Kako izvajati lov ščuke na Dravi, Krki in drugih rekah?

Kako izvajati lov ščuke na Dravi, Krki

Prejel sem vprašanje: »Kako izvajati lov ščuke na Dravi, Krki in drugih rekah?«

Rekel sem si, če to ribiče zanima, potem je pa potrebno nekaj napisati o tem – ampak pozor, v tem članku ne bom pisal o tem, kakšne vabe uporabljati in kako ravnati s ščuko, ko jo enkrat ujamete, ampak o tem, kako ščuko poiskati v reki, kjer jo želite loviti – pa naj bo to Drava, Krka ali katera druga naša ali tuja »vodna lepotica«.

Menim, da je zraven umetnih vab in ravnanja z ribo, to tretji dejavnik, ki je verjetno eden od zelo pomembnih, če ne najpomembnejši, če želite, da boste ščuko lahko ujeli.

Torej, če vas zanima, kako pravilno in uspešno poiskati ščuko, potem berite naprej ...

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Najprej obvezne osnove za lov ščuke

Da bi se lahko pravilno odpravili na lov ščuke, ne glede na vodo (beri: stoječo ali tekočo) so vsekakor za začetek potrebne določene osnove, katere vam bodo povedale, kakšna riba je sploh ščuka, kje živi, kako se prehranjuje in vse ostalo, kar sodi tukaj zraven …

O vseh teh podrobnostih sem pisal že -> TUKAJ!.

Ko boste enkrat obvladali vse te osnove, potem pridejo na vrsto vse ostale skrivnosti in malenkosti - nadgradnja vašega znanja in prav tukaj vam bo naslednji del članka v pomoč.

Izbira mikrolokacije za lov ščuke na Dravi, Krki in drugih rekah

Ena izmed odličnih mikrolokacij, kamor se splača odpraviti na lov ščuke, so vsekakor razni vodni slapovi in področja za njimi (t.i. bazeni). Tam je voda polna kisika in je kot takšna odlična za vse možne vrste rib. Zraven kisika so takšna področja v rekah vsekakor polna tudi različne naravne hrane za ribe, ki se vrti in ribe jo z lahkoto »pobirajo«.

Vse to zgoraj omenjeno, pa bo na takšna področja privabilo tudi ščuko, saj bo tam na enostaven način dobila hrano in uživala v naravnih pogojih, ki so ji nudeni.

Tako kot vodni slapovi oz. področja za njimi, so tudi podrta drevesa odličen prostor za iskanje hrane za mnoge ribe. Ob vsej hrani, ki se na takšnem prostoru nahaja, so takšna mesta tudi odlično zatočišče za ribe, saj se voda tam malce umiri in ponudi ribam možnost za »odmor«.

Lov ščuke na Dravi in Krki - podrto drevo
(SLIKA: Primer podrtkega drevesa v vodi - odličen prostor za iskanje ščuke.)

Vse to, pa so prav tako super okoliščine za lov ščuke – na njih bo ona našla veliko hrane zase, vi, kot ribič pa veliko ščuk za vašo vabo …

Zgoraj smo že omenjali kisik in le-tega ribe veliko krat najdejo tudi v raznih manjših pritokih, ko se na primer kakšna manjša reka ali potok izliva v večjo vodo – na takšnih mestih se veliko krat zgodi, da boste našli kakšno »mamico«, ki vam bo vaš lov ščuke naredila še posebej zanimiv.

Kot vidite, je pri izbiri mikrolokacije za lov ščuke izjemno pomembno to, kakšne lastnosti na njej nosi voda – ena takšnih zanimivih lastnosti je tudi sama temperatura vode. Le-ta je veliko krat nekoliko višja in za ribe tudi bolj prijetna v kakšnih manjših zalivčkih, kjer se nahajajo kakšne marine za manjše čolne. Ribe v takšnih okoliščinah pogosto najdejo zatočišče, to vse skupaj pa je zopet odlično mesto za prehranjevanje ščuke in seveda tudi za nas, dajo poizkusimo ujeti.

Ko pa smo enkrat že pri čolnih, pa je potrebno omeniti tudi to, da se ribe ravno zaradi njih rade nahajajo v njihovi bližini – kot prvo, le-ti ribam pogosto nudijo senco, kot drugo pa se nemalo krat dogaja, da ljudje iz čolnov v vodo mečejo različno hrano, ki pa nato privabi na tisti prostor druge ribe in z njimi tudi ščuko.

