Komercialni ribnik – kako izbrati mesto za ribolov?

Komercialni ribnik

Prva misel vsakega ribiča je sigurno, katero vodo za ribolov bo izbral.

Bo to reka, ki jih v Sloveniji premoremo kar nekaj (beri: Drava, Sava in druge), ali morda kakšno jezero za ribolov, v katerih plavajo velike ribe?

Zraven naštetih možnosti, so tukaj še manjši komercialni ribniki, kateri se v zadnjih letih vse bolj urejajo in kot takšni predstavljajo odlične možnosti za enodnevni ribolov.

Ne glede na to, da gre tukaj za majhen komercialni ribnik, je tudi v njem odločilnega pomena, da izberete pravilno pozicijo za ribolov, saj vam bo to sigurno prineslo dobre rezultate.

A tukaj se mnogim poraja vprašanje – kako in kje jo izbrati?

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Krap je riba navad tudi v komercialnih ribnikih!

Glede na to, da v Sloveniji v komercialnih ribnikih plava zelo veliko krapa, je potrebno omeniti, da je to riba navad, kar pomeni, da se največkrat giba in išče hrano po istih poteh, ter se zadržuje na istih pozicijah.

Ne glede na to, da so komercialni ribniki nekoliko manjši po obsegu, v večini primerov premorejo vse komponente in lastnosti, kot velika jezera in druge vode, kar pomeni, da bodo prav tako na določenih delih imeli nekoliko večje koncentracije rib, kot kje drugje in prav na teh delih se ribo splača iskati in loviti.

Iz tega razloga je zelo pomembno, da pred ribolovom v komercialnem ribniku (beri: v kolikor ga še ne poznate dobro), o njem zberete čim več informacij, katere vam bodo na ribolovni dan v veliko pomoč.

Povprašajte o sestavi vodnega dna, o ovirah v njem, o tem kje se največkrat ujamejo kapitalne ribe in podobno – vse to vam lahko koristi.

Ribolov iz avtomobilske kljuke!

Majhni komercialni ribniki imajo veliko krat tudi dobro urejen dostop za avtomobile in posledično tudi kje v bližini kakšna parkirišča.

Prav ta parkirišča so razlog, da nekateri ribiči rečejo, da lovijo kar iz avtomobilske kljuke.

In kaj vam lahko to pove, pokaže?

Ribniki s takšnimi ribiči so največkrat odlično nahranjeni prav na teh pozicijah in ker je krap riba navad, se veliko krat giblje in pobira hrano prav na teh mestih, a pazite – tam ga boste zelo pogosto našli, če na vodi ni prevelikega pritiska, prevelike »galame«, če je na vodi ogromno ribičev, je pa potrebno uporabiti drugo strategijo – v takšnih okoliščinah se zna riba zavleči v kakšne skrite kotičke, kjer bo našla svoj mir in zavetje.

Zatorej – poizkusite v takih okoliščinah malce nakrmiti takšna področja ribnika in poizkusiti srečo, mogoče boste pa ujeli ribo, ki jo vsi čakajo, vi ste jo pa našli.

Kaj pa druge posebnosti, ki jih premore komercialni ribnik?

Zraven do sedaj omenjenih malenkosti, velja biti v komercialnih ribnikih pozoren še na katere druge posebnosti – ena takšnih so recimo različni otočki, ki se nahajajo v vodi.

V koliko imate možnost, da se takšnim otočkom čim bolj približate in da svojo vabo naredite čim bolj vidno ob njih, imate velike možnosti skozi vse leto, da boste ujeli kakšno veliko ribo.

Tukaj velja opozoriti – če je takšen otoček, ob katerem lovite, sestavljen iz rastlinja in grmovja, je potrebno za takšen ribolov imeti dober in predvsem dovolj močan ribolovni pribor, saj se vam zna kaj hitro zgoditi, da boste na tanek najlon ujeli veliko ribo, ki bo vse skupaj odpeljala v grm in ostali boste brez vsega (beri: kako je kapitalec meni pobegnil v grm, si lahko preberete >> TUKAJ).

Komercialni ribnik - otočki

Naslednja malenkost na katero bodite pozorni je veter, kateri na manjših ribnikih v določenih kotih nabere kar nekaj umazanije iz gladine ribnika – vse to je lahko hrana ali dobro skrivališče za ribe, za vas pa odličen pokazatelj, da bi se na tistem mestu znala zadrževati kakšna zanimiva riba, pa čeprav pozicija ne izgleda ravno najlepše za ribolov.

Kaj pa razne rože in lokvanji v vodi?

Seveda, nikakor jih ne spregledati – pod njimi in okoli njih se nahaja ogromno naravne hrane za krape in druge ribe in če imate možnost, da svoj sistem vržete v njihovo bližino, se vam zna kaj hitro zgoditi, da boste dobili kakšen prijem, še posebej v zgodnjih spomladnih dneh, ko se riba prebudi iz zimskega spanja in na veliko išče naravno hrano!

Komercialni ribnik - lokvanji

Za konec pa so tukaj še barve v vodi – ko ste ob vodi, ne glede na to, da je to komercialni ribnik, imejte oči vedno »na pecljih«, kajti tudi v takšnih majhnih ribnikih se da veliko krat opaziti ribe, ki morda plavajo v vaši bližini, morda celo kje pri vaših nogah.

Če torej opazite temnejše predele v vodi, ki se premikajo in morda ob njih še kakšne mehurčke in premikanje vode, ste lahko sigurni, da so pod gladino zanimive ribe in zakaj jih ne bi poizkusili ujeti?

In še en magnet za ribe preden zaključimo – na nekaterih ribnikih, sicer bolj poredko, a tu in tam se vseeno najdejo, lahko opazite kakšne manjše pomole v vodo, ki pod seboj zadržujejo senco – takšne pozicije so nemalo krat odličen prostor, kjer se zadržuje riba – če je torej takšen pomol prazen, poizkusite srečo in vrzite v njegovo bližino – morda vas bo presenetila kakšna riba.

Komercialni ribnik – majhen, a kljub temu zanimiv!

Kot vidite, je tudi komercialni ribnik lahko odlična destinacija za ribolov.

V kolikor boste ob njem uporabljali glavo, ter z njo razmišljali o tem, kakšne navade ribe imajo in jih ohranjajo, se vam zna zgoditi, da boste odlično lovili.

Torej, kot smo že mnogo krat omenili – bodite drugačni od drugih, drznite si poizkusiti tam, kjer nihče ne poizkuša, pa četudi se vam bo kdo nasmehnil – sej veste kaj pravijo, kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.