Ujemi za danes, spusti za prihodnost – kaj pa riba?

Ujemi in spusti - ribolov

Ujemi za danes, spusti za prihodnost, pravijo!

Ampak, kaj mislite, koliko le-teh se vpraša, kaj se dejansko dogaja z ribo, ko jo ujamete, zajamete in spustite nazaj v reko, jezero ali ribnik?

Je preživela? Jo je bolelo? Je doživela stres?

Več o tem v nadaljevanju…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Kri v telesu, stres in sprememba barve!

Mnogi ribiči se strinjajo, da je verjetno eden najlepših trenutkov ribolova, ko se plovec potopi pod vodo, ali ko na primer piskači »zaigrajo« vam poznano melodijo – »piii, piiiiiii, piiiiiiiip«!

Ampak v tistem trenutku le redki razmišljajo tudi o tem, da za ribo vse skupaj ni ravno najbolj prijetno!

V trenutku, ko ste ribo zapeli, je le-ta začela doživljati v svojem telesu stres, pretok njene krvi se je znatno povečal, prav tako stopnja adrenalina in tudi dihanje je postalo hitrejše.

Zaradi vseh teh procesov v telesu in predvsem premikanja krvi, se veliko krat zgodi tudi, da riba spremeni barvo in nas preseneti s svojim izgledom, ko jo dobimo na suho.

Prav tako je potrebno vedeti, da se pri vsem tem »vklopi« tudi endokrini sistem, ki nadzoruje žleze in vpliva na izločanje hormonov. Vse to pa ribo pripelje do tistega, kar mi ljudje imenujemo STRAH!

In zato se naše palice upogibajo, najloni pokajo, trnki se zvijajo – ker se ribe borijo!

Tudi ribe imajo rade »vlažno«

V člankih, na forumih, povsod se lahko preberejo nasveti, da je potrebno vedno in povsod poskrbeti, da bosta vaša blazina za odpenjanje in pa mreža za zajemanje »vlažni«, čim bolj vlažni!

Pa ste se kdaj vprašali zakaj? Se zavedate čemu je to koristno?

Naslednjih, ko boste spuščali ribo nazaj v vodo, bodite pozorni, kakšen vzorec ste ji »narisali«.

Ja, prav ste prebrali – ko ste ribo zajeli z mrežo, ste na njeno telo, po njenem sluzu zarisali vzorec in ravno iz tega razloga je IZJEMNO POMEMBNO, da je tako mreža za zajemanje, kot tudi blazina za odpenjanje čim bolj mokra!

Če temu ne bo tako, boste iz ribe potegnili sluz, ki ga nosi na sebi – to pa pomeni, da bo riba izgubila zaščito, ki jo ima pred zunanjimi vplivi, kot so na primer razni paraziti, infekcijami in podobnim!

Vsi pa dobro vemo, kam vse to potem vodi!

NE SPREGLEJTE: ŠČUKA IN DRUGE ROPARICE - KAKO PRAVILNO RAVNATI Z NJIMI?

In ko riba odplava?

Mnogo krat vidim, da ribiči, ko ribo odpnejo, le-to vržejo v vodo, kot kakšen kamen iz razdalje metra ali še več – a je to res potrebno?

Adrenalin in hormoni, ki smo jih prej omenili, imajo na obnašanje ribe zelo negativen vpliv, zakaj bi jo potem morali še metati v vodo?

Veliko bolje bo, če jo boste čim bolj nežno položili v vodo, po možnosti na blazini, jo nekaj krat zapeljali skozi vodo, da ji voda ponovno »zalije« škrge, ter ji šele nato dovolili, da odplava!

Zelo dober znak, kako vpliva ribolov na ribe je tudi to, da mnoge ribe po ulovu za nekaj dni izgubijo tek, ter s tem tudi nekaj na teži.

Ja, res je, zna se zgoditi tudi, da se v zelo kratkem času ujame isto ribo, večkrat – a to je prej izjema, kot pravilo!


(SLIKA: Krap izpuščen z ljubeznijo.)

Spusti za prihodnost – naredi to s spoštovanjem!

Ujemi za danes, spusti za prihodnost – sliši se lepo in mnogi tole zagovarjajo, a vse preveč krat se zgodi, da vse skupaj ostane le pri besedah!

Spoštujte ribe in naredite za njih vse, da bodo ostale v vodah čim dalj časa!

Sej veste – ko enkrat več ne bo rib, bo tudi ribolov izgubil smisel.

Pa dober prijem vam želim…

Base camp for fishing enthusiasts.