Ribnik Transom, Razvanje - kapitalec v grmovju

Ribnik Transom, Razvanje

Minilo je že skoraj pet let, ko sva nazadnje z Juretom skupaj obiskala Ribnik Transom, Razvanje.

Takrat sva se tja odpravila z namenom, da potestirava ribiško hrano, ki sva jo dobila in seveda, da uživava ob tej vodi.

Tokrat pa se je vse skupaj zgodilo izjemno hitro, spontano in tako je po navadi tudi najbojše.

Že nekaj dni sem razmišljal, da bi se odpravil na kakšen dnevni ribolov na katerega od bližnjih ribnikov - morda Betnava, ribnik Pivola, ali pa kar ribnik Transom v Razvanju - tega tudi najbolje poznam - vsaj tako sem do sedaj mislil.

In kot da bi Jure to vedel ali začutil, je na forumu začel spraševati o stanju na vodah v okolici Maribora - kontaktiral sem ga - da, tudi on se je odločil, da gre malo potestirat, ali zna loviti samo še na "piskače", ali pa bo znal sestaviti in uporabiti svojo novo ribiško palico Daiwa Procaster, katero je kupil pred dnevi.

In tako sva šla nazaj na "kraj zločina", kjer sva trnke namakala pred leti - ribnik Transom, Razvanje.

Ker sva pa v teh letih nekoliko "zrasla" (beri: po kilah, po ribiškem znanju in še čem), sva se odločila, da bova svoj ribiški dan preživela v večjem ribniku - v njem je sicer še vedno kar nekaj somičev, a tudi kar nekaj kapitalnih rib - in midva sva se odločila, da katero od njih ujameva - problem je bil le v najinem priboru za ribolov, več o tem pa v nadaljevanju.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kako sva začela, kaj sva počela?

Ko sva zjutraj ob 7h prispela na ribnik Transom v Razvanju, tam seveda ni bilo še nikogar. Zato sva se lepo počasi odpravila za vodo, se malce razgledala in na podlagi izkušenj in informcij, ki mi jih je dal oče o tem, kako in kje so prejšnje dni ribe prijemale, ter seveda sonca in vetra, izbrala pozicijo v velikem ribniku, v bližini gospodarjeve hišice.

Veter nama je pihal v obraz, sonce je grelo del ribnika, kjer sva želela loviti, pred nama je pa bilo tudi "slovito" grmovje, ki ga ribnik Transom, Razvanje premore v kar velikih količinah.

NE SPREGLEJTE: LOKACIJA ZA RIBOLOV - KAKO JO IZBRATI?

Vse kar je bilo potrebno storiti je še, malce premeriti vodno dno, ali se kje morda nahajajo kakšni previsi, luknje ali vodne ovire - vse to bi lahko bilo odločilno za dober ulov.

Na trnek sem namestil manjši svinec - solzico in pričel meriti globino tik ob grmovju in vse do obale.

Ker sem imel na palici namontiran plovec težek vsega 2g, debelino najlona pa vsega 0,20mm, se mi je ideja, da bom lovil tik ob grmovju že zdela malce "sporna" - metanje na večje razdalje h grmovju bo zaradi vetra oteženo, prav tako, pa bo vsak malce večji krap, katerih v ribniku Transom  v Razvanju ne manjka, najverjetneje zelo hitro odfrčal v grm, saj ga s takšnim priborom težko ustaviš - temu bi pa sledilo trganje in izgubljena riba.

Zato sem se odločil, da bom nakrmil malce bolj na široko, da morda privabim kakšno ribo od grmovje vstran do mojega trnka, ter sem zato lovil nekoliko bližje obali.

Zmešal sem kuhano koruzo, pšenico in konopljo, torej različne vrste partikla in vse skupaj zmetal v vodo - to se mi je za Transom zdela odlična kombinacija naravne hrane, ki bi ribam znala odgovarjati.

Ribnik Transom Razvanje - partikl

Jure je na svojo palico namontiral "waggler", torej drsni plovec, kateri je bil nekoliko težji od mojega in ga je iz tega razloga veliko lažje tudi vrgel v "srce" ribnika, natačno ob grmovje v katerem so "ropotale ribe".

Žal pa je tudi on z najlonom bil precej "tanek" - približno tako kot jaz.

