15 nasvetov, kako se zaščiti oprema za ribolov pred krajo!

Ribiška oprema- kraja - lopovi

Vsi, ki se ukvarjamo z ribolovom, še kako dobro vemo, koliko truda in denarja je potrebnega, da se kupi vsa potrebna oprema za ribolov, ki jo potrebujemo!

Iz tega razloga je še toliko bolj pomembno,  ko smo za vodo in uživamo, da znamo poskrbeti, da bo naša oprema za ribolov kolikor se pač da, tudi zaščitena pred nepridipravi.

Žal se najdejo tudi takšni ljudje, ki nimajo sočutja do drugih in želijo na hitro in seveda brez odrekanj, priti do kakšnega kosa naše opreme – ribiške palice, signalizatorjev prijema ali česa podobnega!

Zato bodite za vodo še posebej previdni, da se ne boste vračali domov razočarani in predvsem jezni, ker vam je nepridiprav odtujil vaš najljubši in najdražji kos opreme za ribolov.

Naša največja napaka je, da smo preveč zaupljivi.

Vendar, če nam na kraj pameti ne pade, da bi komu kaj ukradli, še ne pomeni, da ni v naši bližini nekdo, ki razmišlja ravno nasprotno.

Zato bom v tem članku napisal nekaj nasvetov s katerimi lahko dodatno zaščitite vašo opremo za ribolov. Če bom kaj izpustil, vas prosim, da na Slo-fishing forumu, kjer je že odprta tema, podate svoje mnenje.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Oprema za ribolov – kako preprečiti njeno krajo, ko ste za vodo?

#1 Šotor postavite tako, da boste videli ribiške palice

Kadar si postavljate šotor za ribolov, si ga vedno postavite tako, da boste iz ležalnika videli vaše palice. Šotor si vedno postavite čim bližje vašim palicam. Če vrata šotora zaprete, uporabite folije na oknih, na tak način boste lahko spremljali dogajanje pred šotorom.

#2 Vaša oprema za ribolov naj bo vedno v bližini

Vedno poskrbite, da bo vaša oprema za ribolov v vaši bližini, pred vašimi očmi. Nikoli si ne zlagajte stvari za šotor, kjer stvari ne boste videli. Bili so že primeri, ko so ukradli opremo za ribolov tako, da so se s čolnom pripeljali do pozicije. Tako, da ni nujno, da pridejo vedno po kopnem!

#3 Ponoči naj zunaj ostane samo najnujnejše

Ponoči pustite zunaj šotora samo najnujnejše, tisto kar potrebujete za samo izvajanje ribolova (palice, blazino, podmetalko), ostalo pospravite v šotor za ribolov ali avtomobil.

Oprema za ribolov - ponoči!

#4 Opazujte dogajanje okoli sebe

Opazujte dogajanje okoli sebe. S tem ne mislim samo ponoči, večina nepridipravov si stvari nagleda že čez dan. Zato, če opazite, da se nekdo sumljivo sprehaja okoli vašega šotora in opazuje opremo za ribolov, mu dajte jasno vedeti, da ste ga opazili.

Oprema za ribolov - opazovanje!

#5 Spremljajte gibe obiskovalcev

Če nekdo, ki ga ne poznate, pride do vas in vas poskuša nagovoriti, vedno spremljajte njegove gibe. Da ne boste že čez dan ostali brez denarnice ali mobilnega telefona. Prav tako bodite pozorni, če vas poskušata nagovoriti dve osebi, po navadi vas poskuša prvi zamotiti, drugi pa vašo nepazljivost hitro izkoristi.

#6 Oprema za ribolov zaščitena z lučmi

Največ kraj se dogaja ponoči. Na trgu se prodaja kar nekaj senzorskih luči, katere lahko obesite na nadstrešek šotora ali bližnje drevo. V primeru, da bi kdo poskušal kaj ukrasti, se bo vklopila luč in dvomim, da bo imel še vedno pogum, saj ga bo vklopljena luč presenetila.

#7 Oprema za ribolov varovana s psom

Daleč najboljši alarm so naši štirinožni prijatelji. Če imate doma psa, ga nikar ne puščajte doma. Vzemite ga s seboj na ribolov. Pes bo nepridiprava slišal še preden bo le-ta prišel do vas in z renčanjem ali celo laježem bo pregnal še tako pogumnega nepridiprava. Pa tudi če gre za manjšo pasmo.

