Lokacija za ribolov – kako jo pravilno izbrati?

Lokacija za ribolov

Lokacija za ribolov – kako jo izbrati? Za to je potrebno kar nekaj ribiškega znanja, potrpežljivosti in opazovanja!

Ne pravijo izkušeni ribiči zastonj, da je bolje loviti eno uro na pravilno izbrani lokaciji, kot pa dva dni na nepravem mestu.

Se sprašujete zakaj? V naslednjih vrsticah vam pojasnimo!

Mnogo krat vidimo, da se za določenimi ribolovnimi vodami nahajajo ribiči, ki vedno znova in znova uspejo na svoj trnek ujeti kapitalne ribe.

Mnogi se ob tem nato pogovarjajo, da so to največji srečneži, spet drugi trdijo, da uporabljajo »čudežne« vabe za na trnek, a tisti, malce bolj izkušeni, se prav dobro zavedajo, da tukaj ni prisotna ne sreča in ne čudeži – vse je v odlični pripravi na ribolov!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kaj sploh je lokacija za ribolov?

Kadar govorimo o lokaciji za ribolov, se je potrebno zavedati, da so tukaj pomembne tri točke:

-    Kvalitetna izbira vode za ribolov (reka, jezero, komercialni ribnik)
-    Kvalitetna izbira mesta za ribolov
-    Kvalitetna izbira za krmišče in vaše sisteme v vodi

Lokacija za ribolov

Kako kvalitetno izbrati vodo za ribolov?

Včasih, je to bilo veliko težje kot danes, saj vam informacije niso bile tako dostopne kot so danes.

Na internetu imate možnost poiskati vse kar vas zanima – od satelitskih posnetkov neke določene vode, kjer je vidna dostopnost z avtomobilom in tudi delni relief vode, nato lahko na raznih forumih, ribiških blogih in v revijah najdete mnoge informacije u ujetih ribah na določeni vodi in za konec, se lahko odpravite tudi na lastno raziskovanje – pojdite kdaj na sprehod ob vodo, ki jo boste obiskali z namenom ribolova in samo opazujte, kaj se v njej dogaja – to je odličen način za zbiranje informacij.

Zraven opazovanja, imate na razpolago tudi mnoge ribiče, ki že lovijo na vodi – povprašajte jih o kakšnih informacijah – kakšne vabe najbolj delujejo, v katerem letnem času se ujamejo največje rib, kdaj so le-te najbolj aktivne in podobno.

Vse to je razlog, da danes praktično nič ne ostane skritega in je izbira kvalitetne vode za ribolov postala dokaj enostavna.

A kljub temu se je morate lotiti kvalitetno in premišljeno, saj ne pridejo ravno pogosto dnevi v letu, ko boste za kakšno vodo lahko ostali dve, tri ali celo sedem dni – bodite na te dneve maksimalno pripravljeni in oboroženi z vsemi potrebnimi informacijami.

Kako izbrati kvalitetno mesto za ribolov?

Ko ste enkrat izbrali vodo na kateri boste lovili, je naslednja faza izbire vsekakor kvalitetno ribolovno mesto.

Tukaj nimamo v mislih čim lepše urejenih prostorov z lepo posejano travo, kakšnim lesenim podestom in klopco na njem, ampak je kvaliteta mišljena v drugačnih pomenih.

Lokacija za ribolov - podest

V prvi vrsti je potrebno poiskati mesto, kjer boste svoj sistem lahko vrgli na najbolj kvalitetne pozicije v vodi, kjer se riba zadržuje, ali po katerih poteh potuje.

V kolikor takšna mesta najdete in jih povrh vsega lahko tudi dosežete z metom, bodite pozorni še na eno stvar – vodne prepreke.

Bore malo vam bo vse skupaj koristilo, če boste v vodo zmetali ogromno hrane, če boste izbrali odlično lokacijo iz našli ribe, če pa le-teh ne boste mogli dobiti na suho, ker se v vodi skrivajo prepreke, kot so na primer vejevje, morda cela drevesa, lokvanji, kakšni večji potopljeni predmeti in podobno. V takšnih okoliščinah še tako dobro mesto postane izgubljen primer in je bolje poiskati drugega.

Ko ste enkrat našli lokacijo, do katere lahko dostopate, je na njej primerno urejena okolica in v vodi ni nekih večjih preprek, potem je potrebno samo še kvalitetno določiti prostor za vaše krmišče, kamor boste metali sisteme.

V prvi vrsti je to najbolje narediti z opazovanjem vode – na tak način se da opaziti mnoge stvari – od tega, kje se riba zadržuje, do tega, kam in kako potuje.

Tukaj je sedaj na mestu tisti ribiški »pregovor«, da je bolje loviti dve uri kvalitetno, kot cel teden nekvalitetno. Vzemite si torej čas in opazujte!

