Spletna ribiška trgovina – je tako kupovati varno!?

Spletna ribiška trgovina

Spletna ribiška trgovina - priložnost za enostaven nakup ali strah pred prevaro? Kaj menite?

Glede na izkušnje, ki jih imam s poslovanjem spletnih trgovin na splošno, tako ribiških, kot tudi drugih, lahko rečem, da se v Sloveniji spletno nakupovanje še vedno ni najbolj »prijelo«.

Res je, da se zanj odloča vedno več ljudi, a kljub temu, smo še daleč za svetovnimi trendi.

Torej, spletna ribiška trgovina – DA ali NE, to je sedaj vprašanje!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Spletna ribiška trgovina - kdo kupuje v njej?

Statistika za Slovenijo govori, da cca. 50% uporabnikov interneta v Sloveniji uporablja le-tega za iskanje informacij o določenem blagu in storitvah.

Tukaj vmes so seveda tudi ribiške palice, role, šotori in druga ribiška oprema, ki jih iščete v različnih spletnih ribiških trgovinah in ostalih spletnih straneh.

Od vsega tega iskanja, na koncu Slovenci generiramo skoraj 900.000 spletnih nakupov letno in ta številka raste iz leta v leto.

Se morda sprašujete, kako je z nakupi v ribiških trgovinah?

Vsekakor je le-teh vsako leto več – kot prvo iz razloga, ker se vsako leto pojavijo kakšne nove spletne ribiške trgovine, ki ta trend dvigujejo, kot drugo zato, ker je v ribiškem svetu vse več ljudi, ki so »spletno pismeni in ozaveščeni«, ter po domače rečeno »imajo jajca« kupovati v virtualnih trgovinah.

Saj veste, naši dedki in očetje, so pač hodili samo v fizične trgovine in plovce, poceni ribiške palice in druge zadeve kupovali samo tam.

Generacije se menjavajo in z njimi tudi nakupovalne navade – zato bom v naslednjih vrsticah predstavil nekaj zadev, ki vam bodo morda v pomoč pri odločitvi za spletni nakup!

Spletna ribiška trgovina - prednosti in slabosti nakupovanja v njej

V letu 2014 je bilo približno 6% več uporabnikov interneta, ki so že opravili vsaj en nakup preko spleta, v letu 2015 se te številke še dvigajo – in čemu takšno povečanje?

Moje dosedanje izkušnje govorijo v prid precej ugodnim cenam, ki se jih lahko najde pri spletnih nakupih, saj mnogi prodajalci pridejo na splet z precej nizkimi cenami v želji, da bi kaj na hiter način prodali.

Takoj za cenami, se mnogi ribiči odločajo za spletne nakupe iz razloga praktičnosti – fizičnih ribiških trgovin v Sloveniji ni ravno toliko, kot imamo Hoferjev, Lidlov in »Najboljših sosedov«, zatorej se sigurno najdejo takšni, ki jim je recimo ribiška trgovina v Mariboru precej odročna, zato raje poklikajo po ponudbi na spletu in si izdelek naročijo s pošto na dom.

Naslednji razlog, ki ga je mogoče slišati med kupci na spletu je – pravne pravice in možnost odstopa od pogodbe. Se sliši komplicirano? Ne, saj ni!

Sigurno ste že slišali, da so nekoč v fizičnih trgovinah veljali zakoni, da imate 8 dni časa, da jim izdelek vrnete in vam vrnejo denar – tega danes več ni, imate pa temu podobno možnost še vedno na spletu.

Če torej naročite nek izdelek na dom in ste pri nakupu ugotovili, da to kar ste kupili, ni to kaj želite in potrebujete (palica pretrda, rola preglasna), imate možnost, da ta izdelek vrnete prodajalcu, on vam pa more vrniti kupnino (vrednost izdelka). Seveda, tukaj ne pozabite, da more biti izdelek v prvotnem stanju, embalaža nepoškodovana, torej vse brezhibno – v kolikor boste na primer kupili ribiško hrano, šli z njo na ribolov in vam ribe ne bodo prijemale, le-te ne boste mogli vrniti, možnost vračila imate samo, če je ribiška hrana še original zapakirana!

