izvaja dokaj velik ribiški pritisk (beri: na primer Šmartinsko jezero ali Kočevsko jezero), lahko srečate ribiče, ki se ne zavedajo, da tudi ribe »zaznajo zabavo, ki je na obali«.

Ko rečem  zabavo, ne mislim ravno dobesedno plesanja in disko krogle, ki bi se vrtela, ampak preglasne ribiče, ki se svojih dejanj ne zavedajo!

Mnogi poslušajo radio, nekateri si celo privoščijo kakšen TV zaslon in si ogledajo nogometno tekmo s kakšnim glasnim komentatorjem, spet tretji pa izvajajo hranjenje tako glasno, da to sliši in vidi celotno jezero – kaj šele ribe v vodi.

Zraven vse te »galame«, ki so jo nekateri sposobni narediti, se je potrebno zavedati tudi, da znajo ribe kaj hitro opaziti vašo »disko majico« v rumeni ali oranžni majici, ali pa kakšen moder ali rdeč počitniški šotor – še posebej se vam lahko to zgodi, če se krap, amur ali druga riba nahaja kje ob robu!

V takšni situaciji se vam zna hitro zgoditi, da se bo riba obrnila in se odstranila na razdalje, kjer je ne boste mogli doseči!

Ravno iz tega razloga uporabljajte oblačila, ki so primerna za ribiče – v temno zeleni, rjavi, sivi ali črni barvi, prav tako pa naj bo tudi vaš šotor za ribolov v čim bolj »kamuflažnih barvah«. Če le imate možnost, ga poizkusite čim bolj skriti, da ga ribe ne morejo opaziti.

In še nekaj – tudi vaši signalizatorji prijema imajo možnost regulacije glasnosti – mogoče to ne vpliva tako močno na ribe, sigurno pa ni prijetno, če celo jezero posluša vaše »biip, biiiip, biiiiiipkanje«!

Napake - ribolov - šotor

Napaka #5: Pretirana uporaba ribiške hrane

Sej to verjetno že veste (beri: vsaj upam) – tudi ribe so živa bitja - tako kot človek!

In sedaj se zamislite – ste na nedeljskem kosilu, pojedli ste vse, kar ste videli na mizi, ne morete dihati, odpnete si gumb na hlačah, da vam slučajno ne bi od napetosti odletel (beri: po možnosti v kavo).

In potem pride babica, teta, mama, kdorkoli in vam ponudi še en OGROMEN kos torte – a jo boste pojedli? Ah, kje pa – vidite samo še ključe od avta in pot domov, da se za kakšno uro spravite v »vodoraven položaj«.

In zakaj mislite, da je z ribami drugače?

Prišli ste na enodneven ribolov in s seboj ste si prinesli 5kg boiliev, 5kg partikla, nekaj peletov za ribolov in še kaj – in vse to zato, ker vam je nekdo v ribiški trgovini prodal zgodbo, da imajo nekaj novega in da to morate preizkusiti! Ah, dajte no!

Ribo nahranite, jo prehranite in zakaj potem mislite, da bo ostala na krmišču in pobrala še vašo vabo, če pa je že polna?

Verjetnost je zelo majhna – aja, ste gledali film Butec & Butec in še vedno verjamete v 1% možnosti – možnosti še vedno torej so in upanje umira zadnje! Hehe.

Naš predlog je, da izberite majhne količine ribiške hrane in naj bo le-ta čim bolj nutritivno bogata, da jo bo riba z veseljem pobirala in imela nekaj od nje – ko bo v vaši hrani spoznala kvaliteto, bo hrepenela po njej, jo iskala in tako obstaja možnost, da najde tudi vašo vabo in trnek ob njej!

Napake - ribolov - boilie in partikl

Napaka #6: Zamah brez vsakega razmisleka

Kupili ste nove ribiške palice, nabavili tudi nove role, v trgovini so vam svetovali najdražji najlon in prodali izjemno kvaliteten šotor – prišli ste za vodo, vse razpakirali, dali vabo na trnek, zamahnili in sistem je odletel v vodo!

Pa ste vsaj malo razmislili, zakaj ste vrgli vaš sistem tja, kamor ste ga? Ste vsaj malo pomislili na to, kje bi se lahko ribe nahajale? Ste vsaj malo pomislili na to, ali je pozicija na kateri lovite uspešna? Ali veste kaj se nahaja na dnu vode, kamor ste vrgli vaš sistem? Ste preverili dno? Ste si nagledali pozicijo, kamor boste metali, ki jo boste hranili? Je vaš trnek zavezan kvalitetno, je oster, je vaba na njem pravilna?

Dejavnikov, kateri vplivajo na uspešen ribolov je mnogo in če ne razmišljate o njih, boste najverjetneje vodo zapustili brez prijema – tega si pa vsekakor ne želi nihče!

Sej veste kaj pravijo:

»Bolje nameniti eno uro več razmisleku in opazovanju vode, kot pa cel dan metati v prazno!«

Torej, preden zamahnete se razglejte, izmerite temperaturo vode, poglejte kakšen je pritisk, se umirite, razmislite – uporabite glavo in vse znanje, ki ste ga dobili skozi vsa leta ribolova!

Le tako boste uspešni, le tako se boste lahko pohvalili z ulovom, ki si ga želite!

Pa dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.