Kako se je razvijal ribolov pri nas?

Written by Siniša Pintar

Ribolov, razvoj, zgodovina. intro

Kako se je razvijal ribolov na naših tleh? Razvoj ribolova v Sloveniji se je pričel na primorskem, kjer so pred ...

Kako se je razvijal ribolov na naših tleh? Razvoj ribolova v Sloveniji se je pričel na primorskem, kjer so pred približno dvema stoletjema z ribiškimi ladjami ribiči svoj ulov vedno povečevali in tako poskrbeli tudi za razvoj prvih ribiških tovarn in ribiške industrije. Prva tovarna, ki se je na slovenske ukvarjala z predelavo rib je bila v Izoli, po imenu Argo. Ker je rib za ribolov bilo na pretek in se je ribolov vedno bolj širil, so se na naših tleh širile tudi ribiške flote, ki so se z ribolovom ukvarjale na področju celotnega Jadranskega morja. Ribolov se je vedno bolj širil in razvijal, ribiških flot je bilo vedno več, tovarne so se širile, ravno tako pa se je razvijala tudi oprema ribičev, ki so skozi leta napredovali na različne radarje, sonarje, mreže in druge pripomočke, ki so jim pripomogli pri ribolovu.

Nova prelomnica v slovenskem ribištvu je bil razpad Jugoslavije. Takrat se je morski teritorij in možnosti za ribolov zelo zmanjšal, ter na tak način povzročil velik upad ribičev in ribolova na naših tleh. Ostali so še predvsem manjši, zasebni ribiči, ki imajo privatne čolne, žal pa je ulova tako majhen, da se z zaslužkom ne da pretirano dobro živeti.

Zraven morskega ribolova, se je skozi preteklost vedno bolj širil tudi športni ribolov. Odhodi v tujino so našim ribičem pomagali, da so od začetne precej primitivne ribiške opreme za ribolov, prihajali do vedno boljše opreme, vedno boljše prehrane, krme, vab in znanja, ki je našim ribičem pripomoglo, da se je ribolov na naših tleh vedno bolj širil in razvijal.

Na tak način se je ribolov razvijal in ribiči so od navadne lesene palice in trnka iz žice, prešli na palice iz zelo lahkih in trpežnih materialov in vrhunskega drobnega pribora, ki pripomore k še večjim užitkom za ribolov. Zraven opreme, se je razvijala tudi prehrana, vabe in krme, ki so od nam vsem dobro znanih domačih izdelkov, prešli na razne bojlije, umetne črve, umetni kruh in druge v svetu ribolova znane novitete.