Majhen vodič za ribolov velikega ploščiča!

Ribolov ploščiča - ploščič

Če se odločate za ribolov ploščiča, potem vam lahko za začetek povemo, da so le-ti izjemno predvidljivi, kar je lahko ribiču v veliko pomoč.

Če si boste torej zapomnili katere od naslednjih točk, ki vam jih bomo zapisali, je lahko vaš ribolov ploščiča izjemno uspešen.

Zatorej, nikoli ne pozabite – ploščiči vedno sledijo vetru, so večinoma locirani na večjih razdaljah, kjer ni trave in drugega rastja na dnu vode, se zelo radi prehranjujejo ponoči in obožujejo ogromno hrane.

Če boste torej vse te zadeve imeli na umu, ko jih lovite, potem vam je uspeh zagotovljen!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kratki, a uporabni nasveti za ribolov ploščiča

Včasih je tako, da kratke in enostavne zadeve pripeljajo do ogromnih reultatov.

Zato preverite naslednje nasvete, za katere močno verjamem, da vam bodo v pomoč pri ribolovu ploščiča ...

Sledite vetru

V kolikor bi morali določiti najpomembnejši dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pri ribolovu ploščičev, potem je to sigurno sledenje in upoštevanje vetra. Iz tega razloga je potrebno najti prostor na vodi, kjer lahko opazite valovanje, veter naj vam pa piha direktno v obraz – če najdete takšno lokacijo, potem je ploščič sigurno nekje v vaši bližini. Omeniti je potrebno, da je v takšnem primeru lahko smiselno spremljati tudi vremensko napoved – sigurno najbolj idealen je topel južni veter, ki zna vodo konkretno segreti in premešati. V kolikor torej naletite na takšen dan za ribolov, je uspeh skoraj zagotovljen. Zna se vam pa zgoditi tudi popolnoma nasprotno – veter v hrbet – takšna kombinacija je pa lahko hitro znak za katastrofalen ulov v tistem dnevu (beri: ne samo za ploščiča, ampak vseh vrst rib).

Ribolov na velikih razdaljah

Za ploščiča je precej dobro znano, da se skoraj nikoli ne nahaja v bližini obale. Veliko pogosteje ga boste našli precej odmaknjenega proti sredini jezera, na velikih razdaljah, tako, da se lahko pri ribolovu te ribe pripravite tudi na razdalje od 100m in več. Vsekakor pa je tukaj na mestu tudi nasvet o udobnosti ribolova – sigurno je za vsakega ribiča veliko bolje, da lovi udobno na 100m od obale, kot pa neudobno in neobvladljivo na 130m ali več.

NE SPREGLEJTE: MALI NASVETI ZA VELIKEGA KRAPA
NE SPREGLEJTE: LOKACIJA. SPOMLAD. SONCE. RIBOLOV

Ko smo že omenili udobnost, potem se sigurno sprašujete, kako je s krmljenjem na takšnih razdaljah? Tukaj je možnosti več in sicer – ustvarjanje krmišča s spod palico, uporaba t.i. »spomba«, ali mogoče celo »bait boata«, ki vam je lahko v veliko pomoč. Tukaj velja omeniti, da pri kreiranju krmišča za ploščiča ni potrebno biti najbolj natančen – krmišče lahko naredite na večjem/širšem področju – ploščič je riba, ki se veliko giba in ga boste tako ohranili pri plavanju, zanimanju in iskanju hrane dalj časa. Seveda pa naj bodo vaši sistemi vedno na sredini tega krmišča – v veliko pomoč so vam tukaj lahko markerji.

Območja brez trave in rastja so najboljša

Za razliko od linja, ki obožujejo plavanje in prehranjevanje na travnatem in zaraščenem območju, je s ploščiči ravno obratno – v kolikor boste pri ribolovu vedno znova zatikali svoje sisteme za travo in drugo rastje, potem to ni pravi prostor za ribolov ploščiča – njihovo področje za gibanje in prehranjevanje mora biti čisto, da lahko čim več plavajo – zatorej, poiščite ga, saj vam bo prinesel uspeh. Najbolje v takem primeru je, da poiščete področja, kjer se nahaja samo čisti pesek ali mulj – v takem področju se vam zna hitro zgoditi, da boste imeli ugriz ribe, ki jo iščete.

