Ribolov s plovcem za začetnike in velike mojstre!

Ribolov s plovcem za začetnike

V kolikor boste majhnemu otroku dejali, naj vam nariše ribiča, kako lovi ribe, boste na sliki sigurno dobili ribiča, ribiško palico, najlon, trnek in seveda na koncu – plovec!

Redki so otroci, bolje rečeno, takšni verjetno sploh ne obstajajo, ki bi narisali ribiča, ki se ukvarja s krapolovom, vijačenjem ali celo muharjenjem.

Razlog tega je v tem, da je ribolov s plovcem tehnika, ki je v svetu najbolj razširjena.

Več ali manj jo poznajo tudi tisti, ki se s tem športom niso nikoli ukvarjali.

In ravno iz tega razloga je to tehnika, katero priporočamo vsem ribičem začetnikom, kateri se odločajo, da se bodo podali v svet ribiških voda.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ribolov s plovcem - kaj je njegovo bistvo?

V kolikor želimo opisati bistvo ribolova s plovcem, torej plovec, lahko zanj rečemo, da je on bistvo vsega.

On je tista vez med ribo in ribičem, ki nam da signal, da je riba zagrabila tisto, kar smo ji ponudili – ribiško vabo in trnek.

Plovec je torej center ribolova in le-on nam lahko ponudi največje veselje, ko se pričnemo ukvarjati s tem prekrasnim športom, ali pa razočaranje, v kolikor z ribolovom nismo uspešni.

Za ribolov s plovcem je splošno znano, da ga lahko uporabljamo na vseh vrstah vod.

Jezerih, majhnih ribnikih, rekah in potokih, prav tako, pa ga lahko uporabljamo za ribolov vseh vrst rib.

Od najmanjših zelenk in babušk, pa vse tja do ogromnih krapov, amurjev in drugega.

Ta tehnika je najbolj univerzalna, je ena od najbolj enostavnih in ravno zato v svetu tako priljubljena – z njo se ukvarjajo tako amaterski, kot profesionalni ribiči.

Zgodovinski zapisi kažejo, da so že ribiči v 13. stoletju uporabljali plovec za ribolov, da jim je dajal signal, ko je riba zagrabila ponujeno vabo.

In vse do danes, se ta tehnika ni kaj prida spremenila, bistvo je ostalo enako, le materiali in izdelki, se malenkost spreminjajo.

Kakšni plovci za ribolov vse obstajajo?

V kolikor se boste danes odpravili v katero od ribiških trgovin, boste tam lahko opazili mnoge različne ribiške plovce – in verjetno se vam bo takoj porodilo vprašanje, katerega izbrati?

Možnosti je veliko in vsak od teh plovcev lahko služi svojemu namenu.

Tako morete v začetni fazi najprej ločiti in vedeti, da obstajata fiksni in drseči plovec za ribolov.

Fiksni plovci so tisti, ki jih na najlon fiksirate in bodo ves čas ribolova ostali na istem mestu – v kolikor boste lovili na večjih globinah in boste imeli kratko palico, se vam zna kaj hitro zgoditi, da boste zašli v težave – globina bo prevelika, najlon predolg, palica prekratka – hitro bo vse skupaj postalo »nerodno«.

Ravno tako lahko pri fiksnih plovcih naletite na težave, če se odločite, da boste lovili na večji razdalji – met s fiksnimi plovci, še posebej, če le-ti niso pretirano težki, ni ravno enostaven.

Da bi se torej rešile težave, ki smo jih sedaj omenili (velika globina, ribolov daleč od obale), se lahko odločite za ribolov z drsečim plovcem – to je plovec, na katerem skozi rinko napeljete najlon in prav tako na najlonu označite, do katere globine se le-ta lahko pomakne.

Takšni plovci so nekoliko težji, prav tako pa se vam bodo pri vsakem metu »pripeljali« skoraj do trnka, tako da je met z njimi zelo enostaven in znajo poleteti zelo daleč.

Torej, kakšen plovec boste izbrali je odvisno od tega, kakšno ribo lovite, kako daleč od obale boste metali, ter na kakšni globini.

Plovci za ribolov in njihove oblike!

Sedaj, ko smo razdelili plovce na tiste fiksne in drseče, pa jih dajmo razločiti še med seboj. Plovcev v trgovini je veliko, eni so večji, drugi manjši, eni debeli, drugi tanjši – in vsi služijo svojemu namenu.

Med tiste najlažje in zelo pogosto uporabljane, uvrščamo igličaste plovce – to so plovci, ki imajo zelo tanko telo in so primerni za stoječe vode, ali za tiste malce bolj umirjene tekoče vode, saj so zelo občutljivi in zelo dobro pokažejo dogajanje pod vodo.

Nabavite jih lahko v različnih težah, vse tja od 0,5g, pa tja do 5g, ali več, odvisno je pa vse od tega, kakšno ribo boste lovili, ter na kakšni razdalji.

Zelo podobnih tež, ampak drugačnih oblik, so plovci, ki imajo hruškasto obliko – to so plovci, katere se lahko uporablja v hitreje tekočih vodah, prav tako pa je zaradi oblike, tudi njihova nosilnost nekoliko večja.

Za konec so pa tukaj še t.i. "wagglerji", katere se največ uporablja na stoječih vodah in predvsem z namenom ribolova na večjih razdaljah.

Ti plovci so nekoliko težji in tudi večji, tako, da jih lahko vržete daleč in so kljub daljini še vedno dobro vidni. Takšen plovec ima poseben način vezanja, več o njem pa v naslednjem videu:

In za konec še ribolov s plovcem v praksi!

Za konec pa naj omenimo še, da vseh plovcev ne morete uporabljati na vseh palicah – tako lahko na primer na polagalkah in štek palicah uporabljate samo fiksne plovce, med tem, ko lahko na match, float in drugih podobnih ribiških palicah uporabljate vse vrste plovcev za ribolov.

Pravilna izbira je vedno zelo pomembna, zatorej, nabirajte izkušnje, saj le z njimi boste postali uspešnejši. Pa dober prijem…

Če vam je bil članek všeč, pritisnite "LIKE" in nam dajte to vedeti!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.