Kratek vodič za uspešna ribiška tekmovanja

Ribiška tekmovanja

Spomnim se dni, ko sem po spletu iskal različna ribiška tekmovanja – bil sem še začetnik v svetu ribolova, poln ambicij in želje po tistem, da bi na vsakem ribolovu dosegel nekaj več, da bi tekmoval, nekoga premagoval.

Da bi ujel več rib in predvsem ujel večjo ribo – takšna tekmovalnost je v vseh nas, pa čeprav se mnogi prej ali slej sprijaznimo in spoznamo, da nam to več ni pomembno, da nam je pomemben užitek in mir za vodo, pa četudi bomo ujeli majhno babuško, somiča, ali na koncu koncev kakšnega kapitalnega krapa.

Bistvo ribolova je pomirjanje in užitek – vsaj zame – in ne napetost in stres, katerega ribiška tekmovanja tudi lahko prinesejo – pa vseeno.

Za vse tiste, v katerih pa še vedno »gori ogenj« in želja po dokazovanju v obliki rezultatov izmerjenih iz strani sodnikov in njihove tehtnice, pa je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili, ko se boste odpravili na katero od ribiških tekmovanj.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Zberite dovolj informacij!

Kot veste, ribiška tekmovanja potekajo na različnih nivojih – bodisi na državnem nivoju, bodisi, da jih organizira kakšna ribiška trgovina ali organizacija, ali pa na koncu koncev, kakšno ribiško društvo ali družina za svoje člane!

Ne glede na to, na kakšno ribiško tekmovanje se odpravljate, za začetek je sigurno primarnega pomena, da zanj izberete primerno taktiko ribolova.

Ko omenjamo taktiko, imamo v mislih en dokaj kompleksen »komplet« in sicer pravilna izbira opreme za ribolov, ribiške hrane in ribiških vab, način oz. tehnike ribolova, ter mnogo drugega!

Da bi se za vse to lahko kvalitetno odločili in predvsem naredili pravilen izbor, je potrebno zbrati dovolj informacij, ki vam bodo koristile!

Če gre za ribiško tekmovanje, katerega organizira vaša ribiška družina, potem se bo le-to odvijalo na kakšni od ribiških vod, ki jih že poznate, če pa se odpravljate na kakšno večje ribiško tekmovanje, ki je recimo na nivoju države, ali celo nekoliko več, potem pa se vam lahko kaj hitro zgodi, da vam bo voda za ribolov neznana in boste za njo morali pričeti z zbiranjem osnovnih informacij!

Če se sprašujete kje začeti zbirati informacije, potem vam lahko takoj povemo, da to sploh ni tako težko – za začetek so tukaj različni ribiški forumi, na katerih lahko danes precej hitro najdete mnoge informacije o vodah v Sloveniji.

Seveda je takoj za tem zelo pomembno, da se, v kolikor seveda imate te možnosti, kdaj odpravite lovit na vodo, kjer se bo odvijalo ribiško tekmovanje – vsak takšen trening je dobrodošel za zbiranje informacij in spoznavanje z vodo.

Naslednja opcija je sigurno pogovor z ribiči ob vodi, ali pa z ljudmi, ki vodo poznajo – tukaj predlagamo, da se usedete s kakšnim ribičem v kakšno bližnjo gostilno in malce poklepetate – ob kakšni pijači in morda jedači, boste iz mnogih lahko izvlekli morda »odločilne skrivnosti«.

Seveda, vedno bodite izjemno pazljivi – če boste naleteli na koga, ki se bo prav tako odpravil na isto ribiško tekmovanje, kot vi, se vam lahko zgodi, da vam bodo povedali informacije, ki niso pravilne – sej veste, zakaj bi vam dajali nasvete, da jih boste nato premagali!?

Ko torej izberete vir od koder boste črpali informacije, pa je potrebno še, da natančno veste, kaj vas zanima – torej, kaj boste vprašali!

Vsekakor vas more v vseh teh situacijah zanimati naslednje:

-    Katera riba prevladuje v vodi?
-    Kje se riba zadržuje?
-    Kje je globina in kje plitvina v vodi?
-    Ali so v vodi kakšne naravne ovire?
-    S čim ribo hraniti?
-    Kakšne vabe ji ponuditi?
-    Na kakšen način ribo loviti?

Vse to in seveda še mnoga druga vprašanja lahko postavite nekomu, iz kogar želite izvleči neke informacije!