Zato se mi je tukaj kaj hitro porodila misel, ki sem jo povedal Juretu:

"Res me zanima, kaj se bo zgodilo, ko bo kateri od naju ujel kakšno od kapitalnih rib, ki plavajo v tej vodi!?"

In ni bilo treba dolgo čakati na odgovor...

Ko kapitalec, ki ga čakaš, pobegne v grmovje!

Izbrana pozicija, hrana v vodi, ter koruza na najinih trnkih, je kar hitro pripeljala do prvega prijema - najprej je bila ujeta babuška, ki pa ravno ni bila tako majhna, tehtala je kakšnih 400-500g.

Hitro za tem, ko je Jure h grmu vrgel svoj "waggler" in k njemu še partikel z zmešano sipko hrano, je udarilo - plovec je odletel pod vodo in pri grmovju je "zaigralo".

Riba na Juretovem trnku ni bila tako velika, da bi delala preglavice, zato jo je Jure rutinirano in brez večjih težav, tako kot to on zna, pripeljal do obale.

Malce za tem, se je tudi meni, ki sem lovil nekoliko bližje obali in kar precej vstran od grmovja, nasmehnila sreča - moj lahek povec je odletel pod vodo in ujel sem svojega krapa.

Po dolgem času sem spet začutil občutek, ko ribiška rola "zapoje" in ko riba ponudi nekoliko adrenalina.

Krap, ki sem ga pripeljal do obale ni bil ravno nek "velikan", ampak sem ga kljub vsemu bil izredno vesel.

Ribnik Transom Razvanje - Krap

Nato sva nadaljevala z ribolovm in čakala, ali bova dobila odgovor na moje vprašanje: "Res me zanima, kaj se bo zgodilo..."

In zgodilo se je...

Kljub temu, da sem po prvem krapu še nekoliko"zategnil" ribiško rolo, je naslednja riba pokazala, da je moje "pametovanje" očetu, ki na ta ribnik dolga leta hodi s precej debelejšim najlonom bilo le "pametovanje" in besede "nevedeža".

Ujeta riba je potopila plovec, zategnil sem čisto nežno in začelo se je - rola je pela, igrala, jaz sem jo zategoval in še zategoval, nisem upal preveč, ker sem imel na palici le najlon 0,20mm. Jure mi je vmes reke, da naj pazim, da mi ne bo odšel v grmovje in ko še ni do konca poveda, se je odvilo kakšnih 30-40m najlona, ravno dovolj, da je riba prispela do grmovja, da se je zapletla vanj in da se je vse skupaj ustavilo in "utihnilo".

Počakal sem malce, upal sem, želel sem si, da mi je ribo le uspelo ustaviti, a na žalost, jo je ustavilo grmovje - takoj za tem je vse skupaj poknilo in ostal sem brez vsega - ribe, trnka in plovca - škoda, me res zanima, kaj je bilo "na drugi strani".

Jap, in tukaj sva dobila odgovor na moje vprašanje - zgodilo se je - riba je odšla tja, kamor sem si najmanj želel - v grmovje!

Za konec še nekaj babušk in somič!

Po tem razburljivem dogodku sem v svojo podmetalko ujel le še kakšno babuško ali dve, enega majhnega somiča, seveda na sladko in drobno koruzo (beri: na forumu najdete tudi nekaj besed o tem, kako se somičem izogniti), ter za konec še svoj plovec, ki ga je prinesel veter in voda!

Ribnik Transom Razvanje - babuška

Tako sem se spet nekaj novega naučil - če imaš staro Zastavo 101, se z njo ne moreš peljati 300km/h.

Torej, naslednjič, ko me bo zanimalo, kako izgledajo veliki krapi, katere skriva ribnik Transom, Razvanje, bom moral na svojo palico namestiti nekoliko bolj debel najlon, ter nekoliko bolj zapreti rolo - tako mi bo morda uspelo!

In še besede starejšega soseda, ki vrsto let lovi na tem ribniku, ko sem mu povedal zgodbo: "Ah, pojma nimaš, tako se to ne dela!"

Hehe, hvala sosed in dober prijem tudi tebi!

Če ti je bil članek všeč, pritisni "LIKE" in nam to pokaži!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.