Ribolov klena s plovcem na češnjo – kako in kje?

Ribolov klena s plovcem na češnjo

Ste že kdaj poizkusili na trnku imeti kar dve vabi na enkrat, torej 2 v 1?

Se sedaj sprašujete, kako je to mogoče?

Spomlad je odličen čas za ribolov klena in spomlad je odličen čas, ko na trnek lahko na enkrat namestite češnjo in črva, ki se skriva v njej! Šala mala!

Šalo na stran – posvetimo se raje resnim zadevam, kar ribolov klena sigurno je!

Riba, ki vam bo ponudila izredno hitro potapljanje plovca in riba, ki bo do dobra utrudila vaše roke in preverila, koliko moči imate v njih – to je klen!

Ravno iz teh dveh razlogov, je ribolov klena med ribiči tako priljubljen, še posebej med tistimi, ki so že kdaj na trnek ujeli kakšnega klena, ki je bil velik dve kili ali več.

To so tisti pravi užitki, ki jih ribiči obožujejo!

Berite dalje in izvedeli boste več ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Ribolov klena na češnjo!

Če ste v kakšnih ribiških krogih kdaj omenili mreno, potem je tema sigurno prišla do ribiške vabe, ki je za to ribo tako značilna – sira!

Popolnoma ista situacija se dogaja, ko kakšnemu ribiču omenite klena – takrat boste skoraj zagotovo od njega slišali, da se ga izredno uspešno lovi na češnjo!

Ravno spomlad, v kateri se sedaj nahajamo, je odličen čas za ribolov klena na češnjo!

Tiste prve češnje so sedaj že v naših želodcih, so pa še vedno v kar velikem številu na drevesih pozne sorte češenj in ravno to je odlična priložnost, da jih naberete in se odpravite za vodo.

Se vam morda poraja vprašanje, zakaj je češnja klenu tako zanimiva?

Mnenja so deljena – mnogi menijo, da zato, ker ob mnogih rekah in drugih vodah, zelo pogosto opazimo rasti divje češnje, katere padajo v vodo in se klen z njimi prehranjuje.

Druga stran spet trdi, da ni nujno, da je temu tako in so mnenja, da je za ribolov klena izrednega pomena barva vabe, ki jo damo na trnek – rdeča!

Kaj pa vi menite?

Kaj je najboljša lokacija za ribolov klena?

Če ste že čakali vse leto, da so na drevesih zrasle češnje in se boste z njimi lahko odpravili na ribolov klena, potem je sigurno zelo važno tudi, da veste, kje ga v vodi sploh iskati.

Kot prvo in zelo pomembno za ribolov klena je, da se ne »usidrate« na enem mestu, ampak, da ste mobilni, da ga iščete, da raziskujete okolico, naravo in iščete tiste značilne pozicije/lokacije, na katerih bi se klen lahko nahajal.

Izjemno pomembno je, da se zavedate, da se klen nahaja tam, kjer se nahaja kakšno zatočišče za njega!

To pomeni, da ga lahko brez težav iščete tam, kjer se nahajajo kakšna večja grmovja, debla, kamenje in druge vodne ovire, ki ustavljajo vodo!

Ribolov klena s plovcem na češnjo - kamenje

Vse to je odlično mesto, da se klen skrije in čaka, da v vodo pade kakšen insekt, ali vaša češnja, da jo pobere in pride k vam na trnek.

Prav tako je za ribolov klena odlična pozicija tudi za mostovi oz. za njihovimi stebri, ki most držijo v zraku – na takšnih pozicijah kleni izredno radi poiščejo svoj zaklon, ter hrano – mostovi so prav tako izjemen vir hrane – sliši se čudno, ampak tudi iz mostov pada marsikaj njim zanimivega.

Seveda, ne gre spregledati razne prehode in mešanja vode, ko le-ta prehaja iz hitro tekoče, v bolj mirno, tudi to so pozicije, kjer klen zelo rad čaka svojo hrano!

Pri vsem tem je izjemnega pomena tudi, da se zavedate, da je klen IZJEMNO plašljiva riba, kar pomeni, da bi vas znal ob vodi zelo hitro opaziti ali slišati, ter se posledično skriti v kakšno svoje skrivališče.

Iz tega razloga bodite pozorni, da se želeni lokaciji za ribolov klena približate čim tišje, da imate po možnosti na sebi kakšna kamuflažna oblačila, ter da ste na izbrani poziciji čim bolj mirni.

NASVET starih in izkušenih ribičev za ribolov klena – vabo je potrebno v vodo vreči vsaj kakšnih 20 ali več metrov pred mestom, kjer menimo, da bi se klen lahko nahajal in jo pustiti, da jo voda odnese na želeno mesto – na takšen način boste klenu ponudili češnjo zelo diskretno, da vas sploh ne bo imel priložnosti opaziti in slišati.

Kakšen pribor za ribolov klena izbrati?

Preden preidemo na pribor za ribolov klena, moremo najprej omeniti še eno zelo pomembno zadevo – v kolikor ste vaš plovec in češnjo na njem, spustili na pravem mestu, torej tam, kjer se klen dejansko v vodi tudi nahaja, potem boste najverjetneje imeli prijem že po nekaj metih – v kolikor temu ne bo tako, pa predlagamo, da pričnete z iskanjem druge pozicije za ribolov klena!

Za klena je značilno, da vabo pobere zelo hitro, če jo opazi in če ste mu jo ponudili »pod nos«.