Seveda, pa vedno ni vse tako enostavno – včasih do informacij ne boste prišli na načine, ki smo jih omenili, ali pa za njihovo zbiranje preprosto ne boste imeli dovolj časa – v takšnih situacijah pa je najbolje, da ko pridete na vodo (beri: trening ali ribiško tekmovanje), da opazujete naokoli, predvsem domačine in poizkusite iz njihovega načina ribolova, opreme za ribolov in ostalih zadev izbrskati največ informacij, ki so vam lahko v pomoč – bodite pametni, uporabljajte glavo!

Žreb, namestitev in ostali čari ribiškega tekmovanja

Ko enkrat napoči dan za ribiško tekmovanje, potem je potrebno imeti tudi nekaj sreče. Na vodah bodo organizatorji označili mesta, kjer se bo lovilo in kaj hitro se vam lahko zgodi, da boste dobili kakšno izjemno zanimivo pozicijo, ali pa ravno nasprotno – kje na kakšnem mestu, ki je že v osnovi obsojeno na »katastrofo«.

Ne obupajte – nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše!

Iz tega razloga se najprej udobno namestite na poziciji, ki vam jo je dodelil žreb. To pomeni, da vaš stol kvalitetno namestite ob vodo, da bo okoli vas dovolj prostora za odpenjanje rib, odlaganje stvari, ter druge zadeve, povezane z ribolovom.

Ko ste se enkrat namestili, je nujno potrebno izbrati pozicijo v vodi, katero boste krmili in na kateri boste lovili. Tukaj je izjemno pomembno, da premerite dno, najdete v njem različne previse, stopnice ali luknje – vse to so lahko odlični znaki, da ste našli kvalitetno pozicijo za ribolov.

Seveda, nikakor ne pozabite preveriti, ali se kje v bližini tega mesta nahajajo kakšne vodne ovire, kot so potopljena debla, grmovje, trava – zraven pozitivnih lastnosti, ki jih prinašajo vse te zadeve, imajo tudi nekaj negativnih – v kolikor ne boste dovolj »trdi« z ribo in priborom, ki ga uporabljate, se vam zna kaj hitro zgoditi, da se vam bo riba skrila v katero od teh naravnih »čudes« in ostali boste brez ribe, brez sistema in seveda, prišla bo tudi slaba volja!

Ko torej imate pozicijo, jo je potrebno še nakrmiti, da bo riba prišla na njo – tukaj pridejo na dan vse tiste zbrane informacije, ki ste jih zbirali dneve pred ribiškim tekmovanjem.

Vaše krmljenje je tako potrebno prilagoditi temu, kaj boste lovili – bo to majhna ali velika riba, je to tekoča ali stoječa voda in tudi temu, kakšna riba sploh je v vodi.

Če se udeležujete ribiškega tekmovanja na tekoči vodi, potem je to potrebno imeti v glavi, ko pripravljate hrano – potrebno je, da je hrana nekoliko trša in težja, saj bo le tako čim lažje padla na dno in v čim krajšem času!

Če pa ribiško tekmovanje poteka na kakšnem ribniku ali jezeru, potem pa je hrana lahko nekoliko bolj mehka, saj bo v vsakem primeru padla na dno tam, kjer jo boste vrgli ali spustili v vodo!

Prav tako bodite pozorni na količino hrane, ki jo boste zmetali v vodo!

V kolikor imate informacije, da je v vodi ogromno ribe, potem morate vedeti, da če vam bo riba prišla na krmišče, vi ste pa v vodo zmetali malo hrane, da boste hitro ostali brez nje – brez hrane in brez ribe, ker bo odšla. Zatorej je v takem primeru potrebno v vodo zmetati malce več hrane!

V kolikor pa imate informacije, da je riba v vodi, kjer potega ribiško tekmovanje sila redka, potem pa je lahko to znak, da je tudi krmiti potrebno v nekoliko manjših količinah – če boste v takih okoliščinah krmili preveč, bo redka riba prišla na krmišče, hrane bo na pretek, se bo napolnila s hrano in najverjetneje odšla, ne bo več pobirala – tega si pa vsekakor ne želite!

NE SPREGLEJTE: MAJHEN VODIČ ZA RIBOLOV VELIKEGA PLOŠČIČA
NE SPREGLEJTE: SKRIVNOSTI ZA USPEŠEN RIBOLOV SPOMLADI

Tukaj velja omeniti tudi, da je v času ribolova potrebno tudi opazovanje sotekmovalcev – to lahko počnete sami, ali pa imate v ta namen kakšnega pomagača oz. vodjo ekipe!

