Otroci in ribolov – kako jih prepričati?

Written by Siniša Pintar

Otroci in ribolov – kako jih prepričati? - Smo v času počitnic in mnogi starši v tem času iščejo možnosti, kako bi njihove otroke odvlekli od televizorjev in računalnikov. Nekateri se odločijo, da odpotujejo v malce višje in hladnejše kraje na smučanje, spet drugi se odpravijo do obale in tam lovijo sončne žarke in vonj morja, obstajajo pa tudi takšni, ki s svojimi malčki odidejo na ribolov.

V naslednjih vrsticah vam bomo zapisali nekaj nasvetov, kaj ponuditi vašemu otroku na ribolovu, da bo v njem užival, si ga zapomnil za zmeraj in da bo čez kakšnih par let ta šport vzel za svojega in se z njim resno ukvarjal.

Otroci in ribolov

Izberite vodo, za katero veste, da so v njej večje količine rib – v kolikor se boste z otrokom odpravili na ribolov in boste izbrali kakšno vodo, v kateri boste zgolj »črve učili plavati«, to ne bo ravno najbolj vzpodbudno. Izberite raje kakšno vodo, za katero ste prepričani, da obstaja velika možnost, da kaj ujamete in da se bo na njej kaj dogajalo!

Ne vztrajajte predolgo – vsi, ki imate otroke, prav dobro veste, kako so le-ti vztrajni pri kakšnih novitetah. Enako je tudi na ribolovu – za vodo ne ostajajte predolgo, le kakšni dve uri, toliko, da se malček spozna z zanimivostmi tega športa, ujame kakšno ribo, začuti te občutke in naj si bo to dovolj za prvič. Nikakor ne dovolite, da mu postane dolgčas!

Veličina ni pomembna – v kolikor ste izbrali vodo, v kateri je ogromno rib, potem bodo v njej tudi majhne ribe. Pri otrocih ni pomembna njihova velikost – bistvo je, da začutijo igro, da začutijo občutke napetosti, ko imajo ribo na trnku, naj bo majhna ali velika – to jim bo dalo voljo, da bodo naslednjič sami izrazili željo, da se z vami odpravijo za vodo.

NE PREZRITE: Ribiška palica za otroke - katero izbrati?

Vaše ribiške palice naj ostanejo doma – v kolikor ste se odločili, da boste lovili ribe z vašim otrokom, se posvetite le njemu, vaše palice naj vsekakor ostanejo doma, saj se jim ob spremstvu malčkov ne boste mogli posvečati. Svoj čas raje namenite otroku in ga maksimalno animirajte, ko ima ribiško palico v roki.

Naj naredijo tudi kakšno napako – sej veste kaj pravijo – iz napak se učimo in res je tako. Otroci so še nepopisan list papirja, ki se izjemno hitro učijo. Dovolite jim, da naredijo kakšno napako, jim takoj za tem na lep način razložite pravilen postopek in naslednjič bodo ob vodi veliko bolj uspešni in spretni.

Ne pozabite na hrano – otroci brez nje ne morejo in v kolikor se boste ob vodi zadržali uro ali dve, bo vaš otrok sigurno postal lačen. Ne dovolite si, da bi vaše lepe trenutke ob vodi prekinila lakota – vzemite s seboj kakšno sadje, ali kaj druga, kar lahko stoji v torbi za ribolov.

Ribiška frača za zabavo – ribolov mnogi ribiči jemljejo kot zabavo, naj se ta zabava dotakne tudi vaših otrok. Ko smo mi bili majhni, smo se ogromno igrali s fračami, danes jih le redki otroci poznajo – pričarajte jim zabavo, katera je rastla z nami, ko smo mi bili majhni. S fračo in streljanjem hrane v vodo, boste malčku prikazali in lahko tudi razložili osnove delanja krmišča in hranjenja rib, ter mu hkrati pričarali lepe trenutke ob vodi.

Pazljivo ob vodi – za konec naj opozorimo še na varnost. Sami veste, da so vaši otroci sposobni narediti sto in eno norost – ne dovolite si, da se vam kaj takšnega zgodi ob vodi. Otroka imejte vedno na očeh in opazujte kaj počne – ob vodi je potreben samo trenutek nepazljivosti in veselje, ter zabava se lahko sprevržeta v tragedijo!