Kako na ribolov poleti, da bo ta čim bolj uspešen?

Ribolov poleti

Se v teh vročih dneh morda sprašujete, kaj narediti, da bo vaš ribolov poleti uspešen?

Vročinski val in z njim visoke temperature, ter riba, ki se v vodi obnaša vse prej kot normalno.

Vse to in še mnogo več so razlogi, zakaj se mnogi ne radi odpravijo na ribolov poleti (in veliko raje spomladi), saj se zna precej pogosto zgoditi, da boste na kakšni vodi ostali brez ribe.

Ravno iz tega razloga smo se odločili, da napišemo naslednji članek in vam z njim vrnemo malce upanja v to, da je tudi ribolov poleti lahko uspešen.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kje iskati ribo, ko se odpravite na ribolov poleti?

Mnenja ribičev o tem, kje iskati ribo, ko se odpravite na ribolov poleti so deljena – nekateri so mnenja, da se le-ta zavleče v globine, spet drugi pravijo, da se lahko ribo najde tudi kje drugje.

Sam se spomnim kar nekaj svojim ribiških dni, ki sem jih ob vodi preživel v največji vročini – ne vem zakaj, ampak, ko sem ribo iskal v globini, je nisem našel, ko sem se pa premaknil za rob, ali kakšno drugo pozicijo (beri: lokacijo), pa se je kaj hitro ujelo kaj na trnek – zanimivo.

Za začetek bi jaz izpostavil, da se je na ribolov poleti potrebno odpraviti v ranih jutranjih urah ali v poznih večernih, ko sonce še ne sveti z vso svojo silo na vodo – v tem času se poleti ujame največ rib.

Če ste zaspanec, ali pa eden tistih, ki preprosto rad nabira barvo in se ne zmeni na to, kaj o tem menijo zdravniki, potem se boste verjetno na ribolov poleti odpravili šele ob 10h in cel dan preživeli za vodo – v takšnih okoliščinah je pa marsikaj drugače.

Iskati ribo poleti v vodi zna biti zanimivo – zatorej je tukaj nekaj možnosti, kje se le-ta morda skriva!

Prva od njih so sigurno kakšna grmovja, ki jih nekatere vode premorejo, ali pa področja poraščena z lokvanji – takšna področja dajejo ribam odlična zavetja v senci pred soncem, vam ribičem pa zelo dober znak za to, kje iskati ribo, ko se odpravite na ribolov poleti.

Ribolov poleti - lokvanji

Naslednje področje, na katerega velja biti pozoren v poletnih dneh so sigurno tudi kakšna velika drevesa, ki visijo nad vodo in kot takšna na njej delajo večje sence čez dan – tudi to je odlična priložnost, da poizkusite svojo srečo.

Zelo zanimivo in kar verjetno do danes niste vedeli je tudi to, da določeno majhno zaščito pred soncem za ribe predstavljajo tudi valovi v vodi, torej valovanje – le-ti malce razbijejo sončne žarke, kar pomeni, da voda na teh predelih ni tako vroča – iz tega razloga je tudi na takšnih mestih vredno iskati ribo, če imate to možnost.

Seveda nikakor ne pozabite na globino v vodi – tam je voda nekoliko hladnejša in po vseh »pravilih«, bi se riba tudi tam morala nahajati.

A kljub temu, se vam bo mnogo krat, ko se boste odpravili na ribolov poleti zgodilo, da boste krape in seveda tudi druge vrste rib, videli nekje na površini vode – pravimo jim, da »se sončijo«.

Ne se ustrašit – kljub temu ribe še vedno iščejo hrano in lahko se jih ujame!

Ribolov poleti - krapi na gladini

Kaj še je pomembno za ribolov poleti?

Ribe sedaj znamo locirati ali pa se vsaj približno zavedamo, kje bi se le-te lahko zadrževale v toplih poletnih dneh – ampak, a je to edino, kar je pomembno za ribolov poleti?

Mogoče je še nekoliko bolj od same pozicije za ribolov poleti pomembno to, kaj boste ribam ponudili – torej ribiške vabe!

Nekateri menijo, da je za ribolov v topli/vroči vodi potrebno doma pustiti ribiške vabe, ki so sladkega okusa in je potrebno za vodo vzeti vse tisto, kar smrdi, kar oddaja nek nenavaden vonj.

Uporabite črve za ribolov poleti!

