Oprema, taktike in vabe za uspešen ribolov spomladi

Oprema, taktike in vabe za ribolov spomladi

Pomlad je že v polnem »pogonu«, sonca na nebu je vse več ...

... temperature iz dneva v dan vse višje, prav tako pa je tudi spomladanski dež že spral prvi cvetni prah, ki se je podil po zraku – vse to so pokazatelji, da se je pomlad razživela v vsej svoji moči in za vse tiste, ki imajo svoje palice za ribolov še v kleti, da je to zadnji čas, da na njih zamenjajo najlone, naredijo servis ribiške role, ter zavežejo nove trnke – nova ribiška sezona se je že konkretno pričela.

Kot pravijo – vsak začetek je težak in tako je tudi v svetu ribolova.

Zima je na ribah in na naravi pustila svoj pečat – ribe so »pobegnile« v globine, narava se je »ustavila«, vse to je botrovalo temu, da je za ribolov in ujeto ribo bilo potrebno nekoliko več truda in tudi znanja, pa tudi nekoliko več volje in želje, da se v hudem mrazu, ledu in snegu odpravite za vodo.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

A ker je vse to za nami in narava, ter z njo ribe, so se že prebudile, na nekaterih vodah tudi že zdrstile, je sedaj skrajni čas, da pogledamo, kakšna oprema za ribolov je potrebna, ko boste prvič letos za vodo, kakšne taktike uporabiti, ter katere vabe in ribiško hrano ponuditi ribam.

Tukaj so naši nasveti, da bo vaš prvi letošnji ribolov čim bolj uspešen.

NASVET #1: Izberite majhen ribnik ali jezero, ki ga poznate

Toplo vreme je torej naravo pripravilo do tega, da se je prebudila, s tem pa tudi ribe, da so se pričele nekoliko bolj premikati in iskati hrano.

Če ste eden tistih, ki je zimo preživel doma na kavču in ob televizorju, brez razmišljanja o ribiških vodah v Sloveniji, o ribiških palicah in ribah, potem je najbolje, da za svoj prvi ribolov izberete kakšno majhno vodo (beri: komercialni ribnik ali jezero), ki jo poznate.

Res je, da v kolikor že dolgo niste bili za vodo, da si želite kapitalnih rib, ampak počasi – sej veste – kdor visoko leta, nizko pade. Zatorej, zakaj bi se podajali na jezera, v katerih plavajo velike ribe, če jih ne poznate? Na njih boste vodo težje raziskali, težje preverili dno, videli ribe v njem, splezali na kakšno drevo in podobno – v vam domačem ribniku ali jezeru je vse drugače, vse veliko bolj enostavno!

Zraven tega, da majhne vode veliko bolje poznate in so veliko bolj dostopne in priročne za raziskovanje, so najverjetneje tudi nekoliko bolj plitve, kot ogromna jezera – ravno plitvina pa omogoča ogrevanje vode, ki pripelje do prebujanja narave in boljšega prehranjevanja rib.

Razlogov zakaj izbrati majhno vodo, je torej kar nekaj!

Oprema, taktike in vabe za ribolov spomladi - otoček

NASVET #2: Ne pozabite raziskati dno in se mu prilagoditi

Ko se boste torej odločili za katero od vod, da boste na njej preživeli dan, se za začetek posvetite raziskavi dna v vodi – to je eden od izjemno pomembnih dejavnikov za uspešen ribolov.

Predlagamo sledeče – če boste na primer lovili v kakšnem manjšem ribniku in boste uporabljali match ali float ribiško palico, ter plovec metali le nekaj metrov vstran od sebe, da na trnek za začetek obesite kakšen svinec (beri: »solzico« iz katere gleda »požirka« in jo tako lahko s trnkom prebodete. Obstajajo pa tudi obtežilniki izključno za te namene.). Na takšen način boste izjemno hitro in zelo enostavno lahko premerili globino vode - plovec naj vam bo merilo in pokazatelj globine.

Z večkratnim metanjem obteženega trnka in plovca v vodo, poizkusite poiskati kakšne previse v vodi – takšne pozicije so veliko krat odlične za ribolov, saj se ribe izjemno rade prehranjujejo prav na njih. Seveda, tudi kakšne naravne ovire, kot so otočki ali grmovja pridejo v poštev (beri: v nadaljevanju tudi nekaj o tem, na kaj je potrebno biti pazljiv, če boste lovili v bližini grmovja).

