Lokacija. Sonce. Veter. Za uspešen ribolov spomladi.

Če ste eden tistih ribičev, ki jih prepriča lepo pobarvana klopca, ali pokošena trava ob vodi, potem bo tale članek kot nalašč za vas – ne pustite se zmesti, ribe ne boste lovili na suhem, ampak v vodi, zatorej izbirajte lokacijo pametno.

Pozimi, poleti, jeseni – tokrat bomo govorili o tem, kako izbrati pravo lokacijo za ribolov v času, ko se prebuja sonce, ko se temperature začnejo prebijat »od ledišča, do vrelišča«, torej, kako izbrati pravilno lokacijo za ribolov spomladi.

V enem od člankov smo že pisali o tem, da se je ribolova potrebno lotiti sistematično – torej, ko pridete na vodo, dajte malce opazovati, kaj se v njej dogaja, dajte malce povprašati tiste, ki vodo poznajo in šele potem izbrati prostor, kjer boste lovili.

Prav tako lahko tudi med ribolovom samim opazite mnogo – mehurji na gladini, sence rib v vodi, metanje rib iz vode – vse to so znaki, ki so vam lahko v pomoč.

Ampak, ali je tudi spomladi tako?

Ribolov spomladi28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

>> PRENESI KNJIGO BREZPLAČNO >>

Kako izbrati lokacijo za ribolov spomladi?

Ribolov - lokacija spomladi

Meseci, kot so februar, marec in april so meseci, ko se narava več ali manj že prične prebujati.

Dan se hitreje začenja in kasneje končuje, sončni žarki so močnejši in temperature so iz dneva v dan višje. Vse to so odlični pogoji, da se pričnejo tudi ribe v vodah premikati in prebujati – iskati hrano, iskati toplo vodo in se tako ponujati, da jih ujamemo. Ampak, kje?

Spomlad je torej čas, ko se voda prične rahlo ogrevati, ampak to je še vedno čas, ko boste ribo s prostim očesom dokaj težko našli in opazili, saj se zaradi hladne vode ne giblje ravno pretirano veliko, prav tako pa se več ali manj zadržuje v globoki vodi, v kateri boste kar koli zelo težko opazili.

Ravno iz vseh teh razlogov je potrebno priti na ribolovno vodo dovolj zgodaj, da boste lahko zelo jasno videli, na kateri del vode sonce najprej posije.

To so deli ribnikov in jezer, kjer se voda prične najprej ogrevati in kot takšni so odlična priložnost, da privabijo ribe iz globin v plitvino, da se pogrejejo in poiščejo hrano zase. Tako kot sonce pogreje vodo, tako prične pogrevati tudi naravo, kar rezultira s tem, da dobijo ribe na izbiro tudi več naravne hrane, ki pa jo, kot vsi vemo, obožujejo.

To je torej način, ki vam je lahko v veliko pomoč pri iskanju ribe, ko se le-te še skrivajo v globinah.

NE SPREGLEJTE: RIBOLOV NA JADRANU - BIG GAME FISHING
NE SPREGLEJTE: S PVA DODATKI DO PRIJEMA VEČ

NE SPREGLEJTE: KAKO RAVNATI Z UJETO RIBO

Drugi namig, ki vam ga lahko damo, da boste v spomladnih dneh lažje našli in ujeli ribo je, da poiščite prostore v vodi, kjer obstaja popoln ali vsaj delni zaklon pred vetrom (beri: še posebej, ko piha severnik). Hladen veter namreč kaj hitro naredi tokove in premeša vodo (beri: jo ohladi), zatorej poiščite v ribniku ali jezeru kakšna zavetja, kot so na primer »mrtvi rokavi«, zavetja z otočki, grmičevje in drevje, ter druge možnosti, ki jih narava ponuja. V takšnih »conah« je voda veliko bolj »udobna« za ribe in z veseljem se bodo zadrževale v njej in vam dajale možnost, da jih ujamete.

Razmišljajte z glavo in ribolov spomladi bo uspešen

Če bolje pomislite – tudi ribe so živa bitja in če se postavite na njihovo mesto (beri: kolikor se to pač lahko) – katero lokacijo bi v vodi izbrali po dolgi zimi, da bi se v njej pogreli, nahranili in zadrževali?

Če boste razmišljali z glavo – vam je uspeh zagotovljen!

Če boste pa zgolj povprečen ribič, ki troši denar v ribiških trgovinah in meče vabe "na slepo" v vodo - pa se vam slabo piše!

Ne glede na vse, vam želimo dober prijem!

Če vam je članek všeč, pritisnite "LIKE" in nam dajte to vedeti!

Base camp for fishing enthusiasts.