Skrivnosti za uspešen ribolov spomladi - kako?

Ribolov spomladi

Medvedi se prebujajo iz zimskega spanja, ptičke pričenjajo peti svoje najlepše pesmi, ribe pobirati hrano, ribiči pa iz kletnih prostorov vleči ribiške palice in drugo opremo za ribolov - vse to so znaki, da prihaja odličen čas za ribolov spomladi.

Zima je čas, ko se le redki odpravljajo za vodo na ribolov – nekateri vidijo razloge v tem, da je premrzlo, zunaj je sneg in veter, temperature so pod ničlo.

Spet drugi pravijo, da se ribe pozimi ne prehranjujejo, torej jih ni mogoče ujeti (beri: takšni se motijo).

In zaradi vseh teh razlogov in seveda mnogih drugih, ribiči vso zimo čakajo doma, da pride toplejše vreme, sonce na obzorje in da se lahko prične veselje – odličen ribolov spomladi, ki ga mnogi v zimskih dneh pogrešajo!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Izbira pozicije za ribolov spomladi je zelo pomembna!

Možnosti, kam se spomladi odpraviti na ribolov je kar nekaj – jezera, manjši ribniki in reke – za ta čas je izjemno pomembno,  da izberete vodo, ki jo dobro poznate in ste na njej že veliko krat nabirali izkušnje.

Torej, ko je voda izbrana, je potrebno izbrati še ribolovno mesto, na katerem boste lovili. Ker se riba v zimskih dneh prehranjuje nekoliko manj, bo ob prvi otoplitvi in sončnih dneh prišla iz globin, kjer se je čez zimo zadrževala in skrivala, v nekoliko bolj plitve in tople predele. Seveda, pa ni pomembna samo plitvina, pomembno je tudi tisto, zakaj riba tja prihaja – naravna hrana, ki je je bilo čez zimo nekoliko manj.

Poiskati je torej treba plitvino, ki je obsijana s soncem, kjer se voda veliko hitreje segreje, kar pa hkrati pripomore tudi k temu, da se začne prebujati narava v vodi in ob njej – zaživijo različni insekti, polži, zelenje v vodi – vse to je odlična priložnost za prehranjevanje krapov in mnogih drugih rib.

Če ste torej do danes v jezerih, ribnikih in rekah iskali območja, ki so bila podobna domači kopalnici in ploščicam v njej, da torej na vodnem dnu ni bilo kamnov, trave, dreves in ostalega, potem je skrajni čas, da to miselnost spremenite – področja, kjer raste trava in drugo rastlinje, so za ribolov spomladi odlična priložnost za kapitalen ulov – to so področja, kjer imajo ribe hrano in kamor jo bodo tudi prišle iskat – izkoristite to priložnost.

Vse skupaj pa vedno le ni tako črno in belo – četudi ste na neki vodi našli odlično področje za ribolov, katero odgovarja vsem zgoraj opisanim zahtevam, se vam lahko zgodi, da ne boste imeli prijema. Ravno za takšne primere je zelo pomembno, da spomladi vedno ustvarjate tudi t.i. rezervno krmišče, v kolikor imate to možnost (beri: na vodah, kjer se nahaja ogromno ribičev, to veliko krat ni mogoče).

Se sprašujete, kaj bi lahko bil primeren prostor za rezervno krmišče? Veliko krat so se za uspešne izkazali tudi kakšni kotički ribnikov in jezer, ki so na primer skriti od vetra in so nekoliko bolj mirni. V takšnih kotičkih veter toliko vode ne premeša, kar pomeni, da je prav tako odlična za ribo – morda se splača tudi tam poizkusiti.

NE SPREGLEJTE: KAKO RAVNATI Z UJETO RIBO?
NE SPREGLEJTE: OPAZOVANJE VODE IN RIBOLOV ŠČUKE

Seveda, področja brez vetra pa niso primerna le za ribe, ampak tudi za ribiče – ribolov spomladi se zna veliko krat spremeniti v trpljenje, če ste na primer premalo oblečeni in vas ujame kakšen hladen severni veter ali pa celo kakšen dež ali sneg, ki v današnjih časih niti ne bi bil takšna redkost.

Naj te besede o izbiri pozicije zaključimo še z delom o previsih v vodi – le-ti so odlični za ribe. Če torej poznate vodo in natančno veste, kjer se nahaja globina in kje le-ta prehaja v plitvino, se to vsekakor splača izkoristiti – takšni deli so prav tako odlična področja, kjer se nahaja veliko naravne hrane, ki jo ribe pobirajo – še posebej to velja za ribolov spomladi, ko riba potuje iz globin v plitvine!

V kolikor pa vode ne poznate, pa je rešitev markiranje ali soniranje ribiškega dna – še vedno je bolje, da eno uro svojega časa namenite markiranju in iskanju primerne pozicije, kot pa da kasneje 12 ali še več ur lovite na napačno izbranem mestu.

Kakšen sistem in vabe za ribolov spomladi uporabljati?

Sedaj, ko so vam znane podrobnosti o tem, kje je najbolje izvajati ribolov spomladi, se je potrebno še posvetiti drugemu področju in to so sistemi, ki jih boste uporabljali in ribiške vabe, ki jih boste na njih namestili – kako torej naprej?

