Moj pogled na krapolov - to je življenje by Jure

Moj pogled na krapolov - by Jure

Kakšen je moj pogled na krapolov?

Naj že na začetku omenim, da s tem prispevkom ne nameravam ničesar spremeniti, glavni namen je le predstaviti moj pogled na ta res lep hobi.

Kar nekaj časa sem iskal pravo besedo in niti beseda »hobi« ni prava. Krapolov ni samo hobi, zelo hitro postane način tvojega življenja. Vsaj pri meni je tako.

Pa čeprav se relativno kratek čas ukvarjam z njim.

Moji prvi začetki segajo v leto 2009, čeprav takrat še nisem začutil tistega pravega magneta, ki bi me potegnil vase.

Mogoče zato, ker sem na začetku večina časa namenil predvsem plovčanju. Talni ribolov me takrat še ni navdušil.

Vendar to ni trajalo dolgo ...

Kakšno leto kasneje sem se prvič odpravil na »kraparijo«. Takrat je v meni nekaj preklopilo.

Zanimati me je začelo vse kar je s krapolovom povezano.

Vase sem srkal vso znanje in informacije, katere sem pridobil preko najrazličnejših virov.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Krapolov – čas, ko sem sam s sabo!

V tem članku vam ne mislim »soliti« pameti, ker nihče ni tako pameten, da ne bi lahko pridobil še več znanja. In tega načela se tudi pri kr polovu držim.

Vedno sem odprt za nova mnenja in spoznanja, šele nato se odločim, ali bom pridobljeno tudi uporabil. Nekdo, ki se ne ukvarja s krapolovom bo težko razumel moje besede.

Težko bo razumel, kako se lahko sam odpravim za vodo, kjer bom preživel nekaj dni čisto sam.

Zame je to idila. Čas ko odklopim vsakodnevne skrbi in se prepustim naravi in igri v kateri mi je glavni cilj prelisičiti ribo.

Pri krapolovu me privlači to, da niti ena kampanja ni podobna drugi.

Na dober ribolov vpliva ogromno dejavnikov, ki te lahko pripeljejo do sanjskega ribolova, lahko pa se bo hitro zgodilo, da boš spakiral s cmokom v grlu.

Tudi sam sem že prišel domov brez enega samega prijema. In to v treh dneh. Marsikdo bi vmes že obupal in končal, jaz pa ravno nasprotno.

Vseskozi sem iskal način, kako bi premamil še tako prebrisanega krapa. In tudi če ne dobim ribe, bom šel s pokončno glavo domov.

Ker bom vedel, da sem se potrudil po svojih najboljših močeh. In včasih tudi to ni dovolj.

Kakšna je cena opreme za krapolov?

Priznam, da je krapolov zelo drag »hobi«, sploh če podležeš marketingu, ki ga ribiški giganti vršijo nad nami.

Vseskozi nas sipajo z novitetami, vedno pride na trg nekaj novega. In tu si moramo sami pri sebi razčistiti kje so naše meje.

Vsak zase ve kaj bo uporabil in česa ne. Sam osebno ne bom nikoli uporabil baitboata.

Zame to ni ribolov, ampak potuha vsem tistim, ki ne zmorejo vreči sistema na želeno lokacijo.

Ne rečem, da loviš na ogromnih vodah, kjer je potrebno razvažati sisteme tudi po 200m+. Vendar roko na srce, koliko je med nami takšnih, ki lovi na takšnih vodah.

In še navsezadnje, kdo pravi da ni ribe bližje obali?

Mi je pa smešno, ko vidim kako si nekateri vozijo sisteme na razdalje pod 100m, po drugi strani pa se hvalijo z dragimi in metalnimi ribiškimi palicami.

Boljše prijeti za palico in izpiliti tehniko metanja, baitboat pa prodati in si namesto njega kupiti nekaj kar res potrebujete.

Ne me narobe razumeti, ljudi ki ga uporabljajo ne obsojam, seveda da ga uporabljajo tam, kjer je dovoljen in istočasno spoštujejo ribiče, ki lovijo na sosednjih pozicijah.

Kar se tiče ostale opreme za ribolov, si jo poskušam optimizirali tako, da imam res tisto kar nujno potrebujem.