Kakšno plačevanje omogoča spletna ribiška trgovina?

Za konec še nekaj o plačevanju na spletu – tehnologije danes omogočajo različne načine plačevanja – možnost plačila ob prevzemu, plačilo s kreditno kartico, preko Paypal sistema, ali na primer po predračunu.

Vprašanje pa je tukaj, kako naše spletne ribiške trgovine tem zadevam sledijo. Več ali manj se vsi poslužujejo plačila ob prevzemu, ali pa plačila po predračunu – plačilo ob prevzemu je eno od najbolj varnih, saj nimate z njim nobenih skrbi – dokler ribiška palica ni na vašem domu, ste brez skrbi, zanjo niste nič plačali.

Nekoliko drugače je recimo pri plačilu po predračunu ali s kartico – pri prvem se vam kaj hitro lahko zgodi, da boste naročili in plačali kak izdelek v katerih od naših spletnih ribiških trgovin, a boste nato na njega zelo dolgo čakali oz. ga morda ne boste nikoli prejeli. Zakaj je temu tako?

Spletna ribiška trgovina - plačevanje

To je slabost naših spletnih trgovin – so nemoderne, nerazvite in njihov blagajniški sistem (zaloge) največkrat niso povezani s podatki na spletu.

Ne pravim da je pri vseh tako, je pa pri mnogih oz. skoraj pri večini – žal.

Enaka težava vas lahko doleti tudi pri plačilu s kreditno kartico, le da ste tukaj ogroženi še iz ene strani – spletnih goljufov. Glede na nerazvitost naših trgovin, je vprašanje, koliko jih uporablja tako imenovane SSL certifikate – to so certifikati, ki kriptirajo podatke – da pojasnim, to so certifikati, ki bodo vaše podatke, ki jih boste poslali do kupca, spremenili v nek nerazumljiv jezik, da ga nihče ne zna prebrati – šele prodajalec na drugi strani dobi prave podatke o vas.

V kolikor prodajalec tega nima, se vam kaj hitro lahko zgodi kakšna prevara z vašimi kreditnimi karticami – prav tako, pa bodite vedno pozorni, da ko z njimi plačujete, da ste vedno na naslovu, ki vam je poznan – na primer www.trofeja.si/placila in nikakor ne na www.dajmitvojdenar.si/nemudoma - če zasledite v URL naslovu pri plačevanju kaj sumljivega, takoj zapustite takšno stran.

Naj za konec omenimo še tujino in nakupovanje pri njih – več ali manj, se v tujini najdejo spletne ribiške trgovine, ki so »svetlobna leta« pred našimi.

V prvi vrsti je njihova ponudba veliko bolj kakovostna, nato zelo pomembno, je njihova ponudba veliko bolj ažurna, ter kot tretje, tudi cene v tujini so veliko krat dosti bolj ugodne od naših.

Tukaj le ne smete pozabiti, da je potrebno k ceni izdelka prišteti še znesek poštnine – preverite edino, ali morda pri določenih večjih nakupih izdelke pošiljajo brezplačno. V kolikor paketa ne dobite brezplačno, se vam zna kaj hitro zgoditi, da se vam bolj izplača nakup doma, kot v tujini.

Prav tako se vprašajte tukaj – kako boste reševali reklamacijo, če bo to potrebno?

Zaključek – spletna ribiška trgovina – DA ali NE?

Če potegnemo črto – vsekakor se nakupovati na spletu izplača, še posebej če veste kaj natančno želite in tega nimajo v vam bližnji trgovini.

Splača se tudi iz razloga, da so cene v večini primerov na spletu precej ugodne.

Splača se tudi zato, ker vam prodajalci morajo nuditi možnost vračila izdelka, v kolikor vam le-ta ne ustreza (pred vsakim nakupom preberite splošne pogoje).

In za konec, splača se zato, ker je takšno nakupovanje sedaj v trendu, ponudba na spletu je neomejena, v trgovini pa jih omejujejo zidovi in bremenijo stroški zaloge.

Torej, nakupujte na spletu, le pazite, da to počnete varno in z glavo!

Če vam je članek všeč, pritisnite "LIKE" in nam dajte to vedeti!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.