Ujemi in spusti - kakšen je pa vaš odnos do rib?

Ujemi in spusti

Ste ze slišali rek "Kakšen si do živali, takšen si do ljudi"?

Prav siguren sem, da ste ga, če ne drugje, pa za vodo, kjer ste lovili ribe (beri: na način "ujemi in spusti") in je ribič ribiču to dejal, morda kdaj, kdo, kje, tudi vam.

Ste se zamislili?

Če ste se, je to odlično, saj je lahko le vsak posameznik pri sebi razčisti, zakaj z ribami in drugimi živalmi ne ravna lepo in kaj lahko stori za to, da bo ribolov iz leta v leto boljši in lepši, ter da bodo tudi naši zanamci imeli kje za uživati in preživljati lepe trenutke za vodo in ne le gledali slike rib, ki smo jih mi lovili.

Nekateri zagovorniki "ujemi in spusti" načina ribolova so mnenja, da je le-to tisti pravi način, ki bi se ga moralo izvajati na vseh vodah. Pa je res?

Kaj pa vode, v katere se letno vlagajo ribe in se jih še isto leto izlovi, izprazni in počaka na drugo leto, da se ta cikel ponovi? Kam gredo vse te ribe? V želodce? Skrinje? Na tržnico ali mogoče celo na gnoj in v smeti?

Ker je človek ustvarjen za to, da bo lovil, za to, da bo jedel in preživel, je popolnoma jasno in sprejemljivo, da bo kdaj pa kdaj kakšno ribo tudi vzel in bo le-ta končala na krožniku, ampak naj bo ta uplenitev v mejah normale, v mejah zmožnosti lastnega trebuha, ne pa po načelo "vzemi toliko, koliko gre v torbo".

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kakšen je pa vaš "ujemi in spusti" način, ko ribo ujamete?

Ker pa ni govora o etiki le pri jemanju rib in prehranjevanju z njimi, pa se mora vsak posameznik zamisliti tudi nad tem, kako ravna z ribo, ko jo ujame, ko le-ta doživlja enega svojih največjih stresov. Ravna z njo humano?

Skrbi za to, da jo bo čim hitreje in čim lepse vrnil nazaj v njen naravni habitat, ali pa bo ribo ujeto ponoči dal v čuvarico in počakal z njo do jutra na sončni vzhod, da bo svetloba na sliki lepa in ozadje slike prekrasno?

Kot smo v prvem stavku napisali, z ribo delajte tako, kot si ne želite, da bi kdo delal z ljudmi (z vami) in tako bo vse manj govora o mučenju živali, o ribičih mesarjih in mogoče bo tudi našim zanamcem kdaj uspelo ujeti kakšnega divjega krapa ali bolena, torej avtohtono vrsto ribe, ki jih je iz dneva v dan manj v naših vodah.

Se boste potrudili z ribo ravnati humano?

Vsr dobro za vodo vam želimo, uživajte v naravi, a vsaka ujeta riba naj bo vredna spoštovanja, pa če gre za trofejnega krapa, ali "mopedista", pa če boste ribo vrnili ali uplenili, v vsakem primeru je riba živo bitje, organizem, ki čuti, kaj se z njo dogaja, zato ravnajte z njo humano.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.