Kljub temu se v moji ribiški omari najde tudi kakšna stvar, ki še ni videla vode. Ampak to raje spregledam.

Tudi mreže za hrambo krapa ne bom nikoli uporabil. Nimam srca, da bi imel ribo celo noč v mreži privezano in čakal da se zdani, samo zato da bom lahko naredil fotografijo..

Ob vsej tej tehnologiji, ki je danes na trgu se da narediti dobro fotografijo tudi ponoči, tako da so vsaj zame čuvarke nepotrebne in za ribo nevarne.

Dostikrat se namreč zgodi, da čuvarke ne privežejo trdno in se riba reši, a na žalost ne zna priti iz mreže in pogine. Zaradi takšnih srčno upam, da jih bodo prepovedali na vseh vodah.

Jure - krapolov - ribiška palica

Kakšne ribiške vabe uporabljam?

Ko se odpravim za vodo, sem »oborožen« z res lepo količino najrazličnejših ribiških vab, ker prej ne morem vedeti, kaj bo ribi ustrezalo.

Priznam, da je velika količina tudi za mojo moralo, da se počutim bolj samozavestnega.

Mogoče se smešno sliši, vendar, če riba ne dela, imaš lahko 100 različnih ribiških vab in ti jih ne bo pobrala. Zato dajem poudarek na kvaliteto. Raje imam kilo kvalitetnih bojlijev, kot pa 5 kg nekvalitetnih.

Dobra vaba se ti bo izkazala na daljših kampanjah, ko moraš ribo obdržati na krmišču.

Za enodnevni ribolov je skoraj vseeno - če bo riba delala, boš lahko dobro lovil tudi na najcenejšo boijlo.

Zato mi je včasih smešno, ko nekateri sprašujejo katera boijla »dela« v določeni vodi.

Če bi obstajala samo ena boijla, ki bi jo ribe pobirale, potem bi ostali proizvajalci propadli, saj bi vsi ribiči lovili samo na tisto eno bojlo.  

Na katere bojle lovim ne bom posebej pisal. V svojem blogu, kjer redno objavljam reportaže, vedno napišem na kaj lovim.

Nesmiselno se mi zdi, da bi to skrival pred drugimi. Prav vesel sem, če bo še kdo ponovil moj uspeh na določeno vabo.

Osebno mi nikoli ni problem nekomu pomagati.

Tudi sam sem bil pred leti začetnik in še kako sem bil vesel vsakega nasveta, ki sem ga dobil. In še vedno sem. To je tudi glavni namen mojega bloga.

Da med drugim pomagam vsem, ki jih krapolov zanima.

Jure - krapolov - blog

Na krapolovu nikoli ne obupajte!

Na koncu bi želel omeniti le še to, da ko ste za vodo in vam stvari ne gredo tako kot ste si želeli, nikar ne obupajte.

Sami pri sebi se zamislite, spremljajte dogajanje na vodi, gibanje rib, smer vetra, opazujte druge ribiče, skratka spremljajte, kaj se okoli vas dogaja. Poiščite rešitev, ker se da, samo zaupati morate vase.

Krapolov je zelo lep »hobi«, samo če si znaš sam pri sebi razčistiti kako in kaj. Moraš verjeti vase in svoje znanje, nikoli ne kopirajte drugih, če ne veste zakaj bi nekaj uporabili.

In vedno, res vedno, imejte s seboj koruzo.

To je edina vaba s katero upam iti lovit res na čisto vsako vodo. Pa je med vsemi vabami najcenejša in najpreprostejša. Pa se da z njo uloviti prav tako kapitalnega krapa.

Pa prosim ne postanite obsedeni z kapitalnimi krapi. Takšnim pravim lovci na trofeje. Saj ne rečem, tudi sam sem vesel večje ribe, vendar se z vsako ribo obnašam enako, pa naj ima 20kg ali pa 2kg.

Zame je vsaka riba uspeh, pa tudi če je manjša.

Tako poskušam vedno razmišljati in lahko zatrdim, da kdor ni z malim zadovoljen, večjega vreden ni, še kako velja. Tudi pri krapolovu.

Jure - krapolov in krap

Dober prijem, pa želim vam čim več lepih trenutkov preživetih za vodo. Če se kje srečamo, pa me brez zadržkov »pocukajte« za rokav.

Avtor: Jure K.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.