Ste ujeli ribo, ki je v lovopustu? Kaj in kako z njo?

Lovopust

Bliža se mraz in sneg, oziroma nekje je že prišel, ampak nekateri ribiči kljub takšnim vremenskim pogojem, še vedno radi preizkusimo srečo ali pa le vzdržljivost samega sebe. Je tako?

Res, da je v zimskih mesecih aktivnost rib nekoliko manjša, vendar za nekatere vrste rib je to edini letni čas, ko jih sploh lahko lovimo…

Najbolj znan med njimi je sigurno sulec - kralj naših voda in tudi največji predstavnik salmonidov v Evropi.

Med drugim, lahko tudi pri nas najdemo izjemne primerke…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Njegov lovopust je v večini primerov od 15.2. do 30.9., kar pomeni, da se ga v tem obdobju ne sme loviti. Loviti oziroma upleniti ga je tako v večini primerov možno le od 1. oktobra do 15. februarja (beri: v nekaterih družinah je v lovopustu tudi že s prvim februarjem).

V tem obdobju pa je ob sulcu na trnek možno ujeti še veliko drugih vrst rib. Če posplošimo, lahko pozimi ulovimo še: ščuko, smuča, soma, ostriža, klena, podust, postrv, bolena, krapa… in še kaj bi se verjetno našlo.

In vsake toliko se zgodi tudi, da je kakšna ujeta riba na našem trnku v lovopustu…

In kaj naredimo takrat?

Najprej smo po navadi presenečeni, ko se nam na drugi strani vrvice znajde nekaj, kar nismo pričakovali, vendar počasi...

Riba, ki je v lovopustu, se najverjetneje pripravlja na drst in potrebuje čim več energije, da bo drst čim bolj uspešno tudi izvedla.

Z ribo zatorej ravnajte kar se da previdno.

Če imamo mrežo, je najbolje, da jo zajamemo z njo in jo poizkusimo osvoboditi kar v mreži, ki jo držimo v vodi. Tako riba doživi najmanj stresa. Kadar pa to ni mogoče, jo čim prej spravimo iz vode, ter jo položimo na kakšno mehko podlago, suho travo, sneg ali pa tudi na fin prodnat pesek.

Pri tem je obvezno, da imamo vedno mokre roke, saj je prijem s suho roko za ribo iz ledeno mrzle vode, kot bi se vas nekdo dotaknil z ogromnim vročim likalnikom. Kar pa sigurno ne bi bilo všeč nobenemu. Mar ne?

Če je mogoče ribo dvigujmo čim manj, da se ob morebitnem gibu ne bi izmuznila iz rok in padla na tla. Groba podlaga lahko poškoduje ribo do te mere, da lahko ta tudi pogine…

Če je že to dvigovanje iz vode potrebno, zaradi fotografiranja, naredimo to kar se da hitro, brez zavlačevanja, dovolj je ena fotografija za dokaz, ne pa cel foto album. Najbolje je kar tako, da stojimo v vodi, pa tudi slika bo verjetno najlepša, če jo naredimo v njenem naravnem okolju.

Pa dober zimski prijem vam želim…

Base camp for fishing enthusiasts.