#8 Kratki pisk signalizatorjev prijema

Če se vam ponoči na kratko oglasi signalizatori prijema, še ne pomeni, da je bila riba. Lahko da se kdo potika okoli vaših palic. Le-te ukradejo tako, da prej prerežejo najlone. Zato bodite pozorni tudi na kratke piske.

#9 Alarmi na signalizatorjiih prijema

Proizvajalci dražjih signalizatorjev prijema so poskrbeli in vanje vgradi alarme. Nekateri imajo posebne alarme, ki vas opozorijo, če bi nekdo poskušal signalizator izklopiti. Prav tako javijo, če bi jih nekdo poskušal od vas oddaljiti.

#10 Ribolovno mesto zapuščajte na kratko

Če zapuščate ribolovno mesto, naredite to za čim krajši čas. Nikoli ne veste, kdo preži na vas in čaka tistih svojih nekaj minut.

#11 Oprema za ribolov varovana z najlonom

Okoli vašega tabora si napeljite najlon, ki ga namestite na dodatni signalizator. Nekdo, ki bi v temi poskušal priti do vas, najlona ne bo videl in ob kontaktu vam so signalizator zapiskal. Ne pozabite ugasniti lučke na signalizatorju!

#12 Oprema za ribolov varovana z alarmom za kolo

Na stojalo za palice si lahko zmontirate alarm za kolo. Gre za poseben alarm, kateri je namenjen proti kraji koles in se fiksira na ogrodje kolesa. Deluje na tresljaje. Če bi nekdo poskušal dvigniti stojalo ga bo glasno piskanje hitro odvrnilo od tega. Prednost tega alarma je tudi cena, saj vas ne pride več kot dobrih deset evrov. Izklopi se s pritiskom določene kombinacije tipk, katero poznate samo vi.

Oprema za ribolov – kako preprečiti njeno krajo, ko niste za vodo?

#13 Pazljivo odlagajte opremo v avtomobil

Kadar se vaša oprema za ribolov nahaja v avtomobilu jo pokrijte z odejo ali kakšnim drugim blagom. Ne puščajte je v avtomobilu odrite in vsem na očeh. Če vlamljajo v avtomobile zaradi torbic in avto radijev, jih bo tudi ribiška oprema premamila.

#14 Bodite pozorni na varnost opreme v kleti in garaži

Če hranite vašo opremo za ribolov v kleti ali garaži, bodite pozorni na njeno varnost tudi tam. Dražje in manjše kose (signalizatorje, sonarje, itd.) ne puščajte tam, odnesite jih domov. Prav tako si v teh prostorih nastavite alarm, ki vas bo obvestil, da je nekdo vlomil v vaš prostor. Obstajajo alarm, kateri vas ob sprožitvi pokliče na vaš mobilni telefon. Na trgu se dobijo tudi jeklene obešanke z vgrajenim alarmom, kateri se ob večjem tresljaju sproži. Močna sirena poskrbi, da bo od kraje odvrnila še tako pogumnega nepridiprava. Tudi dodatne rešetke ali močnejša protivlomna vrata ne bodo odveč.

#15 Oprema za ribolov naj bo popisana in označena

Vaša oprema za ribolov naj bo vedno popisana, če je možno si jo tudi na skritih mestih označite. Tako jo boste v primeru najhujšega znali prepoznati. Če nimate več računov, si jo poslikajte. V primeru vloma v klet ali garažo boste lahko, seveda če imate svojo nepremičnino zavarovano, podali zahtevek na vašo zavarovalnico. O samih pogojih in kritjih se pravočasno pozanimajte pri vašemu zavarovalnemu agentu.

Tako bo vaša oprema za ribolov veliko bolj varna pred nepridipravi!

Oprema za ribolov - na varnem!

To je samo nekaj mojih nasvetov, kako preprečiti krajo opreme za ribolov.  

Srčno upam, da tega ne boste nikoli doživeli. Vendar, včasih je boljše biti pri določenih stvareh previdnejši, kot pa da bi nas kasneje zaradi tega bolela glava.  

Nisem pristaš nasilja, vendar zaradi svoje varnosti, je vedno dobro imeti pod ležalnikom kakšen kos opreme primeren za obrambo. Sam bolj mirno spim, če imam pod ležalnikom nastavljeno mačeto. V primeru, da nepridiprava dobite na licu mesta pa po pameti! ;)

Base camp for fishing enthusiasts.