Bodite pripravljeni tudi ponoči

Odgovorov, zakaj je ploščič zelo aktiven tudi ponoči, nismo našli, se je pa potrebno zavedati, da v kolikor ste upoštevali vse dosedanje nasvete iz tega članka in tudi naslednje, ki prihajajo (beri: o prehrani), da se vam zna zgoditi, da boste pri ribolovu ploščiča ponoči, ostali nenaspani. Ravno iz tega razloga ostanite tudi v nočnih urah skoncentrirani in predvsem organizirani, saj se vam zna kaj hitro zgoditi, da bo vaša noč zanimiva in polna prijemov.

Ploščič obožuje veliko hrane – boili, peleti, sladka koruza

Obdelali smo veter, povedali nekaj o tem, kje ploščiča iskati, sedaj pa je tukaj področje, ki ga ta riba obožuje in to je hrana. Dejstvo je, da ploščič poje ogromne količine ribiške hrane, zatorej, v kolikor ga želite loviti, ga dalj časa imeti na krmišču in se ga naloviti, ga je potrebno tudi zadostno hraniti – to lahko v primerjavi z drugimi ribami pomeni, da ga je treba hraniti veliko več in bolj pogosto! Kakšno hrano pa obožuje in na kaj se vam lahko nasmiha največ sreče?

Za začetek je tukaj t.i. sipka hrana, katera pride najbolje do izraza v vodah, kjer ni velikega pritiska z ribiškimi vabami, kot so na primer boiliji ali peleti (beri: krapolov). Če boste kupovali samo sipko hrano, potem boste zanjo morali odšteti kar nekaj denarja, zato vam svetujemo, da le-to kombinirate s krušnimi drobtinami in tako povečate volumen ribiške hrane na krmišču.

NE SPREGLEJTE: S PVA DODATKI DO PRIJEMA VEČ
NE SPREGLEJTE: PELETI ZA RIBOLOV - TOP RIBIŠKA HRANA

K tej sipki hrani lahko nato dodajate tudi koruzo, katero lahko prav tako nabavite/kupite v večjih količinah, jo sami doma skuhate, ji dodate različne arome (lahko kupljene, ali tiste iz domače kuhinje), ter na tak način krmišče naredite izredno zanimivo in privlačno za ploščiča. Seveda, se sladka koruza izkaže za odlično ribiško vabo na trnku, tako da je vedno in povsod vredno poizkusiti srečo z njo.

Ker se na vode, kjer se zraven krapov nahajajo tudi ploščiči, izvaja izjemen pritisk z modernimi ribiškimi hranami, kot so boiliji in peleti, so se jih tudi ploščiči pričeli navajati in jih sedaj že zelo dobro sprejemajo in pobirajo. Prav tako kot koruzo, lahko tudi ribje pelete nabavite v različnih zadrugah v malce večjih količinah (beri: vreče po 20kg in več). Na tak način se boste izognili visokim cenam v ribiških trgovinah in boste lahko svoje krmišče naredili veliko večje za ploščiča.

V kolikor ste se odločili, da boste na svoje krmišče dodali tudi pelete in boilije, potem vam svetujemo, da le-te kombinirate s sipko hrano, koruzo in krušnimi drobtinami, ter vse skupaj zmešate, naredite kroglice in jih zmečete v vodo – vse to bo dalo ploščiču odlično možnost, da izbira med različnimi hranami, ter izbere tisto, ki mu odgovarja.

Zaključek za uspeh pri ribolovu ploščiča

Če boste torej želeli biti uspešni pri ribolovu ploščiča, se boste morali držati nekaterih pravil in nasvetov, ki smo jih zapisali v tem članku.

Le tako boste na trnek dobili ribo, ki velja za enega največjih »pobiralcev« hrane in vam lahko s svojo aktivnostjo in pravim pristopom do nje, ponudila odličen dan za vodo in ogromno kvalitetnih prijemov in drilov. Uživajte za vodo!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.