Omenili smo temperaturo vode – vsekakor bodite pozorni na njo, saj se večje količine ribe izjemno rade orientirajo po njej, še posebej v hladnih dneh. Če torej opazite, da bi voda v kakšnih okoliščinah lahko imela drugačno temperaturo, kot na ostalem delu vode, bodite prepričani, da se tam sigurno nahaja kar nekaj ribe in seveda, tudi ščuka tam išče svojo hrano – in čaka na vas!

NE SPREGLEJTE: 10 NAMIGOV, ZA RIBOLOV ŠČUKE IZ VAŠIH SANJ

In če sedaj združimo čolne v marini in senco, ki jo delajo, ter temperaturo vode, potem vsekakor velja biti izjemno pozoren tudi na drevesa, ki visijo nad vodo – v prvi vrsti le-ta v vodo prinesejo kar nekaj naravne hrane za ribe, posledično pa se zaradi teh rib nahaja tudi ščuka in seveda, ob hrani je tukaj še senca, ki jo v sončnih in vročih dneh nudijo drevesa – vse skupaj je torej idealen prostor za lov ščuke!

Kot vidite, je zelo pomembno, da v vodi znate poiskati podrta drevesa, zalive in druge stvari, ki bi lahko vplivale na tok tekoče vode – kaj pa menite na kakšne otočke v vodi? Ja, tudi oni dajejo ribam hrano, mirno vodo, torej zatočišče in pa seveda tudi možnost za počite in ravno v ta področja tudi ščuka izjemno rada zahaja.

Sedaj, ko ste vse to že prebrali, ste sigurno pomislili, da bomo pozabili na eno od boljših mikrolokacij za lov ščuke, kjer to ribo tako pogosto najdemo – mesta zaraščena s travo in drugim vodnim rastlinjem. Ja, to so mesta, ki v prvi vrsti drugim ribam nudijo zatočišče, kar pa je še posebej pomembno pa je to, da ščuki zaradi svoje kamuflažne barve, takšna mesta nudijo idealen prostor za lov iz zasede! Če torej kje opazite kakšne zarasle dele tekoče vode, poizkusite svojo srečo na njih.

Lov ščuke na Dravi in Krki - zaraščena voda s travo
(SLIKA: Primer zaraščene vode s travo - lep primer, kam se je smiselno odpraviti na lov ščuke.)

Za konec pa je tukaj še eno super mesto, ki ga nikakor ne smete spregledati, če se boste odpravili na lov ščuke in sicer mesta pod mostovi. Most kot takšen nudi ribam senco, kar pa je še bolj pomembno, po navadi se pod njim voda nekoliko umirja (beri: zaradi stebrov, ki most nosijo/držijo). Vse to v tekoči vodi daje ribam priložnost, da se malce »ustavijo« in spočijejo ter najdejo kaj dodatne hrane zase, ščuka pa ravno tam najde zase odlično priložnost za prehranjevanje.

Opazujte in vaš lov ščuke bo sigurno prinesel rezultate

Kot že toliko krat do sedaj, bomo ponovno rekli, da je za vsakega ribiča, ki želi za vodo biti uspešen, izjemno pomembno, da zna oceniti in videti, kaj se okoli njega dogaja, kaj mu nudi narava in kje lahko od vsega tega iztrži svoj maksimum.

Če boste torej samo hodili ob reki Dravi, Krki ali kje drugje in kar tja »v tri dni« razmetavali svoje vabe, bo vaš lov ščuke odvisen samo od gole sreče, če boste pa ob vsem tem znali še malce razmišljati in opazovati, pa smo sigurni, da imate veliko večje možnosti za ulov.

Torej, ne glede na to, kdaj in kako se odpravljate na lov ščuke, vedno imejte oči odprte in opazujte, saj vam narava v večini primerov ponuja odgovore na dlani – le videti in upoštevati jih je potrebno.

Želimo vam dober prijem, ko ste za vodo in seveda, uživajte ob Dravi, Krki ali kateri drugi slovenski ali tuji tekoči lepotici.

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.