Kakšne vrste ribolova poznamo? Razlagamo!

Vrste ribolova

Če bi vas kdo vprašal, kakšne vrste ribolova poznate, kaj bi mu odgovorili?

Vsekakor je ribolov potrebno za začetek razdeliti "na grobo" in sicer na gospodarski in na športni ribolov.

Zelo pomembno tukaj je, da se le-ta med seboj precej razlikujeta.

Če vas zanima kako, vam razložimo osnove v nadaljevanju...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kaj je to gospodarski ribolov?

Predelovalna industrija je del gospodarstva, ribolov pa je del predelovalne industrije in če to povežemo, dobimo vrsto ribolova, ki ji rečemo gospodarski ribolov.

Gospodarski ribolov skrbi, da industrija predela večje količine ulovljenih rib in jih nato pripravi za večja domača in tuja tržišča.

Ribe pri predelavi razdelijo na manj in bolj kakovostne.

Boljše ribe namenjajo za konzerviranje in druge načine klasičnega prehranjevanja, manj kakovostne ribe pa uporabijo za pridelavo ribje moke, ki se uporablja kot hrana za domače živali.

Kaj je to športni ribolov?

O tem, kaj je ribolov na splošno smo že pisali, sedaj se bomo pa dotaknili teme »športni ribolov«.

Kaj je prav za prav športni ribolov z ribiško palico?

Športni ribolov je šport, je hobi, je način življenja in uživanje in je lov rib na različne načine.

Poznamo več vrst športnega ribolova in sicer:

- muharjenje
- vijačenje
- beličarjenje
- talni ribolov
- podvodni ribolov

Muharjenje - lahko mu rečemo tudi ribolov z umetno muho!

Je ribolov, ki je v današnje času precej drag.

Njegova značilnost je, da se prakticira z umetnimi vabami ali natančneje z umetnimi muhami.

Za muharjenje je značilno, da je to način ribolova, kjer ribič poizkuša prelisičiti ribo z vabo, ki je podobna žuželki (umetna muha).

Ravno tako, kot ves ostali ribolov, je tudi muharjene v zadnjem času precej napredovalo. Od prvi primitivnih lesenih palic, so se razvile zelo kvalitetne, tanke in iz izvrstnih umetnih materialov palice, ki jih krasijo tudi zelo visoke cene. Zraven kakovostnih palic, so se izredno razvile tudi vrvice, na katere se prakticira ta ribolov.

Če nadaljujemo pri opremi za muharjeje, je za opaziti precejšnjo razliko tudi pri kolescih, ki se precej razlikujejo od klasičnih koles (rol za ribolov).

Kolesca so precej lahka, izdelana iz odličnih materialov in primerna za uživanje v tekočih vodah.

Prav posebna znanost, kot bi se temu lahko reklo pa je vezanje in kreiranju umetnih muh ta muharjenje.

Na tem področju lahko ribiči pokažejo svoje kvalitete, znanje in kreativnost, s katerim se poizkusi čim bolj približati živim bitjem (žuželkam – muham) in tako biti kar se da, čim bolj uspešen pri ribolovu.

Za vse umetne muhe je značilno, da so unikatne in se jih praktično ne da posnemati, ponoviti in enako navezati in ravno zato, je muharjenje za ribiče, prav posebna in zanimiva vrsta ribolova - več o osnovah te vrste ribolova, najdete TUKAJ!

Vrste ribolova - muharjenje - osnove

Vijačenje – ali z drugimi besedami ribolov z umetnimi vabami

Z drugimi besedami rečemo tem vabam tudi voblerji in blestivke...

Ta ribolov temelji na lovu roprasko naravnanih rib (beri: na primer ribolov ščuke), ki se prehranjujejo z drugimi vrstami rib in ravno zato jih pri ribolovu poizkušamo ujeti z imitacijo umetnih ribic, ali njim podobnih izdelkov.

Za tak ribolov je značilno, da se ribič sprehaja ob vodi, išče čim bolj zanimive in za roparice značilne ribolovne položaje (beri: lokacije za ribolov) in poizkuša svojo srečo z metanjem umetne vabe v vodo.

Ko roparica opazi »plen« oz. umetno vabo in jo zamenja za pravo ribo, jo zagrabi in ribolov posten zanimiv, borba z ribo pa pravi užitek.

Beličarjenje – prakticirajo ga mnogi, besedo poznajo redki

Je ribolov, kjer se lovijo različne vrste rib.

Pri tem ribolovu je značilno, da se ribič trudi ribo prelisičiti z različnimi vrstami vab, pa naj bodo te domačega, naravnega izvora, ali v današnjem času tudi precej umetnega izvora.

V beličarjenju se v veliki meri uporabljajo različne vabe in krme, kot so recimo koruza, črvi, kostni črvi, kruh in druge alternativne vabe, kot so različno sadje, meso in druge za ljudi in ribe zanimive vabe.

Za beličarjenje je značilno, da se v veliki meri lovi s plovcem.

Oprema, ki se jo uporablja za beličarjenje je lahko precej različna.

Od match in float palic, teleskopskih, bolognese palic in drugih bolj močnih in kvalitetnih.

Seveda je izbor palice odvisen od okolice v kateri lovimo, od tekoče ali stoječe vode, od globine vode in pa seveda od ribe, katero smo se odločili ujeti.

Rib, ki so nam pri beličarjenju na rapolago pa je ogromno. Ujamemo lahko mreno, klena, podust, babuško, krapa, amura, ostriža in še mnoge druge vrste rib, ki nam lahko polepšajo ribolv in ribolovni dan.

Vrste ribolova - ribiške palice

Talni ribolov – ali bolj poznano kot krapolov

To vrsto ribolova bomo le omenili, bolj podrobno jo bomo pa obdelali v kategoriji na naši strani, ki je temu namenjena - krapolov!

Na kratko povedano, je za talni ribolov oz. krapolovznačilno, da se ribič odloča uloviti tiste vrste rib, ki svojo hrano pobirajo na dnu vode, v kateri lovimo.

Najbolj pogosta riba, ki se jo pri talnem ribolovu pričakuje sta krap in pa som.

Zaradi velikosti teh rib, lepote in teže, je talni ribolov v zadnjem času posta »modna muha« in precej oboževana oblika ribolova med ribiči.

Podvodni ribolov – za tiste z dobrimi pljuči

Se v večini primerov izvaja na morju.

Zanj je značilno, da se izvaja s potapljanjem in ribič svoj plen lovi v večini primerov s puško (harpuno).

Znanje, izkušnje in kvalitetna oprema so osnova, da je tak ribolov lahko uspešen.

Sedaj veste, katere so vrste ribolova, ki jih poznamo

... in sedaj se lahko podate v nadaljnje in bolj podrobno preučevanje naše spletne strani in mnogih drugih, da bi nabrali dovolj znanja, ki ga lahko nato prenašate v prakso, ko boste za vodo!

Ne glede na to, za kakšno vrsto ribolova se boste odločili, vam ob vodi vedno in povsod želimo dober prijem!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.