Solunar, letni časi in vreme: Kdaj na ribolov?

Ribolov - solunar, letni časi in vreme

Narava je nepredvidljiva in se lahko spreminja iz danes na jutri ali celo iz ure v uro!

Ko razmišljamo o ribolovu, se moramo vsekakor uzreti tudi v nebo oz. pogledati vremensko napoved. Marsikaj nas lahko odvrne ali prepriča v ribolov.

Seveda, pa ni le vreme tisto, ki lahko vpliva na uspešnost ribolova, ampak je tukaj še kar nekaj drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, ali boste na kakšni ribiški kampanji ostali brez ribe, pa čeprav ste izbrali najboljšo ribiško hrano, ribiško palico in rolo, ter je vaša glava polna znanja in trikov.

Eden takšnih dejavnikov je Luna. Le-ta ima velik vpliv na ljudi, prav tako pa tudi na ribe, a zavedati se je treba, da ta dejavnik ni edini.

Zatorej, berite naprej in razkril vam bom še mnogo več ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kako vreme vpliva na ribolov?

Vpliv vremena na ribolov je sigurno precej velik – ribiči vedno pred ribolovom spremljajo vreme, saj bo to za njih pomenilo, da bo njihova oprema za ribolov ostala suha (lepo vreme, sonce) ali pa bodo premočeni do kosti, če ne bodo s seboj imeli primerne opreme (vodotesen šotor za ribolov, ribiški dežnik, palerina in drugo).

Seveda pa vreme ne vpliva le na to, kakšno bo njihovo telo in oblačila ob vodi, ampak tudi na to, kako se bo riba obnašala v vodi.

Če pomislite na dež, potem je vsekakor potrebno vedeti, da v takšnem vremenu mrčesa s krili postanejo mokra in je letenje za njih oteženo, kar pomeni, da bo ogromno tega mrčesa padlo na vodo in postalo hrana za ribe.

Takšen dan je lahko odlična priložnost za muharjenje, ali za lov katere druge vrste ribe, ki pobira mrčes po gladini vode.

Vpliv dežja in grmenje imata vpliv tudi na tiste malo večje vrste rib, kot je recimo som ...

Zanj je splošno znano, da se zelo hitro odzove na ropot, ki se dogaja na vodi in ravno iz tega razloga ga iz globine na površino privabi grmenje in dež. V takšnih okoliščinah som prične iskati hrano in takrat obstaja velika možnost, da ga boste srečali kje na površini vode.

Za določene vode je še posebej znano, da se ribe v določenih vremenskih razmerah (dež, sneg, nizke ali visoke temperature) obnašajo prav posebno, drugače, da »ponorijo«.

Ravno iz tega razloga je zelo dobra odločitev vsakega ribiča, da vodi svoj osebni dnevnik in vanj piše vse svoje ugotovitve, ki jih je zasledil za vodo.

Ob naslednjem obisku vode, bo tako natančno vedel, ali je njegov ribolov bil uspešen in kakšno vreme se je takrat nahajalo za vodo, ter kako je v tistem trenutku lovil in čakal ribo.

Solunar, letni časi in vreme - Dež in grmenje

Kako atmosferski pritisk vpliva na ribe?

Nekateri znani ribiči, ko je na primer John Alden Knight so mnenja, da ima na ribo in ribolov zelo velik vpliv tudi atmosferski pritisk.

Seveda so to zgolj njegove teze in ni nujno, da se bodo na vsaki vodi, vedno in povsod ribe obnašale enako in da bo po teh »navodilih« vaš ribolov uspešen:

  • Atmosferski pritisk pada – riba ni aktivna, slab čas za ribolov

  • Atmosferski pritisk stabilen in nizek – riba se prebuja, srednja uspešnost ribolova

  • Atmosferski pritisk stabilen in visok - riba se prebuja, srednja uspešnost ribolova

  • Atmosferski pritisk narašča – riba postaja aktivna, dober čas za ribolov

Solunar, letni časi in vreme - Pritisk

Kakšen vpliv imajo letni časi na ribolov?

Ste se kdaj vprašali ali je morda bolje loviti ribe poleti, kot pozimi?

Ja, to je dejstvo - zraven tega, da je poleti bolj udobno, je tudi veliko bolj uspešno. A vseeno - dajmo pogledati, kako izgleda ribolov po letnih časih ...

Ribolov pozimi

Zima je čas, ko se ribiči zaradi vremena le redki odpravljajo na ribolov.

Vreme zunaj je hladno, temperature nizke, ravno tako so tudi mnoge vode ob nizkih temperaturah zaledenele in posledično je prepovedan ribolov na njih.

Ker je to čas snega, je iz tega razloga tudi dostop do vode nekoliko otežen, pa se tako mnogi ribiči odločijo, da bodo ta letni čas počivali in se pripravljali na novo sezono, ki prihaja.

