TOP10 ribiške vabe in bojliji iz domače kuhinje!

TOP10 ribiške vabe

Ribiške vabe in bojliji iz domače kuhinje - tako kot so ribe pod vedno večjim pritiskom, podobno je tudi pri nas, ribičih. V želji po kapitalnem ulovu smo pripravljeni kupiti marsikatero vabo, ki je po besedah proizvajalca najboljša izbira na tržišču.

Vedno več je novitet, brez katerih ni več pravega ribolova. Vsaj po besedah proizvajalcev in trgovcev.

Vendar marsikdo izmed nas je že podlegel marketingu in kupil drage vabe, ki so se izkazale ravno v nasprotni luči.

Vem, da ni vse odvisno od vabe, vendar če nisi na tisto vabo dobil niti ene ribe in to na različnih ribolovih, potem se resnično lahko vprašamo ali je ta vaba resnično tako dobra, kot jo oglašujejo.

Se je pa pri vsem tem potrebno zavedati, da so še drugi dejavniki, ki vplivajo na uspešen ribolov. Vendar o tem kdaj drugič.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Za dober ulov ni potrebno vedno seči globoko v žep. Že z malo iznajdljivosti se da v domači kuhinji poiskati in ustvariti prav tako ribam zanimive vabe. In včasih so ravno te, domače vabe najboljša izbira.

Ta članek je namenjen ravno takšnim vabam. Na tak način se da prihraniti marsikateri evro.

Kruh:

Med najpogostejšimi vabami je vsekakor kruh. Bolj univerzalno vabo bi že težko našli. Z njim se da dobiti tako sladkovodne kot morske ribe. Pred časom sem zasedil zanimiv članek, kako je nekdo uspešno lovil orade na kruh. Pri kruhu je pomembno, da je svež, saj se ga lažje nastavi na trnek. Osebno najraje uporabljam svež beli kruh, ki je v notranjosti puhast. Se da pa v ribiških trgovinah kupiti tudi sintetični kruh. Gre za poseben kruh, katerega odrežete kos in ga namočite v vodo, počakate nekaj sekund in ga zavijete v papirnato brisačo. Kruh je izredno obstojen in zlahka ne pade s trneka. Še posebej je primeren za ribolov na morju, kjer morski tokovi še prej poskrbijo da izgubite vabo. Vendar zanj je potrebno zaviti v ribiško trgovino, kar pa ni bistveno tega članka.

Koruza:

Izredno vsestranska vaba, kateri se ne more upreti niti najbolj previdna riba. Še posebej sladka koruza, ki jo kupiš v vsaki trgovini z živili. Sladko ali mlečno koruzo obožujejo krapi, kleni, rdečeooke, babuške, pa tudi druge ribe se ji ne odrečejo. Slabost koruze v konzervi je, da je na trneku ali lasu manj obstojna, zato si ribiči dostikrat sami pripravimo koruzo. Na kak način se pripravi koruza v zrnju ne bom posebej pisal.

Koruzni žganci:

Za pripravo koruznih žgancev potrebujemo samo koruzni zdrob, katerega najdemo v vsaki shrambi. Kako se ga skuha ne bom posebej pisal, na vsaki embalaži imate napisan postopek. Bi pa poudaril da morate biti pri kuhanju pozorni, da dosežete pravo gostoto. Lahko jim dodate kruh, med, cimet ali kakšno drugo aromo, skratka tu ste neomejeni. Ribiči še posebej radi dodajajo aromo vanilije. Včasih se splača eksperimentirati, saj lahko dosežete še večji efekt. Se da pa v trgovinah z živili dobiti instant polento, katero ni potrebno kuhati. Še posebej pride prav kadar se na hitro odločimo, da gremo za vodo.

Makaroni:

Mogoče se bo kateremu mlajšemu ribiču zdelo čudno, vendar tudi makaroni so lahko učinkovita vaba, s katero se da dobiti tudi kapitalnega krapa. Navadne jajčne makarone skuhamo, vendar tu pazimo da jih ne razkuhamo, saj jih bomo težko zadržali na trneku. Biti morajo še malce bolj trdi kot bi bili pri »al dente«. Tako kot pri ostalih vabah, lahko tudi pri makaronih uporabite različne arome. Lahko jih skuhate tudi v sladkani vodi in jim s tem povečate atraktivnost.