NE SPREGLEJTE: RIBNIK TRANSOM, RAZVANJE – KAPITALEC V GRMOVJU

Tukaj velja omeniti še, da je izjemno pomembno, da ne čakate več ur ribe, da ne izgubljate časa s tem, da bi ona našla vas, poizkusite vi njo poiskati – če torej na ribolovu, ki traja le nekaj ur, nimate prijema uro ali dve, potem je rešitev v tem, da poizkusite srečo na kateri drugi poziciji, kak meter, dva ali tri vstran od krmišča – mogoče pa je ravno tisto mesto kjer se ribe zadržujejo – slabše kot je bilo do sedaj (beri: brez prijema) ne more biti.

NASVET #3: Oprema in pribor za ribolov spomladi naj bosta lahka

Torej, izbrali ste mesto, raziskali ste vodo, sedaj vam preostane samo še, da izberete ribiško palico in vso ostalo opremo za ribolov s katero boste lovili.

Ker smo do sedaj več ali manj omenjali ribolov na manjši ribnikih ali jezerih, pa naj bo tudi ribiška palica tako izbrana – več ali manj je talni ribolov v majhnih ribnikih prepovedan (beri: seveda se najdejo tudi takšni, kjer je dovoljen), zato bomo mi uporabili za naš nasvet in za prvi letošnji ribolov kakšno match ali float palico – izbrana palica naj ima čim večjo akcijo, torej naj bo čim bolj mehka, saj je zaželeno, da je takšen tudi ostali pribor, ki ga boste uporabili.

Izbira najlona naj bo vsekakor prilagojena temu, kakšne ribe se nahajajo v vodi in predvsem temu, kakšne ribe ste se odločili, da boste lovili.

Ker je v majhnih ribnikih in jezerih pri nas precej razširjen ribolov krapa – bomo temu prilagodili tudi naš pribor za ribolov.

Torej, če v vodi plavajo ribe, katere v večini primerov tehtajo tam nekje do 5kg, potem je primeren najlon sigurno 0,18mm ali morda 0,20mm. Nosilnost takšnih najlonov na vozlu se giblje v tistih mejah, da bo ob popuščeni roli in pravilni uporabi ribiške palice (beri: nežno in z občutkom), tudi kakšna večja riba od 5kg prišla do obale in v vašo podmetalko.

Seveda, niso samo krapi tisti, ki plavajo v vodi – riba je riba in mnogi med nami so ribiči, ki so zadovoljni tudi s kakšnim majhnim ploščičem, babuško ali katero drugo manjšo ribo. V takšnih primerih je tako najlon, kot ostale zadeve (beri: trnek in plovec) potrebno prilagoditi (beri: izbrati tanjšega/manjšega).

V kolikor je na primer vreme lepo in sončno, brez vetriča, vi pa lovite le nekaj vetrov od obale, potem je izbira kakšnega 2-5g plovca idealna. Če boste pa morda iskali kakšne plitvejše dele vode nekoliko dalje od obale, potem pa lahko tudi dodate kakšen gram pri plovcu.

Vsekakor je potrebno vedeti, da boste s pravilno izbiro opreme za ribolov pripomogli veliko k temu, ali bo riba vaš sistem zaznala, pobrala in se nanj ujela.

Šele v času po drstu ribe postanejo nekoliko manj izbirčne, saj »hitijo«, da bi nadomestile vse izgubljeno, ko so skrbele za reprodukcijo – takrat pa lahko vaše sisteme nekoliko »okrepite«.

Tukaj velja še opozoriti – nekoliko višje smo omenjali, da je dobra lokacija za ribolov tudi ob kakšnem grmu ali vodnih ovirah – v kolikor se boste odločili za takšen ribolov, je potrebno vedeti, da se vam lahko zgodi, da bo riba poizkusila zbežati v grmovje in ga uporabiti za zatočišče – tako se vam lahko kaj hitro zgodi, da boste morali trgati – temu se lahko izognete le z nekoliko »debelejšimi« navezami, ter seveda z  malce bolj »zaprto« ribiško rolo.

