Kaj potrebuje ribič za uspešen ribolov?

Kaj potrebuje ribič za ribolov? Da bi ribič lahko pričel z ribolovom, potrebuje v prvi vrsti veselje do ribolova in veselje do narave. V naslednji fazi potrebuje nekaj ribiške opreme in pa seveda vodo za ribolov.

Preden se ribič odloči za ribolov potrebuje tudi ribiško dovolilnico, ki jo mora kupiti pred ribolovom (dnevnica), ali na začetku leta (letna dovolilnica).

Ker imajo vode za ribolov tudi svoja pravila in zakone, še posebej manjši ribniki, ki so v lasti različnih ribiških društev, je primerno, da se ribič pred ribolovom pozanima, kakšna so pravila na določeni vodi, kaj je dovoljeno in kaj ne, s čim lahko krmimo in na kaj lahko lovimo.

Ko smo torej locirani na ribiški poziciji in pripravljeni za ribolov, pa je potrebno začeti z uporabo ribiške opreme. V osnovno ribiško opremo za ribolov bi lahko uvrstili ribiško palic, hrano in vabo, odpenjalo trnkov, podmetalko, tehtnico, mogoče kakše ribiški dežnik in pa seveda tudi kak fotoaparat, ki vam lahko koristi, da si za spomin naredite kakšno lepo sliko iz vašega ribolova.

Ko je ribana trnku in se jo vleče iz vode, je vsekakor dobro, da se z ribo ravna humano, ko se jo pa dobi na kopno, jo je treba čim hitreje odpeti, po možnosti jo polivati z vodo in jo imeti položeno na ribiško blazino, ali na karkoli druga vlažnega in prijaznega za ribo, da se le-ta ne poškoduje.

Možnosti v nadaljevanju sta dve, ali ribo uplenite, ali pa se držite vse bolj modernega »ujemi in spusti« načela in ribo izpustite nazaj v njen naravni habita, da bo svoje življenje nadaljevala v naravi.

Obilo užitkov pri ribolovu vsem začetnikom in vsem tistim, ki boste prvič za vodo, želim.