Barva ribiške vabe je pomembna – se sprašujete zakaj?

Barva ribiške vabe

Prišel je čas, ko se ribiči masovno odpravljajo v ribiške trgovine, da bi nabavili vse tisto, kar potrebujejo za svoj (beri: mogoče prvi) ribolov spomladi.

Nekateri so prihranili nekaj denarja in kupujejo novo ribiško palico, spet drugi so se le odločili, da bodo zamenjali samo najlon in trnke, a skupni imenovalec vsem tem je, da potrebujejo ribiške vabe, ki jih bodo uporabljali za vodo.

Ampak, kaj izbrati za svoj ribolov? Razmisleki so različni – kakšno velikost ribiške vabe, kakšen okus in na koncu koncev tudi, kakšno barvo!?

V tem članku se bomo ustavili pri tem zadnjem – torej, pri barvi ribiške vabe!

Ste razmišljali kdaj o tem, da je le-ta pomembna? Če niste, potem obvezno berite naprej, saj mnoge raziskave kažejo, da različne ribe, različno vplivajo, različne barve, na različnih globinah in prav zaradi tega je lahko morda vaš naslednji ribolov toliko bolj uspešen …

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kako ribe vidijo barve?

Da boste torej ob naslednjem obisku ribiške trgovine znali pravilno izbrati ribiške vabe, je potrebno vedeti, kako sploh ribe vidijo.

Dejstvo je, da večina rib prav dobro razlikuje barve in to je potrebno vedeti in se tega zavedati.

Tako, kot pri človeku, tudi mrežnica pri ribi premore dve vrsti celic – ene uporabljajo za gledanje po dnevu in te celice lahko ločijo barve, druge pa se uporabljajo za gledanje ponoči – te celice ne razlikujejo barv, ampak le zaznavajo intenzivnost svetlobe.

Večina sladkovodnih rib premore tako ene, kot druge vrste celic – evolucija je le pripomogla k temu, da imajo tiste ribe, ki živijo v večjih globinah več tistih celic za »nočno gledanje«.

Kot zanimivost lahko recimo izpostavimo, da so ribe, kot so bas, losos, postrv veliko bolj dovzetne na ločevanj barv, kot pa recimo nekatere roparice, ki se prehranjujejo ponoči.

Ribiške vabe - postrv
(SLIKA: Riba z dobrim vidom, v čisti vodi - prekrasno!)

Kaj se dogaja s svetlobo, ko »pade na vodo«?

Sedaj, ko vemo, da ribe znajo ločiti barve, je potrebno vedeti tudi, kaj vpliva na to, kako ribe vse te barve in ribiške vabe dojemajo in vidijo …

Da bi vse skupaj lahko razumeli, je potrebno zadeve poenostaviti – torej, svetloba se v zraku obnaša nekoliko drugače, kot v vodi (beri: ko pade na njo).

Različne barve imajo različne valovne dolžine, kar pomeni, da globlje, kot se neka barva potaplja, več svoje barve bo »izgubila«. Ko govorimo o izgubi barve, mislimo na spremembo barve in njen drugačen izgled v večji globini vode.

Tako recimo lahko izpostavimo nek vrstni red od rdeče, oranžne, rumene, zelene in modre – rdeča barva bo pričela bledeti med prvimi, modra bo pa ohranila svoj izgled globoko v vodi.

PRIMER: rdeča bo svojo živost ohranila le tja do 20m, rumena barva zdrži tudi tja do 70m ali več, od modre pa lahko pričakujemo, da bo ostala modra tako daleč, do koder seže svetloba.

Tukaj je potrebno še izpostaviti, da globina vpliva tudi na intenzivnost prikazovanja barve – torej, če boste z rumeno prišli do globine 70m ali več, bo le-ta še vedno rumena, ampak ne bo tako intenzivna, kot je bila pri gladini.

Vse tole, kar smo sedaj zapisali, velja za čiste in globoke vode, mnogo tega se pa spremeni v vodah, ki niso ravno najbolj »prehodne« za svetlobo, so torej kalne in plitve povrh vsega – v takšnih vodah se modra barva odziva najslabše, torej prva »izjalovi«, najdlje sežeta zelena in rumena, nekoliko manj vztrajni pa sta oranžna in rdeča.

Seveda pa ne gre pozabiti še na oblačne dneve, ko nam ribičem ni na razpolago toliko sonca in svetlobe – v takšnih okoliščinah recimo rdeča barva najhitreje zbledi, nekoliko dlje obstaneta modra in zelena.

Ker pa seveda mnogi lovijo ribe tudi v mraku in ob oblačnih dneh, pa se je morda v takšnih okoliščinah bolje zanašati na bleščeče vabe, ki bodo »ujele« največ svetlobe in pa na vonj, ter seveda na vibracije vaše ribiške vabe (beri: umetne ribiške vabe).

Kako se torej riba odziva na barve ribiške vabe?

Mnoge študije o ribah so pokazale, da se le-te prehranjujejo glede na to, s katerimi celicami gledajo različne barve – ali je to podnevi ali ponoči.

Tako so recimo opazovali lososa, ki čez dan svoj plen zalezuje in ga šele nato napade, v mračnem delu dneva pa se veliko raje postavi nekoliko globje, da gleda navzgor, zazna svoj plen in barve, ter nato napade iz zasede.

Skratka, da bi ribo (beri: pa naj bo to krap ali postrv) prepričali v to, da bo le-ta pobrala in zagrabila vašo vabo, je pomembnih nekaj dejavnikov – da jo zaznajo, občutijo, slišijo zavohajo – a vse to ne bo dovolj, če je ne bodo tudi VIDELE!

Zatorej, zaključek te zgodbe je sledeč – četudi imate najboljše sestavine, četudi imate najboljše vibracije, potrudite se, da boste izbrali tudi pravilne barve, saj lahko le-te naredijo ogromno za uspešnost vašega ribolova!

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.