Vpliv kajenja na uspešen ribolov - da ali ne?

Cigareti in ribolov

Splošno znano je, da kajenje škoduje zdravju, ampak ali lahko le-to vpliva tudi na uspešnost vašega ribolova? Če se sedaj sprašujete, kako neki bi lahko riba zavohala v vodi, da vi na obali kadite, potem ne razmišljate v pravo smer. Razmislite raje v smer ribiške vabe – z njo pridete najprej v stik vi z vašimi rokami, kasneje, če imate srečo in znanje, pa še riba v vodi. In sedaj vprašanje – ali je ribiška vaba, katera ima vonj po nikotinu, manj uspešna kot ostale vabe, ki niso bile v stiku s cigareti? Odgovor v nadaljevanju!

NE SPREGLEJTE: NE BODITE OSEL, NE PUŠČAJTE DLAKE

Eden izmed najbolj znanih angleških ribičev/kraparjev James Anderson se je odločil, da bo raziskal tole področje in prišel je do zanimivih zaključkov.

V namene svojega študija na univerzi je naredil raziskavo in krapom ponudil dve vrsti vabe – eno takšno, ki je bila kontaminirana s cigaretnim dimom in eno takšno, ki ni bila. Ko je primerjal rezultate, je statistika pokazala, da nobena od vab nima določene prednosti – torej, krap svoje odločitve pri ribički vabi ni pokazal na podlagi nikotina.

Kakorkoli gledano – trendi in mišljenja kažejo v smer, da imajo ribe še vedno raje ribiške vabe, ki ne oddajajo nenavadnih (beri: strupenih/kemičnih) vonjev.

Rezultati tega preizkusa in seveda tudi ujete ribe mnogih ribičev kadilcev kažejo, da kajenje in nikotin nimata pretiranega vpliva na uspešnost ribiške vabe in ribolova samega. Količina nikotina, ki se prenese iz vaših rok na ribiško vabo, je kot kaže resnično tako majhna, da ribe ali tega ne začutijo, ali pa jim pri pobiranju vabe to ne igra nobeno vlogo.

Zelo podobna zgodba je tudi z milom za umivanje rok – nekateri so mnenja, da ima le-to vpliv na uspešnost ribolova, spet drugi temu ne dajejo nobene pozornosti – na koncu koncev je naš nasvet, da kar koli od teh zadev že imate na rokah, si jih pred rokovanjem z ribiškimi vabami dobro umite – mogoče pa so le krapi v katerih vodah bolj občutljivi in bo prav to znalo odtehtati, ali boste ujeli kapitalno ribo ali ne!

Vam je članek všeč? Se vam zdi koristen? Delite ga s svojimi prijatelji na Facebooku, pritisnite "LIKE" pod člankom, dodajte povezavo do njega na svojo spletno stran, ali na kak forum - širite ga, da ga bodo tudi vaši prijatelji prebrali!

Tags: , ,

Base camp for fishing enthusiasts.