A kljub temu, se tudi pozimi lahko uspešno lovi ribe - moja priljubljena destinacija za zimski ribolov je reka Drava, tam resnično uživam!

Solunar, letni časi in vreme - Pozimi

Ribolov spomladi

Spomlad je del leta, ko se tali sneg, ki se je nabral v višavju (na hribih) skozi zimo.

To je razlog, da so mnogi potoki in reke dokaj visokih vodostajev, voda na mnogih koncih prestopi bregove, riba je pa še vedno v fazi, ko se »prebuja«.

Malce bolj aktivna v tem času postaja riba v jezerih in ribnikih – to je čas, ko na vodo posijejo prvi žarki sonca, ki vodo v plitvinah še dodatno ogrejejo in tako ribo privabijo iz globin, kjer so preživele zimo, na površje, v bolj toplo vodo, kjer pričnejo iskati hrano.

Ker je v tem času voda še vedno dokaj hladna, riba poizkuša s čim manj energije dobiti čim več hrane – to je razlog, zakaj riba v tem času ni kaj preveč izbirčna in »pobira« precej raznoliko in mogoče kdaj tudi čudno hrano.

Ker se voda na površini v tem času segreva, se začnejo pojavljati tokovi proti gladini jezera, kar tudi ribe premakne na vrh in ravno to je tudi razlog, da ribe v pomladnih dneh iščemo v plitvini in v bolj toplih predelih jezer in ribnikov.

Solunar, letni časi in vreme - Spomladi

Ribolov poleti

Tako kot se ribe spomladi gibajo proti površju, ker jim prija topla voda, se v poletnih dneh izogibajo vroči vodi in se skrivajo v globino.

Po navadi se zadržujejo v kakšnih senčnih delih, kjer so kakšne naravne ovire, kjer se lahko skrijejo pred soncem in vročino, ravno tako pa na teh delih najdejo tudi ogromno hrane, ki se tam zadržuje.

Riba se v tem času hrani več ali manj ob jutrih, ali ob večernih urah, najlažje jo pa najdete ob kakšnih robovih jezer, ob drevesih ali grmih, kjer imajo dovolj naravne hrane, ki pada v vodo, ali pa se v vodi zadržuje.

V tem času, ko nad vodo leta ogromno mrčesa, se lahko odločite za ribolov klena, postrvi ali kakšne druge ribe, ki se hrani s to vrsto hrane. Ves ta mrčes je odlična priložnost za dober ribolov in za dobro pozicioniranje in iskanje ribe v vodi.

Tisti, ki pa lovite in iščete ribe malce pod gladino, pa morate vedeti, da manjše ribe veliko lažje prenašajo vročino kot tiste večje, tako da je zelo pomembno, da v vročih dneh iščete kapitalen ulov v globini, kjer se le-ta zadržuje in da manjše ribe, kot so recimo babuške, lovite v plitvinah jezer, ribnikov ali rek.

Dober pokazatelj v kakšnih jezerih vam je lahko tudi kakšen pritok reke ali potoka, saj le-ta v vodo prinaša svežo, nekoliko bolj hladno vodo, polno kisika, kar ribi odgovarja in se precej rada zadržuje v takšnem okolišu.

Za vse tiste, ki pa se ukvarjajo z ribolovom roparic pa naj omenimo, da je v vročih dneh najbolj aktiven som, smuč in ribolov ščuke pa je nekoliko manj uspešen.

Za konec lahko rečemo le še to, da je v tem času riba precej aktivna, le poiskati jo je potrebno na pravem mestu in jo pravilno zvabiti pred svoj trnek. Če boste storili vse tako kot je treba, vam je uspeh v poletnih dneh zagotovljen.

Solunar, letni časi in vreme - Poleti

Ribolov jeseni

Jesen je čas, ko se riba že počasi pripravlja na zimo, ampak še vedno zelo dobro »dela«.

V času pred kakšnimi večjimi nevihtami, ko so jezera in reke še v okvirih normalnih vodostajev se da odlično loviti tako krape, amurje, kot tudi roparice.

To je čas, ko je ob kakšnem lepem dnevu bivanje ob vodi idilično, saj so temperature lahko prav prijetne in ribolov v takšnih okoliščinah je lahko pravi užitek. Ravno iz teh razlogov se mnogi ribiči odpravljajo na daljše kampanje v času jeseni in takrat so ulovljeni tudi mnogi kapitalni ulovi, ki jih gledamo na slikah v revijah ali na internetnih straneh.

NAMIG: V kolikor se na ribolov opravljate ob kakšnih hladnih dneh je skoraj nujna oprema tudi t.i. bivvy pečka. S pečko se lahko v šotoru pogrejete, a POZOR, pazite, da z njo česa ne zažgete, ali da se v najslabšem primeru ne zastrupite s plinom, ki jo poganja!

