Ščuka in druge roparice - kako pravilno ravnati z njimi?

Ščuka in druge roparice - kako ravnati?

Ščuka spada v skupino rib, ki avtohtono naseljujejo jezera in reke širom Evrope, Azije in Severne Amerike.

To je riba, ki je plenilec, kar pomeni, da se v svojem habitatu prehranjuje z drugimi ribami, žabami in manjšimi sesalci.

Vse to ji omogočajo njeni ostri zobje in velika, ter izredno močna glava.

Ker je ta riba postala izjemno priljubljena med ribiči tudi na slovenskem, smo se odločili, da bomo napisali prispevek, kako je primerno, da se ravna s tole kraljico roparic, če jo nameravate loviti po sistemu »ujemi in spusti«.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Skrb za vodni ekosistem - naravna selekcija

Tako kot ščuka, tudi mnoge druge roparice v vodnem ekosistemu skrbijo za pomembne naloge – naravna selekcija.

Ravno iz tega razloga je zelo pomembno, da pri ribolovu ščuke in drugih roparic z njimi zelo skrbno ravnamo in poskrbimo, da se jih vrne v njihov naravni habitat čim hitreje in s čim manj poškodb in stresa.

Zatorej je nujno potrebno, da smo izredno pazljivi pri jemanju roparic iz vode, pri odpenjanju le-teh, slikanju z njimi, ter končnem izpuščanju nazaj v vodo.

Kako se ščuka in druge roparice spravijo iz vode?

Ko enkrat ujamete ščuko ali katero koli drugo roparico na svoj trnek in jo pripeljete do obale, je NUJNO potrebno, da imate ob sebi čim večjo podmetalko, da jo boste čim lažje zajeli.

Preden ribo zajamete, dajte podmetalko konkretno potopiti v vodo, saj boste tako najbolj enostavno prišli v celoti pod njo in jo zajeli.

Takoj za tem jo je potrebno dvigniti iz vode – tukaj bodite pozorni, da boste podmetalko dvignili dovolj visoko, da ribe v mreži ne boste vlekli po tleh, ko jo pa polagate na tla, da bi jo odpeli, pa jo obvezno položite na blazino za odpenjanje, ki naj bo mokra in mehka (beri: ribe nikoli ne odpenjajte na golih tleh – zemlji, travi, pesku – saj jo tako lahko poškodujete).

Ujemi in spusti - roparice?

Ko imate enkrat ribo na obali in ste jo položili s podmetalko na odpenjalno blazino, potem jo bo potrebno tudi odpeti.

Za vse novince, ki so morda prvič ujeli ščuko ali katero drugo roparico, bi znali vsi ti zobje izgledati nekoliko strašno, a vse skupaj v resnici ni tako grozno, kot izgleda na prvi pogled.

Praksa je do sedaj pokazala, da je mnogo roparic poškodovanih pri odpenjanju ravno zaradi pomanjkanja samozavesti in znanja, ter tudi opreme, ki je potrebna za takšno opravilo.

Da bi odpenjanje bilo nekoliko lažje, boste potrebovali naslednjo opremo za ribolov – za začetek morda kakšne vlažne in čim bolj nežne rokavice, da bi se zaščitili pred zobmi ščuke ali katere druge roparice, nato boste potrebovali kakšne klešče, s katerimi boste vse skupaj lažje odpeli in morda tudi kakšen nož, v kolikor bi bilo potrebno odrezati trnek, da bi nato vse skupaj lažje odpenjali.

NE SPREGLEJTE: RIBOLOV ŠČUKE - KO NAM NARAVA RAZKRIJE VSE SKRIVNOSTI

Ko imate torej ribo na blazini in ob sebi ves potreben pribor, potem se lahko lotite preverjanja, kje natančno se je riba ujela/zapela.

Ribo lahko primete za njen hrbet, da jo boste umirili, z drugo roko pa jo primite v njenem t.i. »V« razrezu (»chin grip«), ki ga ima pri škrgah. Na tak način boste roparici zelo enostavno odprli celoten gobec, preverili kje se trnek nahaja in ga seveda tudi veliko lažje odpeli.

Seveda, vedno odpenjanje ne gre tako gladko – v kolikor je riba precej globoko zapeta, naj vam pomaga kdo, ki je ob vas, vedno je veliko bolje in lažje odpenjati ribe z dvema paroma rok, kot pa enim samim. Potrebno je namreč storiti vse, da ribo čim manj poškodujemo!

Kaj storiti, ko je ščuka ali druga roparica zapeta globoko?

Z modernimi tehnikami ribolova roparic, se lahko prijem zelo hitro zazna, zato so tudi globoka požiranja veliko bolj redka, kot so nekoč bila – a kljub vsemu, se kdaj zgodi tudi to.

Pri nekaterih ugrizih se vam tako lahko zgodi, da bo riba vašo vabo pojedla precej globoko (beri: še posebej pri manjših vaba) – v takšnih primerih bodite še posebej POZORNI, kako boste ribo odpenjali – potrudite se, da bo riba utrpela čim manjše poškodbe!

NE SPREGLEJTE: 10 NAMIGOV, ZA USPEŠEN RIBOLOV ŠČUKE

V takšnih situacijah je vsekakor potrebno ostati miren, nikakor ne smete paničariti.

Še vedno je potrebno ostati pri identičnih pomagalih in prijemih za odpenjanje, le malce več koncentracije in pritiska bo potrebnega.

Usta roparice poizkusite čim bolj razširiti, seveda pazite, da jo pri tem ne poškodujete, po potrebi odrežite vrvico, da boste v gobcu imeli samo trnek – na tak način odpenjanje postane nekoliko lažje. V kolikor vam klešče v takšni situaciji postanejo prekratke, lahko morda za odpenjanje uporabite kakšen nož, ki je nekoliko daljši, ali pa morda pinceto – poizkusiti je potrebno vse, da bi ribo čim hitreje in predvsem brez poškodb odpeli!

Ščuka in roparice - kaj z njimi, ko so odpete?

Ribolov ščuke - ščuka - ujemi in spusti

(SLIKA: Spuščanje ščuke nazaj v njen habitat - "ujemi in spusti".)

Ko imate enkrat ščuko, ali katero drugo roparico odpeto, potem vam preostane samo še tehtanje in fotografiranje z njo. Tukaj se pri ribičih pojavi že nekoliko sproščenosti, po vseh tistih preštetih zobeh, ki so jih videli pri odpenjanju, a vsekakor je tudi v tej fazi potrebno biti skoncentriran, saj so morebitne napake (beri: padanje ribe iz rok na tla), lahko tudi usodne za ribo.

T.i. »chin grip« vam je pri rokovanju z ribo lahko v veliko pomoč – na tak način jo boste veliko lažje prenašali na okoli, zavarovali samega sebe pred njenimi ostrimi zobmi in seveda tudi ribo pred kakšnim padanjem po tleh in morebitnimi poškodbami.

Tukaj velja omeniti še, da ribo nikoli ne dvigujte visoko v zrak, vedno jo držite čim bližje tlom, saj je tako v primeru padca veliko bolj varna!

Nekateri izkušeni ribiči takšne ribe odpenjajo celo v vodi, tukaj lahko omenimo tudi neko nepisano pravilo, ki pravi:

»Minimalno dotikanje, maksimalno ohranjanje!«

Pa dober prijem vam želimo in veliko izpuščenih ščuk, ko ste za vodo...

Če vam je članek všeč, pritisnite "LIKE" in nam dajte to vedeti!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.