Si za ribolov iz kajaka? Zakaj pa ne, gremo!

Ribolov iz kajaka ali po tuje »kayak fishing«, pridobiva vedno več privržencev, tudi pri nas.

V tujini je ribolov iz kajaka glede na odzive ribičev že močno uveljavljen, zato sem se tudi odločil, da vam takšen način ribolova v članku na kratko predstavim in mogoče celo koga navdušim nad njim.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

>> PRENESI KNJIGO BREZPLAČNO >>

Kaj sploh je ribolov iz kajaka oz. "kayak fishing"?

... kot že samo ime pove, gre za ribolov iz kajaka. Le-ta je pridobil na svoji popularnosti predvsem zaradi okolju prijaznega načina prevoza po vodi, ter prav tako zaradi sorazmerno nizkih stroškov, ki tukaj nastajajo - sploh, če vse skupaj primerjamo s cenami ostalih čolnov in motorjev.

Poleg vsega kar vam prinaša ribolov iz kajaka, boste naredili tudi nekaj zase in za svoje telo, kar pa je navsezadnje tudi veliko.

Ribolov iz kajaka ali kayak fishing

Kdo je prvi izvajal ribolov iz kajaka in kdaj?

Kajak je koničast športni čoln, tog ali razstavljiv, spredaj in zadaj zaprt, z dvolistnim veslom.

Prvi kajak so razvili eskimi v arktičnih regijah, saj so z njegovo pomočjo lovili na rekah, jezerih in obalnih vodah Artičnega oceana, Severnega atlantika in Pacifiškega oceana.

Prvi kajaki so se v primerjavi z današnjimi močno razlikovali. Narejeni so bili iz strojenih živalskih kož, ogrodje je bilo sestavljeno iz naplavljenega lesa.

Arheologi so našli ostanke prvih kajakov, za katere ocenjujejo, da bi lahko bili stari tudi preko 4000 let.

V 20. stoletju je razvoj kajaka močno napredoval. Do začetka 60. let je bil kajak še vedno sestavljen iz lesenega ogrodja, čez katerega je bilo napeto impregnirano platno. Ti kajaki so bili razstavljivi in zložljivi, s tem pa bolj praktični za transport.

V 20. stoletju pa so proizvajalci začeli izdelovati kajake iz steklenih vlaken prepojenih z poliestrsko smolo. Ker so bili ti kajaki veliko bolj togi in trpežni so kmalu izpodrinili platnene kajake, še posebej med tekmovalci. Edina slaba lastnost tek kajakov je bila relativno velika teža.

Tako je razvoj zamenjal steklena vlakna s kevlarjem, karbonom ali njuno mešanico. Namesto poliestrske smole pa uporabljajo epoksidno smolo.

Te materiale se uporablja tudi danes v različnih razmerjih odvisno od namembnosti kajaka.

Seveda obstajajo tudi napihljivi kajaki, katerih glavna prednost je lažji transport in hramba.

Ribolov iz kajaka ali kayak fishing - konjica čolna

Zakaj se odpraviti na ribolov iz kajaka?

Kot sem že omenil, gre pri ribolovu iz kajaka v največji meri za to, da se poleg uživanja v ribolovu, istočasno tudi razgibamo, saj za premikanje uporabljamo telesno silo.

Vendar poleg rekreacije nudi ribolov iz kajaka še mnogo več.

Z njim boste neomejeni, s tem mislim, da boste dosegli vse tiste prej nedosegljive kotičke, ki so iz obale nedostopni.

Predstavljajte si, da se zasidrate v odročni zalivček in lovite daleč stran od ostalih ribičev. In kar je najpomembneje, imeli boste res pravi stik z naravo.

Tisti, ki so že kdaj lovili na tak način, se bodo strinjali z napisanim.

Prednost ribolova iz kajaka je tudi v tem, da je v primerjavi z motornimi čolni tih in za ribe nemoteč.

Iz njih se da izvajati več različnih tehnik ribolova, tudi muharjenje, saj določeni modeli omogočajo, da lahko na njih brez težav varno stojite.

Ribolov iz kajaka ali kayak fishing - skrito

Kakšen kajak za ribolov iz kajaka izbrati?

Proizvajalci kajakov, danes ponujajo na tržišču že skoraj vse, kar si lahko zamislite.