NASVET #4: Hrana za ribolov spomladi naj bo majhna in hranljiva

Iz nasveta v nasvet bi lahko rekli, da je za uspešen ribolov pomembno to in ono – če torej ne bo vse tako kot more biti, se vam zna zgoditi, da boste na ribolovu ostali brez ribe, zato se potrudite, da ne naredite napake pri hrani, ki jo boste metali v vodo in jo seveda dajali na trnek.

Krap, babuška, ploščič, amur, ali katera druga riba, ki jo boste lovili – ne glede na ribo, potrebno se je zavedati, da je potrebno v tem letnem času še vedno izbirati hrano, katera bo čim manjša, čim bolj drobna in predvsem še vedno dovolj hranljiva.

Tukaj velja biti pozoren na to, kakšna naravna hrana se nahaja v vodi – v koliko je na primer v vodi veliko majhnih polžev, potem je super izbira za pripravo krmišča kakšna konoplja, v kombinaciji s koruzo, pšenico in majhnimi peleti. Vse te zadeve lahko zmešate skupaj in jih vsake toliko zmečete v vodo.

Oprema, taktike in vabe za ribolov spomladi - koruza, konoplja in pšenica

V kolikor se boste odločili, da boste lovili na kakšno malce bolj moderno hrano in vabe, kot so recimo peleti ali boilie, potem velja nasvet – uporabljate nekoliko manjše velikosti, le-te naj bodo nekoliko mehkejše in v vodi čim hitreje topne.

V kolikor imate možnost, lahko boilie uporabite tudi za pripravo krmišča – razrežite jih na manjše koščke, ter jih zmečite v vodo ob trnek.

Tukaj so potem še ribiške vabe za vaš trnek – ker ribe spomladi zelo rade pobirajo tudi naravno hrano, se jim morda poizkusite prilagoditi – tako imate odlično možnost, da kot vabo na trnku uporabite kakšne majhne črve v različnih barvah (beri: modne ali kaj podobnega). Za ribolov krapa, babuške in ploščičev bi znala to biti odlična ribiška vaba z dober ribolov.

Seveda, pa je tukaj še nasvet »našega Jureta«, ki je v članku »Moj pogled na krapolov – to je življenje!« zapisal naslednje – »In vedno, res vedno, imejte s seboj koruzo.«

In res je tako – to je ena od najbolj univerzalnih vab, katero lahko vsak ribič uporabi na vsaki vodi – do sedaj je skoraj vedno bila uspešna, ko so vse ostale ribiške vabe zatajile.

NASVET #5: Četudi zategnete v prazno – jutri je nov dan!

Sej veste kaj pravijo – tudi najboljšim se zgodi – in četudi ste najboljši, lahko kdaj »zategnete v prazno«.

Še posebej na začetku spomladi, ko riba še ni bila v drstu, se vam zna zgoditi, da se bo vaš plovec kdaj čudno obnašal, da ne boste vedeli, ali ga premika veter, ali ga »vozi« riba.

V tem času ravno ne gre pričakovati, da boste doživeli potope plovcev tako kot v poletnih mesecih – »paaff, trassk« in gre še palica v vodo. Ne! Prijemi v tem času so veliko bolj »leni« in v kolikor ne boste dovolj pazljivi, se vam zna zgoditi, da boste katerega tudi zgrešili.

Za vse tiste, ki boste pa opazili, da se plovec nekoliko čudno »obnaša« pa svetujemo, da poizkusijo srečo z zategom – bolje zategniti v prazno in ponovno vreči sistem v vodo, kot pa zgrešiti ribo, ki je imela vašo ribiško vabo v ustih.

Ko riba konča z drstom, pa se prične nekoliko »druga pesem« - to je čas, ko ribe morajo nadoknaditi izgubljeno »moč«, zato tudi hrano pobirajo malce manj previdno – to je pa potem že čas, ko bi znali plovci »plesati malce bolj živahno«.

NASVET #6: Uživajte, četudi brez ribe

Za konec naj omenimo še to – spomlad je čas, v katerem je za uspešen ribolov potrebno imeti nekaj izkušenj in tudi sreče.

In omeniti še, da je to čas, ko so se ujele mnoge kapitalne ribe, celo tiste največje na svetu!

Seveda, se je pa mnogim ribičem ravno v tem delu leta tudi že zgodilo, da so domov odšli brez prijema – nič zato – bili ste v naravi, to je važno – uživajte v njej, sproščajte se in pozabite na vse ostalo!

Pa dober prijem…

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.