NE PREZRITE: 10 INOVACIJ, KI SO SPREMENILE KRAPOLOV
NE PREZRITE: RIBIŠKE VABE IN BOJLIJI IZ DOMAČE KUHINJE
NE PREZRITE: RIBOLOV V BIH - TOP VIDEO O KRAPOLOVU

Za kvalitetno opazovanje vam lahko svetujemo tudi kakšna dobra polarizacijska očala ali daljnogled z takšnimi dodanimi stekli – kaj takšnega vam je lahko v veliko pomoč.

Takšna očala ali daljnogled bodo iz vode odstranili bleščanje, kar pomeni, da boste lahko mnogo bolje opazovali. Kvaliteten čas za opazovanje je na primer zjutraj, tik pred sončnim vzhodom ali pa zvečer, kakšno uro ali dve pred sončnim zahodom – takrat ribe postanejo nekoliko bolj aktivne in veliko lažje jih bo opaziti.

V zadnjem času je zelo »moderno«, da ribiči lovijo na zelo oddaljenih lokacijah – pa je to resnično potrebno?

Po našem mnenju ni – ribo lahko najdete 10m od obale, 50m od obale, lahko pa tudi 150m od obale – vse to je odvisno od tega, po katerih poteh se giblje. In da bi to lahko opazili in ribo poiskali, je potrebno biti pozoren na dvoje – vodne mehurje in na metanje ribe iz vode.

To dvoje sta dva konkretna znaka, ki vam bosta omogočila, da boste videli, kje se riba nahaja v določenem delu dneva in vsekakor, to sta odlična znaka, kamor bi se morda izplačalo vreči vaš sistem – res je sicer, da ko se riba meče iz vode, da ni ravno v najboljši fazi za pobiranje hrane, a to vam je kljub temu lahko dober pokazatelj za to, kje se le-ta nahaja!

Ko smo že omenili vodne mehurje, vam polagamo na dušo, da jih dobro opazujte – na podlagi njih lahko kaj dobro opazite, kako se ribe gibljejo. Vedeti je potrebno, da riba (krap), naj bo ena ali morda celo jato, nikoli ne ostaja dolgo na enem mestu, ampak se gibljejo in iščejo hrano – to opravljajo po neki določeni, vedno precej podobni poti, kjer imajo na izbiro neko določeno naravno hrano.

Res je, da na večjih jezerih obstajajo tudi točke v vodi, kjer ribe ne pobirajo samo naravne hrane, saj so jim delo olajšali ribiči s svojim metanjem hrane v vodo – zatorej, če poznate ali najdete vse te točke, kjer se ribe prehranjujejo in poti, po katerih potujejo, je uspeh zagotovljen – vodni mehurčki so vam pri tem lahko v veliko pomoč!

Včasih opazovanje zataji!

V kolikor ste sedaj mislili, da je ribolov tako enostaven, da boste prišli na določeno vodo in na njej v nekaj minutkah vse videli, vas moramo razočarati – ni vse tako črno in belo.

Obstajajo vode, kjer se ribe zaradi določenih okoliščin nekoliko skrijejo in je njihovo opazovanje nekoliko oteženo. Tako na primer na vodah, kjer se na njih izvaja velik pritisk, lahko kaj hitro zgodi, da se ribe povlečejo vstran od t.i. »galame« in se zavlečejo nekam v globino in vstran od obale. V takšnih primerih boste iz obale kaj težko opazili mehurčke, verjetno pa se bodo te ribe tudi veliko manj metale iz vode.

Iz teh razlogov je potrebno naslednje – znanje in izkušnje.

V prvi vrsti je tako potrebno dobro poznati naravo obnašanja ribe (prehranjevanje, gibanje), v drugi vrsti pa je potrebno poznati dobro prebrati vodno dno in tisto, kaj se na njem dogaja.

Nekateri za to drugo danes že uporabljajo različno tehnologijo, kot so na primer Bait boati, ali kar veliki čolni, s katerimi lahko posonirajo vodno dno in si na tak način veliko lažje ustvarijo sliko pod vodo.

Lokacija za ribolov - sonar in čoln

Spet drugi, pa za takšno soniranje uporabijo ribiško palico in svinec in ravno tako pridejo do podobnih rezultatov.

Kakšni so dobri rezultati?

Na vodnem dnu je potrebno poiskati spremembe, kar pomeni, da se na določeni poziciji nahajajo kakšne večje vodne anomalije, na katere se bi ribe lahko hodile hranit – tako na primer so odlična izbira kakšni majhni kanali, luknje, kjer na hitro voda iz globoke preide v plitvo – iz te globine se ribe hodijo hranit proti vrhu – iz varnega zavetja, do hrane! Vse to in še mnogo čudes skrivajo naše in tuje vode – le z mnogimi ribiškimi dnevi boste spoznali, kakšno vodno dno vam prinaša rezultate in kakšno vodno dno vam bo prineslo slabo voljo in potrgane sisteme.

Uživajte ob vodi in upoštevajte teh  nekaj naših nasvetov.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.