Solunar, letni časi in vreme - Jeseni

Ribiški koledar Solunar in Luna - kako vplivata na ribolov?

Po mnenju John Alden Knighta, ima luna kar precejšen vpliv na uspešnost ribolova.

Če bolje pomislimo, ima Luna vpliv tudi na ljudi in njihovo obnašanje, zakaj torej ne bi imela vpliva tudi na ribe?

Po mnogih raziskavah, opazovanjih in preučevanjih, so ugotovitve pokazale, da pritisk, ki ga ustvarja Luna, vpliva na obnašanje in na prehranjevalske navade rib, oziroma na njihov apetit in na podlagi tega se je razvil t.i. ribiški koledar, ki mu strokovno pravijo tudi Solunar teorija.

Solunar teorija je nastala z opazovanjem Johna Aldena Knighta, ki je opazoval ribe, kako se hranijo samo v določenem času, kljub temu, da so recimo količine razpoložljive hrane in pa atmosferski pogoji enaki. Ker se mu je takšno obnašanje rib zdelo malce čudno, je pričel preučevati še ostale faktorje, ki bi lahko vplivali na ribe.

Meseca februarja, leta 1926, je Knight lovil na nekem jezeru na Floridi in od izkušenega čuvarja, ki se je nahajal ob vodi dobil naslednja navodila: »Luna more biti zgoraj (polna) ali pa spodaj (mlada), t.j. v smeri meridijana jezera, če želiš dober ribolov«. Knight je upošteval navodila in uspeh je bil viden takoj.

Knight je kasneje želel tole pravilo potrditi še na nekaterih drugih vodah v Ameriki, ampak žal ni bil uspešen.

Zato je še naprej iskal razloge za neuspeh, iskal možnosti, ki bi lahko vplivale na slab ribolov – preučeval je sonce, luno, temperaturo, atmosferski pritisk, veter plimo in oseko, ter mnoge druge dejavnike, da bi na koncu prišel do zaključka, da na ribolov vplivajo Sonce – Luna – Plima – Oseka.

Knight je nato še vedno nadaljeval z raziskovanjem v raznih akvarijih in recimo opazil, da morski črvi v pesku akvarija v New Yorku zapirajo svoje pokrove v času oseke, prav tako isto počnejo tudi školjke, pa čeprav so bile opazovane in hranjene v kleti neke hiše, brez dotika z zunanjim svetom. Ravno iz tega razloga se je Knight vprašal, zakaj potem vse to ne bi vplivalo tudi na sladkovodne ribe? Na podlagi plime in oseke je nato Knight izdelal tablice časa lova, ki jih je prilagodil tudi posamičnim kontinentom in rezultati lova na podlagi teh tablic so bili odlični.

Prvi krajec

Desna polovica Lune je osvetljena, leva pa je temna.

Prvi dan – dobro zjutraj, delno dobro popoldne.
Drugi dan – dobro zjutraj, dobro popoldne.
Tretji, četrti i peti dan – delno dobro.
Šesti dan – priporočljivo od 13h naprej.
Sedmi dan – dobro cel dan.

Polna Luna – Ščip

Osvetljeni del Lune je v celoti obrnjen proti zemlji. To pomeni, da so Sonce, Luna in Zemlja zopet poravnani v vrsto, le da se tokrat Zemlja nahaja med Soncem in Luno.

Prvi dan – delno dobro.
Drugi dan – slabo.
Tretji dan – porazno.
Četrti dan – zelo dobro.
Peti dan – dobro zjutraj.
Šesti dan – dobro samo zgodaj zjutraj.
Sedmi dan – dobro samo do 12h.
Zadnji krajec

Leva polovica Lune je osvetljena, desna pa je že temna.

Prvi dan – dobro po 12h.
Drugi dan – zelo dobro popoldan.
Tretji dan – dobro po 15h.
Četvrti dan – delno dobro po 17h.
Peti dan – dobro popoldan.
Šesti i sedmi dan – zelo dobro popoldan.

NAMIG: Več o teoriji Johna Aldena Knighta o tem, kako se ribe gibljejo glede na Luno si lahko preberete na znani spletni strani Wikipedia.

Solunar, letni časi in vreme - Luna

Zaključek

Ne glede na vse, kar ste prebrali v tem članku, so tole le smernice, ki so vam lahko v pomoč, ali pa tudi ne.

Če ste pravi ljubitelj ribolova, potem se boste za vodo odpravili ne glede na Luno, ne glede na letni čas in vreme zunaj ...

V vsakem primeru vam bo važno le to, da ste ob vodi, da ste v naravi in da uživate, ujeta riba vam bo pa le darilo za vašo potrpežljivost in vztrajnost.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.