Ujemi in spusti za prihodnost [Catch and Release]

Ujemi in spusti - ribolov

Ujemi za danes, spusti za prihodnost, pravijo!

Ampak, kaj mislite, koliko le-teh se vpraša, kaj se dejansko dogaja z ribo, ko jo ujamete, zajamete in spustite nazaj v reko, jezero ali ribnik?

Je preživela? Jo je bolelo? Je doživela stres?

Več o tem v nadaljevanju…

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Kri v telesu, stres in sprememba barve!

Mnogi ribiči se strinjajo, da je verjetno eden najlepših trenutkov ribolova, ko se plovec potopi pod vodo, ali ko na primer piskači »zaigrajo« vam poznano melodijo – »piii, piiiiiii, piiiiiiiip«!

Ampak v tistem trenutku le redki razmišljajo tudi o tem, da za ribo vse skupaj ni ravno najbolj prijetno!

V trenutku, ko ste ribo zapeli, je le-ta začela doživljati v svojem telesu stres, pretok njene krvi se je znatno povečal, prav tako stopnja adrenalina in tudi dihanje je postalo hitrejše.

Zaradi vseh teh procesov v telesu in predvsem premikanja krvi, se veliko krat zgodi tudi, da riba spremeni barvo in nas preseneti s svojim izgledom, ko jo dobimo na suho.

Prav tako je potrebno vedeti, da se pri vsem tem »vklopi« tudi endokrini sistem, ki nadzoruje žleze in vpliva na izločanje hormonov. Vse to pa ribo pripelje do tistega, kar mi ljudje imenujemo STRAH!

In zato se naše palice upogibajo, najloni pokajo, trnki se zvijajo – ker se ribe borijo!

Tudi ribe imajo rade »vlažno«

V člankih, na forumih, povsod se lahko preberejo nasveti, da je potrebno vedno in povsod poskrbeti, da bosta vaša blazina za odpenjanje in pa mreža za zajemanje »vlažni«, čim bolj vlažni!

Pa ste se kdaj vprašali zakaj? Se zavedate čemu je to koristno?

Naslednjih, ko boste spuščali ribo nazaj v vodo, bodite pozorni, kakšen vzorec ste ji »narisali«.

Ja, prav ste prebrali – ko ste ribo zajeli z mrežo, ste na njeno telo, po njenem sluzu zarisali vzorec in ravno iz tega razloga je IZJEMNO POMEMBNO, da je tako mreža za zajemanje, kot tudi blazina za odpenjanje čim bolj mokra!

Če temu ne bo tako, boste iz ribe potegnili sluz, ki ga nosi na sebi – to pa pomeni, da bo riba izgubila zaščito, ki jo ima pred zunanjimi vplivi, kot so na primer razni paraziti, infekcijami in podobnim!

Vsi pa dobro vemo, kam vse to potem vodi!

Ujemi in spusti: In ko riba odplava?

Mnogo krat vidim, da ribiči, ko ribo odpnejo, le-to vržejo v vodo, kot kakšen kamen iz razdalje metra ali še več – a je to res potrebno?

Adrenalin in hormoni, ki smo jih prej omenili, imajo na obnašanje ribe zelo negativen vpliv, zakaj bi jo potem morali še metati v vodo?

Veliko bolje bo, če jo boste čim bolj nežno položili v vodo, po možnosti na blazini, jo nekaj krat zapeljali skozi vodo, da ji voda ponovno »zalije« škrge, ter ji šele nato dovolili, da odplava!

Zelo dober znak, kako vpliva ribolov na ribe je tudi to, da mnoge ribe po ulovu za nekaj dni izgubijo tek, ter s tem tudi nekaj na teži.

Ja, res je, zna se zgoditi tudi, da se v zelo kratkem času ujame isto ribo, večkrat – a to je prej izjema, kot pravilo!

Ujemi Spusti Krap Jure
(SLIKA: Krap izpuščen z ljubeznijo.)

Nekaj preprostih Ujemi in spusti pravil 

Tukaj je nekaj hitrih in preprostih ujemi in spusti pravil, ki jih je pri ribolovu na ta način treba upoštevati.

- Pri zajetju ribe s podmetalko pazite na njene plavuti, včasih se namreč zgodi, da se mreža zatakne v ostro hrbtno plavut in jo poškoduje

- Ribo vedno odložite na zaščitno blazino, katero ste pred tem zmočili z vodo. Nikakor ne ribe metati po zemlji in travi, ker jo boste poškodovali.

- Preden se ribe dotaknete si roke obvezno zmočite, prav tako polijte ribo z veliko vode

- Ribo je treba vedno odpenjati z golimi rokami in nikoli ne z rokavicami ali krpo, saj bi z nepravilnim rokovanjem z ribo lahko iz njene kože odstranili sluz in poškodovali njeno kožo.

- Ribe ne držite iz vode nikoli dalj časa, kot lahko vi sami zadržite dah. Še posebej bodite previdni pri občutljivih vrstah (amur, smuč itd.)

- Za uspešno odstranjevanje trnka iz ust ribe, vedno uporabljajte primeren in kvaliteten odstranjevalec in tega nikoli ne počnite z golimi rokami. Zelo prav pridejo tudi klešče.

- Ribo si oglejte, če ima kakšne površinske rane jih oskrbite z antiseptikom. Nikakor ne pozabite oskrbeti rane, ki je nastala zaradi trnka.

- Ko se z ribo slikate, bodite z njo v čim nižjem položaju. Nikakor se ne slikajte z ribo stoje. Vsak padec ribe na tla je lahko zanjo usoden.

- Če riba izgubi zavest in postane nepremična, jo položite v vodo in jo premikajte v smeri naprej in nazaj, tako da se ji giblje voda skozi škrge.

- Ko se riba »zbudi« in se začne spet boriti jo lahko izpustite, da odplava.

Ujemi in spusti za prihodnost – naredi to s spoštovanjem!

Ujemi za danes, spusti za prihodnost – sliši se lepo in mnogi tole zagovarjajo, a vse preveč krat se zgodi, da vse skupaj ostane le pri besedah!

Spoštujte ribe in naredite za njih vse, da bodo ostale v vodah čim dalj časa!

Sej veste – ko enkrat več ne bo rib, bo tudi ribolov izgubil smisel.

Pa dober prijem vam želim…

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.