10 namigov, za ribolov ščuke iz vaših sanj!

10 namigov, za ribolov ščuke iz vaših sanj!

Takole smo zapisali v enem od naših prejšnjih člankov: »Ščuka je riba, katero v Evropi uvrščamo med največje plenilce." In zakaj?

V prvi vrsti zato, ker so njena usta polna drobnih zob, katerim bi lahko rekli, da so ostri kot britev. Tisti, ki so kdaj poizkusili »prešteti« te zobe, se sigurno prav dobro spomnijo, kakšne simbole jim je ščuka pustila na koži.

Ščuka velja ob krapu, somu in postrvi, za eno od najbolj iskanih rib na našem prostoru in v svetu.

Mnogi ribiči si jo želijo ujeti, mnogi sanjajo o njej, a le redki natančno vedo, kako se pravilno odpraviti na ribolov ščuke!

Kakšen naj bo pribor? Kakšne vabe za ribolov ščuke uporabiti? Kje ščuko iskati? Vse to in še več v naslednjih kratkih nasvetih!

POZOR! Nekaj nasvetov v članku se navezuje tudi na ribolov ščuke z mrtvo vabo, kar je pri nas (beri: v Sloveniji) prepovedano! Te nasvete torej upoštevajte le tam, kjer je takšen ribolov ščuke dovoljen!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Sledi 10 namigov, za ribolov kapitalne ščuke!

#1 VABE ZA RIBOLOV ŠČUKE NAJ BODO ATRAKTIVNE

Nekateri, ki za ribolov ščuke uporabljajo mrtvo vabo, le-to samo obesijo na trnek in poizkusijo srečo – kaj ko bi tole vabo naredili malce bolj atraktivno? Obstaja nešteto možnosti, da ji dodaste kakšno aromo ali barvo, da mrtvo vabo naredite bolj zanimivo za ščuko.

#2 STIROPOR DELA ČUDEŽE

Ali ste že kdaj poizkusili v svojo vabo dodati tudi kakšen košček stiropora? Z njim boste dosegli, da bo vaša mrtva vaba veliko bolj plovna in v vodah, kjer se na dnu nahaja veliko trave in podobnih ovir, boste s takšno vabo veliko bolj uspešni. Poizkusite!

#3 UMIRJEN RIBOLOV ŠČUKE

Se vam je že zgodilo, da vam je ščuka vašo vabo zagrabila tik preden ste je potegnili pri obali iz vode? Svetujemo vam, da ko pridete z vabo do obale, z njo kakšno sekundo ali dve počakate, jo umirite, preden jo vzamete iz vode – mnogo krat se namreč zgodi, da jo ščuka zagrabi ravno pri obali.

#4 PREDRITE ALI NAREZLJAJTE VABO

Ste že kdaj poizkusili vašo vabo, preden jo vržete v vodo, malce predreti ali narezati (beri: čisto narahlo)? Na takšen način bo vaba oddajala veliko več »okusov« in jo bo ščuka veliko lažje začutila v vodi.

#5 SHRANJUJTE KAR VAM OSTANE

V kolikor ste eden tistih, ki po končanem ribolovu zmeče vso hrano v vodo, potem vam svetujemo, da pri ribolovu ščuke tega ne počnite. Vse kar vam je ostalo (beri: mrtve vabe), odnesite domov in zamrznite – vse to boste z lahkoto uporabili naslednjič, ko se vrnete za vodo – če ne za vabo, pa kot hrano za privabljanje ščuke.

#6 BODITE POTRPEŽLJIVI IN OPAZUJTE

Voda sama, vam v mnogo primerih lahko pokaže, kje se ščuka ali kakšen drug predator nahaja. Ravno iz tega razloga je potrebno opazovanje vode – v kolikor torej opazite, da se v vodi z majhnimi ribami nekaj dogaja (beri: hitri premiki, skakanje iz vode), potem je to lahko odličen znak, da je v bližini tudi riba, ki jo iščete – ščuka.

#7 BODITE AVANTURISTI

Veliko krat se zna zgoditi, da na vodah, kjer se izvaja izjemno velik pritisk in kjer se nahaja ogromno ljudi, ščuka ne »dela« tako, kot bi si želeli. Umaknite se v takšnem primeru na kakšne samotne, avanturistične in umirjene kraje, kjer boste sigurno veliko bolj uspešni.

#8 HLADNI DNEVI, ODLIČNA PRILOŽNOST ZA RIBOLOV ŠČUKE

V kolikor boste ščuko iskali v poletnih dneh, se vam zna zgoditi, da ne boste z njo imeli kaj veliko sreče, če se boste pa na ribolov z vašimi vabami odpravili v hladnih dneh, pa se vam zna zgoditi, da boste kmalu ostali brez vseh vaših vab – ščuka postane konkretno aktivno ravno takrat, ko se temperature zraka in vode spustijo proti ledišču.

#9 PREVERITE NAVEZE ZA RIBOLOV ŠČUKE

Preden se odpravite na ribolov ščuke, dajte preverit tudi vse vaše naveze, najlone, vozle in ostalo. Ne malo krat se namreč zgodi, da zaradi ribičeve malomarnosti in slabe priprave opreme, ostane kakšna umetna vaba v ustih ribe, kar je v končni fazi za ribo lahko tudi usodno – tega si pa nikakor nihče od nas ne želi.

#10 PREPREČITE GLOBOKO POŽIRANJE

Zraven pozornosti pri navezah, je potrebno omeniti še globoko požiranje – bodite pozorni, da boste pri ribolovu ščuke vedno hitro reagirali, saj boste tako preprečili globoko požiranje in s tem tudi morebiten pogin ribe! Pomembno je pravilno ravnanje!

Za uspešen ribolov ščuke, ne pozabite na ostalo!

Zraven zgornjih nasvetov, je za ribolov ščuke pomembnih še mnogo drugih zadev, a že če se boste držali le nekaterih od zgoraj naštetih, bi se znala vaša uspešnost pri lovu tega predatorja drastično povečati.

Zatorej, poizkusite, eksperimentirajte in predvsem uživajte v ribolovu ščuke – če pa vas zanima, kako se je ščuke lotil Jure (beri: član našega foruma), pa lahko preverite TUKAJ.

Tags: ,

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.