Opazovanje je izjemno pomembno, saj lahko tako izjemno hitro vidite, kje lovijo drugi, na kakšni globini, kaj in kako pogosto mečejo v vodo, ter podobno – vse to so lahko izkušenemu ribiču le znaki za pomoč, ki jih lahko uporabi za dodaten ulov.

In še en nasvet za ribiška tekmovanja na tekočih vodah – ko krmite, pazite kako to počnete – kaj hitro se vam lahko zgodi, da boste v vodo vrgli kakšno hrano, ki ni prave granulacije in jo bo voda odnesla nižje od vas, po možnosti celo na mesto vaših sotekmovalcev – vse to vas lahko pripelje do tega, da boste kot prvo po nepotrebnem nahranili mesto sotekmovalca, kot drugo pa izgubili ribo na vašem krmišču, saj bo le-ta šla za hrano, ki jo je voda odnesla nižje!

Bodite torej pozorni, kaj in kako mečete v vodo!

Loviti večjo ali manjšo ribo – to je sedaj vprašanje?

Ribič, ki pride na ribiško tekmovanje, se mora mnogo krat odločiti, kaj sploh želi loviti, še posebej, če se zaveda, da se v vodi nahajajo različne ribe, ali celo iste ribe, različnih velikosti.

Na primer, lahko se vam zgodi, da boste ujeli mnogo rib in boste z njimi imeli veliko dela, nekdo drug bo pa ujel le eno ali dve, a boste ne glede na količino rib ostali za njim – na koncu šteje le teža!

Zatorej, na začetku je potrebno vedeti v kaj se podajate in na podlagi tega tudi izbrati sisteme s katerimi boste lovili – bodo le-ti bolj nežni in drobni, ali pa bodo že v osnovi pripravljeni za večjo ribo.

Seveda, temu primerna mora biti tudi ribiška vaba na trnku – v kolikor se ribič odloči, da bo lovil manjše ribe, je potrebno izbrati majhen trnek, majhen plovec in tanek najlon, ter seveda namestiti tudi majhno vabo – le eno majhno koruzo, ali enega modna, ali karkoli podobnega.

Če se pa želite majhni ribi izogniti (beri: na primer "somiču") in je vaš cilj le velika riba, potem pa izberete nekoliko bolj robustne sisteme – debelejši najlon, večji trnek in plovec, ter seveda tudi večje ribiške vabe! Na tak način se izognete majhni ribi in zavestno ciljate le na veliko ribo – kaj od teh dveh načinov bo uspešnejše in kaj bo na koncu prineslo boljše rezultate, pa bo pokazal le čas!

Velja pa tukaj opozoriti, da je včasih, še posebej na vodah, kjer je riba sila redka, potrebno izkoristiti vsako priložnost – če torej opazite, da se v vaši bližini nahaja majhna riba, jo poizkusite za začetek uloviti, nekaj teh, ravno toliko, da boste imeli zabeležen rezultat in ribo – v kolikor nekdo drug ne bo imel te sreče, da bo ujel tudi majhno ribo, vam takšen ulov zna odločiti ribiško tekmovanje!

Ribiška tekmovanja - babuška 

Za konec še nekaj skrivalnic!

Kot vidite, ja na ribiških tekmovanjih mnogo odvisno od znanja in nekaj tudi od sreče. Če vam torej kdaj ne gre in je ribolov bolj slab, potem imate nekaj več časa tudi za opazovanje vaših sotekmovalcev.

Prav to opazovanje lahko kdaj tudi odloči – seveda, vi lahko opazujete njih in oni vas, zatorej, če vsi okoli vas lovijo slabo, le vi pa izjemno dobro, potem predlagamo, da skrivate sistem, s katerim lovite, da skrivate vabo, ki jo nameščate na trnek in predvsem tudi globino, ki jo imate nameščeno – igrajte se skrivalnice!

Za vse to skrivanje uporabljajte svoje noge, roke, hlače, stol in vso drugo opremo za ribolov, ki jo imate ob sebi – na tak način se ne boste izdali in na tak način bo »dobiten sistem« ostal dobiten samo za vas!

Ne glede na vse – na vaš rezultata, pa nikoli ne pozabite – vse to je le ribolov in v njem je potrebno uživati. Ribiško tekmovanje je le igra in druženje, zmagovalec je le en in nikoli se ne sekirajte, če to ne boste vi – še vedno obstaja naslednja priložnost! Pa dober prijem…

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.