Kuhan krompir:

Zelo podobna priprava kot pri makaronih. Krompir je potrebno skuhati do te mere, da ostane trd, saj ga boste na ta način lahko nataknili na trnek ali las. Krompirju lahko dodajate različne arome, nekateri predvsem starejši ribiči dodajajo krompirju tudi cvetlični med in cimet.

Sir:

Sir je zanimiva vaba, katero imamo vsi v domačem hladilniku. Z njim se da uspešno loviti mrene, klene, podusti in pa tudi orade. Pri siru je pomembno da je masten in pa trši. Največ se lovi z edamcem in ementalerjem. Tako kot pri ostalih vabah lahko tudi pri siru eksperimentirate, mu dodajate arome in začimbe.

Papriciran špeh:

Če se boste pogovarjali s starejšimi ribičem boste hitro prišli do enakega zaključka, ni je boljše in uspešnejše vabe za lov na mreno kot je papriciran špeh. Špeh narežete na manjše kocke, ga začinite z rdečo papriko v prahu in pustite nekaj časa da vase potegne začimbo. Marsikateri ribič si papriciran špeh pripravi konec sezone in vse skupaj pusti zaprto v posodi do naslednje sezone. Pri skladiščenju bodite pozorni, da je shranjen na hladnem, drugače vam bo splesnil.

Jetra (svinjska, piščančja):

Predvsem se jih uporablja za lov na soma. Som je predator, katerega premami meso in čreve, zato so jetra, ki vsebujejo veliko krvi še posebej zanimiva vaba. Jetra so zanimiva tudi za ostale ribe, zato jih je potrebno pred majhno ribo zaščititi, drugače bodo hitro padle iz trneka. Nekateri ribiči si pomagajo z različnimi mrežicami, lahko pa si pomagate kar z navadnimi najlonkami. Na piščančja jetra sem dobil svojega največjega dravskega klena (49cm).

Grah:

Tako kot se lahko uporablja ostale stročnice, se lahko pri ribolovu uporablja tudi grah. Gre za zanimivo stročnico, katero se zaradi oblike brez težav nastavi na trnek. Zaradi velikosti je primerna vaba za manjše ribe. Predvsem je uporaben grah v konzervi, kateri je že skuhan. V primeru, da si ga boste sami skuhali, dodajte sladkor ali kakšne arome. Grah je uporaben tudi pri pripravi partikla s katerim boste nahranili ribolovno mesto.

Domači bojliji - recept:

Če bi radi šli še dlje in si iz domačih sestavin naredili čisto svoje bojle potem je spodnji recept ravno za vas. Sestavljen je iz sestavin, ki jih najdemo doma. Naj opozorim, da so spodaj napisane sestavine osnova, katerim lahko dodajate različne arome (kumina, koleander, česen, cimet, čili, skratka kaj se vam zdi, da bo ribi zanimivo).

Torej osnovni recept se glasi:
300g koruzne moke
300g pšeničnega zdroba
200g sojine moke
200g mleka v prahu
Jajca (približno 1 jajce na 100g suhega miksa)
+ dodatki (arome)

Recept vsebuje tri klasične moke za izdelavo bojlijev. Vse te sestavine se zelo dobro vmešajo v testo, ki ga zgnetemo in zrolamo, pri čemer dobimo kroglice, ki jih je potrebno kuhati v vodi ali pari (le kratek čas). Mleko v prahu, sojina moka in jajca dajejo bojlijem odličen okus. Koruzna moka zelo dobro veže vse dodatke, pšenični zdrob pa napravi kroglice trše, hkrati pa omogoča dobro širjenje atraktorjev v vodi.

Zgornjemu receptu bi lahko dodali tudi ribjo moko, vendar ponjo je potrebno v ribiško trgovino, kar pa spet ni namen tega članka. Če se boste lotili izdelave svojih bojlijev iz domačih sestavin vam predlagam, da eksperimentirajte. Naredite si manjše količine različnih bojlijev z različnimi sestavinami in jih testirajte. Vse si zapisujte in primerjajte glede na vremenske pojave, letne čase, tako boste dobili realno sliko kaj riba pobira in česa ne.

Ribiške vabe, domači bojliji

Zaključek

Kot ste opazili sem zgoraj omenil najpogostejše vabe in sestavine katere se najde v skoraj vsaki kuhinji.

In kar je najpomembnejše, gre za vsem dosegljive sestavine, ki so poceni in dosegljive na vsakem koraku.

Avtor: Jure K. (James)

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.