Savage Gear Cannibal Shad - vabe za vijačenje!

Savage Gear Cannibal Shad - vabe za vijačenje!

Naslednji gostujoči članek je napisal Jani Tiller, govori pa o Savage Gear Cannibal Shad vabah za vijačenje in o ribolovu ščuke!

Obljubljamo poučno branje! Pravi pa takole…

Moje prvo srečanje s »Cannibal Shad« vabami za vijačenje se je zgodilo pred mnogimi leti na rokavih reke Mure v Lendavi, kjer mi jih je predstavil kolega Simon.

Sam pred tem nisem nikoli uporabljal silikonske vabe za vijačenje, ampak samo voblerje, vrtljivke in žlice.

In tukaj je moja "dogodivščina" s tole ribiško vabo ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Moja izkušnja s Savage Gear Cannibal Shad

Tistega dne, sva vijačila na plitkem in precej zaraščenem rokavu reke Mure. Z voblerji in vrtljivkami nisem imel uspeha, Simon pa je v vsem tem času ujel že dve lepi ščuki – lovil je na bledo oranžnega »silikonca« velikosti 10 cm.

Nagovoril me je, da poizkusim tudi sam - pa čeprav do tistega dne nisem ravno najbolj maral silikonskih ribiških vab!

Z nezaupanjem sem razmetaval to čudno vabo, ki pa je imela kar dobro vibracijo za razliko od vseh ostalih »silikoncev«, ki sem jih do takrat preizkusil.

Po parih metih je na moje začudenje sledil prijem. Ščuka ni bila pretirano velika, merila je nekaj več kot 50 cm, toda za dan, ko riba nekoliko slabše dela, sem se tudi nje razveselil.


 

V nadaljevanju so sledili prijemi ščuk in po vsaki, je moje zaupanje v to vabo vse bolj naraščalo.

Še isto popoldne, sva se s Simonom ustavila v ribiški trgovini, ko sva se vračala domov, da sem si naredil zalogo Cannibal Shad vab za vijačenje.

Tako mi je Cannibal Shad pomagal razbliniti odpor do silikonskih vab, ki ga ima še vedno veliko ljudi, ki so navajeni vijačiti z voblerji, blestivkami in žlicami, ter pogrešajo močnejšo vibracijo na vrhu palice.

Naj omenim tudi to, da mi je Cannibal Shad še vedno prvi izbor, ko ne vem katero vabo bi na določeni vodi uporabil – nikoli me še te ribiške vabe za vijačenje niso razočarale!

Savage Gear Cannibal Shad - vaba za vijačenje, ščuka

Cannibal Shad vabe za vijačenje – v različnih velikostih in barvah!

Cannibal Shad se izdeluje v štirih različnih velikostih in osmih barvah.

Kot takšni so učinkoviti pri ribolovu vseh vrst roparic. Najbolje so se mi izkazali pri ribolovu ščuke, soma, in bolena, kar sem tudi sam največ lovil.

Moje dosedanje izkušnje so pokazale, da lahko kdaj na majhno vabo, ulovimo veliko ščuko, ali pa na veliko vabo, ujamemo majhnega klena.

Modeli 10, 8 in 6,8 cm so se že veliko krat izkazali, kot zelo uspešna vaba tudi za ribolov na morju - brancini in palamide jih imajo zelo radi.

Savage Gear Cannibal Shad - vabe za vijačenje - tabela 1

Zgornja tabela je narejena za lažje odločanje pri izbiri vab - ni pa pravilo. Sestavil sem jo na podlagi lastnih izkušenj!

Pri izbiri barv, zame pravila ne obstajajo. Najljubša barva mi je Fire Tiger, kot prva izbira, ne glede na bistrost vode.


 

V zelo čisti vodi ga uporabljam kot »provokacijo«, v kalni vodi pa pridejo do izraza kričeče barve, da jih ribe lažje opazijo. V »provokatorske« namene uporabljam še barvo Fluo Glow in Clown.

Za oblačne dneve najraje uporabim barvo Glitter Bug, Minnow ali White and Black, ob sončnih dnevih in čisti vodi pa Minnow, Blue Pearl, White and Black in Perch.

Vse te kombinacije so se zame v zadnjih letih izkazale za izjemno uspešne!

Jig trnki – katere in kdaj uporabiti za vijačenje?

Sledi pa še tabela, ki je narejena za lažjo izbiro Jig-trnkov pri različnih velikostih Cannibal Shad ribiških vab za vijačenje.

Savage Gear Cannibal Shad - vabe za vijačenje - tabela 2

Za uspešen ribolov roparic s silikonskimi vabami, je zelo pomembna izbira teže Jig-trnka. Težo trnka izbiramo glede na globino, hitrost vodnega toka, območje na katerem želimo loviti (površina, sredina ali dno) in letnega časa v katerem lovimo.

Pri močnejšem vodnem toku in lovu pri dnu, potrebujemo večjo težo vabe, prav tako pozimi, ko iščemo ribo v bližini dna. Pozimi vodimo vabo počasneje, kot v drugih obdobjih.

Zaključek - Cannibal Shad je legenda!

Zame je Cannibal Shad prava legenda med silikonskimi vabami, ki je primeren tako za začetnike, kot izkušene ribiče. Priporočal bi ga vsem!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.