Možno je kupiti namenski kajak za ribolov iz kajaka, ki so prilagojeni še za tako zahtevne ribiče.

Kajak za ribolov ima vgrajene vse potrebne nosilce in držala za ribiške palice, GPS sprejemnike in sonarje, posebne komore, kamor lahko pred vodo zaščitimo stvari, komoro za vabe, luči, stabilizatorje, sidra, prav tako imajo vgrajena kolesa za lažji transport.

Seveda je velik del dodatne opreme za potrebno posebej doplačati.

Obstajajo tudi ribiški kajaki, kateri imajo vgrajen poseben mehanizem s pedali, tako da se jih poganja s pomočjo nog. Ta tip je še posebej priročen, saj ne potrebujete držati vesla, torej imate roke vedno proste.

Podobne kajake so imeli razstavljene na letošnjem Fishing Show-u v Avstriji. Žal so tudi precej dragi, saj se cene takšnih kajakov gibljejo krepko čez 2000 eur.

Res je, da so vsi ti dodatki priročni, vendar se da shajati tudi brez njih oz. z malo volje tudi določene stvari lahko sam improviziraš.

Če bi radi kljub temu uživali v ribolovu iz kajaka in nimate tako globokih žepov, se da dobiti tudi cenejše variante in ribolov iz kajaka bo prav tako prekrasen in poln užitkov!

Na slovenskem trgu imamo domačega proizvajalca, ki dela kvalitetne in cenovno ugodne kajake.

Podjetje Roto iz Murske Sobote.

V njihovem prodajnem asortimanu ponujajo ribiški "sit on top kajak", ki ima vso potrebno osnovno opremo za slabih 600 eur.

Večina teh kajakov je sit on top modelov, kar pomeni, da sedite višje. Omogočajo lažjo namestitev, prav tako so zaradi svoje širine stabilnejši od klasičnih kajakov. So okretnejši in omogočajo lažje manevriranje. Prav tako omogočajo, da če bi se prevrnili, lahko z malo iznajdljivosti splezate nazaj na kajak, kar pri klasičnih modelih ni mogoče in je potrebno odplavati nazaj do obale.

Edina slabost je, da so zaradi širše konstrukcije počasnejši od klasičnih kajakov, vendar toliko spet ne, da bi vas to odvrnilo od nakupa.

Na trgu obstajajo posebni potovalni kajaki, ki so daljši in predvsem ožji, saj so namenjeni premagovanju večjih razdalj, tudi na morju.

Osebno menim, da je t.i. "sit on top" kajak za ribolov za ribiča najboljša izbira.

Potrebno se je zavedati, da vsi kajaki potrebujejo določen prostor za hrambo. Sam prevoz z avtomobilom še ne predstavlja večjih težav, saj se jih lahko vozi na strehi avtomobila. Večji problem predstavlja hramba, saj povprečni kajak meri v dolžino 3m. Zato se veliko ljudi, kateri imajo prostorsko stisko, odloča za nakup napihljivega kajaka, iz katerega po uporabi preprosto spustite zrak in ga zložite v priročno torbo.

OPOZORILO preden kupite kajak za ribolov!

Vendar pri nakupu napihljivih kajakov pazite, da ne kupite najcenejši kajak za ribolov, ker so v večini tudi manj kvalitetni. Pred nakupom preverite iz kakšnih materialov so sestavljeni, koliko imajo zračnih komor, kakšna je njihova nosilnost.

Prav tako si poglejte razne teste, kateri so objavljeni na internetu. Na tak način boste hitro spoznali, kaj se splača kupiti in česar ne. Treba se je zavedati, da so v rekah in jezerih skale, potopljene veje in ostale nevarne ovire, ki vam lahko hitro poškodujejo vaš kajak za ribolov.

In ker je varnost vedno na prvem mestu...

Bodite previdni kako izvajate ribolov iz kajaka!

Za konec naj še omenim, da se nikar ne spravite v kajak brez rešilnega jopiča. Vaše življenje je več vredno kot tistih nekaj deset evrov, kolikor stanejo rešilni jopiči.

Zapisal: James (Jure K.)

Vam je prispevek všeč? Potem pritisnite "LIKE" in nam dajte to vedeti!

Base camp for fishing enthusiasts.