Če torej po nekaj metih niste imeli prijema, potem je potrebna selitev, da bi se pa lahko čim enostavneje selili, pa je pomembno, da s seboj na ribolov klena vzamete samo najnujnejšo opremo, ki jo boste potrebovali – vse odvečne zadeve vam bi znale pri selitvi biti v napoto.

Da bi lahko kvalitetno menjavali in izbirali pozicije za ribolov klena, boste morda kdaj na nogah potrebovali tudi kakšne gumi škornje, da boste lahko prehodili kakšno vodo, ter prišli do zanimivih mest.

Takoj za škornji, pa preidimo na ostalo opremo za ribolov …

Ker smo do sedaj ves čas pisali o tem, kako se odpraviti na ribolov klena s plovcem, bomo tako tudi nadaljevali pri izbiri ribiške palice – naš predlog za izbor je vsekakor bolognese ribiška palica, katera naj bo primerne dolžine – 4m ali nekoliko večja!

Za te palice je značilno, da so izjemno lahke in tanke, a kljub vsemu izjemno trpežne in ribiču ponudijo izjemne užitke pri ribolovu klena!

Seveda je tukaj naš nasvet, da je dolžino takšne palice potrebno prilagoditi tudi okoliščinam, v katerih boste lovili – če bo nad vami kakšno drevje ali druge ovire, potem naj bo palica nekoliko krajša, da ne boste imeli težav zaradi njene dolžine pri metih in zategih.

Vsekakor pa za ribolov klena pride v poštev tudi kakšna match ribiška palica - tudi te palice so izjemne za rokovanje z njimi, tako da vam bodo pričarale izjemne užitke!

Takoj za palico pa preidimo še na najlon – naš predlog je, da izbirate debelino najlona nekje med 0,18mm in 0,20mm, seveda je vse odvisno od tega, na kako velikega in težkega klena računate!

Tukaj velja opozoriti tudi, da večja kot je češnja, večje so možnosti, da ujamete kakšnega kapitalnega primerka, a seveda, velike češnje se znajo ustrašiti manjši kleni – kaj je bolje za vas, pa razmislite sami.

Zraven kvalitetnega najlona je zelo pomembno tudi, kakšen plovec boste izbrali – predlagamo, da naj bodo plovci veličine 5g, pa vse tja do 10g ali več – zakaj tako?

Kot prvo je razlog v tekoči vodi in v kolikor boste imeli majhen plovec, boste z njegovim prepoznavanjem v vodi imeli kar nekaj težav in kot drugo se je treba zavedati, da boste zraven obtežitve plovca (beri: svincev), na trnku imeli tudi kar težko češnjo, katero bo plovec moral »nositi«.

NASVET – ko obtežujete plovec s katerim se odpravljate na ribolov klena, ga dajte obtežiti za začetek nekoliko manj, saj bi vam teža češnje znala prinesti določene težave in potapljanje plovca pod gladino še preden bo na trnku klen!

Za konec pa so tukaj še trnki – vedno izbirajte tiste, v katere zaupate. Zraven tega je najbolje, da jih prilagodite tudi velikosti češnje – torej, naj ne bodo premajhni in seveda tudi preveliki ne!

Kar se vezanja sistema tiče, lahko rečemo le – NE KOMPLICIRAJTE – uporabite čim enostavnejši način, saj se vam zaradi ribolova klena ob različnih preprekah zna zgoditi, da boste v enem dnevu morali kar nekaj krat vezati trnke, nameščati svince in menjavati plovec – raje uživajte s plovcem v vodi, kot pa z njim na obali in v vaših rokah!

Kako pravilno namestiti češnjo za ribolov klena?

No, sedaj pa prihajamo do tistega področja, kjer z nekaterimi ne bo dobro »češenj zobati«, hehe – mnenja, kako namestiti češnjo na trnek so namreč deljena!

Možnosti je torej kar nekaj:

- Češnjo namestiti na trnek v celoti, skupaj s koščico. To vam uspe tako, da uporabite nekoliko večji trnek z večjo zaobljenostjo.
- Češnjo namestite na trnek v celoti, ampak ji prej odstranite koščico. Tako jo lahko namestite na trnek različnih velikosti.
- Češnjo namestite na trnek le polovičko.

Naš nasvet pri vsem tem je, da namestite češnjo tako, da bo kakšen milimeter ali dva trnka gledal »ven iz mesa« češnje – vse ostalo glede nameščanja pa prepuščamo vam in vašim izkušnjam, ki ste jih do danes nabrali za vodo, ali pa jih še boste!

Seveda, tukaj velja še OPOZORITI – meso češnje je izjemno mehko, tako da pretirano močno zategovanje, kadar gre plovec pod vodo, ni potrebno – večino dela bo opravila konica trnka, z preveč moči, pa lahko samo po nepotrebnem poškodujete ribe – še posebej velja to za tiste, ki se boste na ribolov klena odpravili na način »ujemi&spusti«.

Končni nasvet za ribolov klena!

Za konec lahko rečemo le še to – ko boste hodili ob reki z vašo palico in češnjami in boste občudovali to naravo, ter iskali pozicije za ribolov klena, imejte vedno v mislih tudi, da je vso to naravno treba spoštovati in jo čuvati.

Da bi torej še mnoga naslednja leta lahko hodili loviti klena in uživati ob vodo, lepo ravnajte z ribo in okolico – če jo nameravate spustiti, dajte to v čim krajšem času, da bo riba imela čim večje možnosti za preživetje in da bo doživela čim manj stresa – če boste pa ribo vzeli domov, pa jih vzemite le toliko, kot vam zakon dopušča!

Pa dober prijem…

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.