Mnogo krat so se (beri: za mnoge in tudi zame) kot izjemno uspešna ribiška vaba za ribolov poleti izkazale nekatere »žive vabe« (beri: črvi) - le-te oddajajo »čuden vonj in »sokove/olja« - vse to pa ribe zelo rado pritegne.

Zanimivo je to, da so črvi delovali tudi na vodah, kjer imajo ribe na razpolago mnogo druge naravne hrane – a ko je voda izjemno topla, jim takšna vaba precej tekme.

Če s črvom na začetku ribolova nimate veliko sreče/uspeha, ne odnehajte, ne obupajte, poizkusite samo malce spremeniti prezentacijo le-tega – dajte na trnek mogoče dva črva namesto enega, dajte na trnek namesto enega velikega, le zadnji konec črva, torej vabo maksimalno zmanjšajte – takšno eksperimentiranje se je mnogo krat izkazalo za uspešno.

Seveda, ne pozabite, da je potrebno v vodo vreči tudi nekaj krme in glede na to, da ste se odločili za ribolov s črvi, jih dajte nekoliko zmleti, raztrgati in jih kot takšne zmečite na pozicijo, na kateri lovite – takšni črvi bodo po vodi raznosili vonj, pozicijo naredili še bolj atraktivno in vam prinesli ribo.

S takšnim načinom metanja črvov v vodo, lahko celo ribe v poletnih dneh pripravite do tega, da se bodo v določenem trenutku začele prehranjevati – zato nikakor in nikoli ne obupajte!

A kljub vsemu pazite, koliko hrane zmečete v vodo – za ribolov poleti je izjemno pomembno, da le-te ni premalo, a tudi ne sme je biti preveč!

Koliko in kakšna ribiška hrana za ribolov poleti?

Ribolov poleti zna biti včasih malce čuden in natančno tako je tudi pri uporabi ribiške hrane in količinah, koliko le-te je potrebno zmetati v vodo.

Včasih se vam lahko zgodi, da boste ribo prepričali že z zelo majhnimi količinami ribiške hrane, včasih pa je tako, da bo potrebno ogromno le-te.

In ravno iz tega razloga vedno začnite z majhnimi količinami in nekoliko bolj pogosto – saj veste, ko je ribiška hrana enkrat v vodi, je ven več ne morete vzeti, če je pa ni dovolj, pa jo še vedno lahko dodate.

Ko enkrat najdete pravilen način, ki deluje, z njim nadaljujte – ampak, kaj uporabiti in kako?

Naš predloge je, da nikakor ne odstopajte od uporabe partikla – pšenica, koruza, konoplja, seveda vse kuhano, prav tako nikakor ne pozabit na mlete črve, ki bodo v vodo prinesli »nekaj čudnega«, drugačnega in ribam zanimivega!

Ribolov poleti - partikl, ribiška hrana

In še namig – ker je poleti vse skupaj nekoliko drugače in ker vas vedno znova učimo, da bodite tudi vi nekoliko drugačni, ne zmečite vse »karte« v vodo na eno pozicijo!

Predlagamo, da morda kreirate eno krmišče nekje v vodi, kjer se boste pač odločili, da je najbolje, da ga imate in ob tem naredite še enega – na enega zmečite samo partikel, na drugega (beri: morda kje ob robu vode) pa dodajte še mlete in natrgane črve – prepričani smo, da bo ena od teh pozicije »zažgala« in vam prinesla kapljo znoja na vaš obraz (beri: ribo na trnek).

Uspešen ribolov krapa poleti oz. krapolov by Jure!

Da je ribolov poleti lahko izjemen, je dokazal tudi naš Jure - res je, da ni lovil na črve, ampak na boilie Perka baits, a njegove ribe so izjemne!

Ribolov krapa oz. krapolov poleti

Še nekaj malenkosti za uspešen ribolov poleti!

Povedali smo bistvene stvari, ki vam bodo prinesla uspeh za vodo, ko se boste odpravili na ribolov poleti, vsekakor pa je tukaj še nekaj malenkosti, ki vam znajo koristiti pri visokih temperaturah!

Kot prvo, ne pozabite s seboj vzeti dovolj vode, da ne boste dehidrirali, kot drugo so tukaj različni senčniki, ki bodo preprečili, da bi sonce svetilo naravnost v vas in za konec, če imate možnost izbire pozicije, kjer se nahaja senca, jo izkoristite – sej veste, na prvem mestu je vaše zdravje, šele nato vaši užitki!

Uživajte za vodo in dober prijem vam želimo!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.