Peleti za ribolov – TOP ribiška hrana!

Peleti za ribolov

V kolikor ste še začetnik v svetu ribolova, potem bi znali pri izbiri ribiške hrane za vaš ribolovni dan imeti kar nekaj težav – peleti, boiliji, črvi, sipka hrana, sir, koruza, kruh in še kaj bi se našlo.

Kaj od tega izbrati, kaj uporabiti za vabo in kaj za pripravo krmišča?

Možnosti, ki vam jih danes ponujajo ribiške trgovine imate kar nekaj, le pravilno se morate odločiti in izbrati tisto, kaj vam bo prineslo največ uspeha.

Med tiste najbolj univerzalne ribiške hrane, v zadnjih letih tudi zelo priljubljene in seveda tudi kvalitetne, ki jih uporabljajo tako ribiči začetniki, kot tudi tisti zelo izkušeni, se uvrščajo peleti za ribolov.

Poznamo jih v različnih velikostih, različnih barvah in tudi zelo različno sestavljene.

Uporabljajo se lahko ali kot samostojne vabe, ali kot krma za ustvarjanje kvalitetnega krmišča, obstajajo pa tudi takšni, ki jih lahko uporabljamo za obe predhodno omenjeni situaciji.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Peleti za ribolov – od ribogojnic in divjih voda, do ribiških trgovin!

V kolikor lahko rečemo, da začetki boilijev segajo tja nekam v Veliko Britanijo, potem ni nič čudnega, ko omenimo, da imajo tudi peleti svoje korenine v tistih krajih – prve zapise o tej ribiški hrani lahko tako zasledimo pred približno 20. leti.

Omenjalo se je, da v ribogojnicah za hranjenje rib uporabljajo hrano, ki je bila že kar konkretne in kompleksne sestave, v primerjavi s tem, kar se je takrat še uporabljalo pri nas – razna žita, koruza in podobno.

Ker so ribe hranjene s peleti tako veliko hitreje rastle in bile bolje gojene, bolj zdrave in so prav te ribe spuščali tudi v divje vode, se je ta novica zelo hitro prikradla med ribiče in samo vprašanje časa je bilo, kdaj jih bodo ribiči pričeli uporabljati tudi na divjih vodah, da bi z njimi ustvarjali svoja krmišča – ribam je takšna hrana torej že bila poznana.

Začetki peletov torej sežejo v Veliko Britanijo in kaj hitro so se razširili v svet. Najbolj priljubljeni so tako postali ravno med kraparji, ki jih v največ primerih uporabljajo za pripravo svojih krmišč za ribolov.

Za to ribiško hrano je značilno, da ima precej intenzivno aromo, da je v vodi zelo dobro topna in da kot takšna zelo hitro privabi ribe. Zraven velikih rib, se znajo tako na krmiščih pojaviti tudi majhne bele ribe in ravno iz tega razloga so peleti praktični, saj so za majhne ribe preveliki, prav tako pa vsebujejo tudi določene živalske moke (riba, školjke, rak in drugo), ki jih krapi obožujejo (potrebe po živalskih beljakovinah), majhne ribe pa ne ravno najbolj.

Vse te zadeve so dokaj hitro opazili tudi proizvajalci ribiške hrane in kasneje tudi prodajalci (trgovine). Iz tega razloga so peleti postali ena izmed najbolj priljubljenih ribiških hran, takoj ob boilijih, še posebej med tistimi ribiči, ki se odpravljajo na krajše kampanje (dan ali dva). V takšnih primerih je vsekakor najbolje uporabiti čim bolj atraktivno vabo in hrano, ki bo v čim krajšem času od sebe dala čim več in privabila ribo – in prav to zmorejo peleti.

Zaključek

Ko boste torej zašli v ribiške trgovine, boste tam našli mnoge vrste peletov, med tiste najbolj znane lahko uvrstimo tiste, ki se uporabljajo samo za ustvarjanje krmišč in so znani po tem, da se njihov vonj ob dotiku z vodo zelo hitro razširi po okolici, potem imate možnost izbire peletov z dodatki ribje moke, ali pa naravnega izvora in za konec še tiste, ki se uporabljajo samo kot vabe za na trnek.

Katere boste izbrali, je vsekakor odvisno od tega, kje, kaj in kako boste lovili – le izkušnje vas bodo pa pripeljale do konkretnih zaključkov, kaj je na kateri vodi uspešno, ob kakšnih temperaturah, na katerem mestu in v katerem letnem času – veliko uspeha vam želimo pri spoznavanju ribiškega sveta in peletov.

Tags: ,

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.