Nekaj vrstic višje smo omenjali, da se ribe zelo rade v spomladanskih dneh nahajajo v travah in ob drugih vodnih ovirah. To je vsekakor odlična priložnost, da v vodo vržete »zig-rig« sistem, ter ga nekoliko dvignete nad travo, da ga bodo ribe lažje opazile.

Tukaj velja še posebej omeniti, da naj bodo spomladanski sistemi čim bolj »nežni«, če bi temu lahko tako rekli – uporabljajte torej nekoliko tanjše najlone, kot bi jih recimo ob poletnih dneh, uporabljajte seveda tudi nekoliko manjše trnke in seveda tudi nekoliko manjše ribiške vabe, ki jih dajete na ali ob trnek na las.

V kolikor ste čez zimo pogrešali petje signalizatorjev in dolgi »piiiiii, piiiii, piiiiiiiiii«, potem vas moremo hitro postaviti na realna tla in vas malce razočarati – takšnega divjega »petja« v spomladanskih dneh ne boste dočakali – v tem času so ribe izredno previdne, kar pomeni, da ribiško hrano pobirajo izjemno nežno, torej se bodo tako odzivali tudi vaši signalizatorji prijema.

Ravno iz tega razloga vam lahko svetujemo, da naj vas ne bo strah in naj vam ne bo škoda, če boste kdaj zategnili palico v prazno – bolje tri krat v prazno in bo četrtič na trnku riba, kot pa da cel dan čakate na divjanje signalizatorja in ga na koncu ne boste dočakali – sej ponovno metanje sistema v vodo pa res ni tako težavno, ali pač?

Dajmo se ustaviti še pri krmljenju – svetujemo vam, če le imate to možnost, da se na vodo in na ribolovno mesto, ki ga poznate in ki ste ga izbrali za ribolov spomladi, odpravite kakšen dan prej in pozicijo čisto »na nežno« nakrmite – ko rečemo nežno, pomeni, da ne pretiravajte z ribiško hrano – krmite v minimalnih količinah, le-ta pa naj bo nutritivno bogata. To seveda spet ni izvedljivo na vodah, kjer se nahaja ogromno ribičev, a vseeno – če možnost obstaja, presodite sami in jo izkoristite.

Če ste torej kak dan prej že ustvarili krmišče, bi znalo to prinesti uspeh, a seveda le, če boste tudi na dan ribolova izbrali pravilne vabe – tukaj vam lahko damo dva nasveta – prvi, v kolikor je voda, v kateri lovite čista, potem uporabite ribiške vabe, ki so živih barv in jih ribe kot takšne lahko zelo hitro opazijo, zraven tega, pa jih verjetno kdaj dajo v usta tudi iz same radovednosti.

Naslednji nasvet, ki ga bomo delili z vami pa je povezan z aromami – med nekaterimi ribiči se zelo pogosto slišijo govorice, da je na ribolov spomladi potrebno vzeti sadne arome, a te govorice niso ravno najbolj natančne – veliko bolje bi bilo, če bi se pogovarjali o tem, na kakšni bazi naj bodo te arome narejene – v spomladanskih dneh so vode še vedno nekoliko hladne in za takšne vode so primerne arome, ki so narejene na alkoholni osnovi – takšne arome se veliko bolje širijo po vodi in oddajajo atrakcijo, kot pa tiste na bazi eteričnih olj in kot takšne so seveda tudi bolj uspešne v hladnih dneh.

NE SPREGLEJTE: 10 INOVACIJ, KI SO SPREMENILE KRAPOLOV
NE SPREGLEJTE: MALI NASVETI ZA RIBOLOV KRAPA

Ne glede na to, za kakšno ribiško vabo se boste na koncu odločili, je izjemno pomembno, da bo le-ta čim manjša, saj jo bo tako riba spomladi veliko raje pobrala – iz tega razloga se mnogi ribiči odločajo za t.i. »single baits«, na trnek dajejo na primer samo eno koruzo, samo en boilie manjših dimenzij in podobno – vse to so skrivnosti za uspeh!

Seveda, nikakor ne pozabite pri izbiri ribiške hrane in vabe biti pozorni tudi na naravo – če na primer opazite, da se v vodi nahajajo raki, je to odličen znak, da ribam ponudite ribiške vabe s takšno aromo, če na primer opažate, da se v vodi kjer lovite nahajajo majhni polži, potem je to odlična priložnost, da na krmišče zmečete na primer konopljo ali manjše pelete – te zadeve imajo zelo podoben izgled kot na primer polži v vodi in bi morda znali biti ribam zanimivi.

In za konec še nekaj besed o vašem krmišču – za ribolov spomladi naj bo le-to narejeno čim bolj široko, da ga bo riba čim prej našla. Zanj lahko uporabite majhne količine narezanih boilijev, ki naj bodo spomladi čim bolj mehki, uporabite lahko tudi pelete, kuhano koruzo in pa tudi konopljo, ki smo jo že omenjali.

POZOR – tukaj velja opozoriti – v kolikor boste na primer lovili na tekočih vodah in boste v vodo skupaj metali koruzo in konopljo, se je potrebno zavedati, da ti dve zadevi tehtata precej drugače (beri: konoplja je veliko lažje). Iz tega razloga se bo koruza potopila veliko hitreje, kot na primer konoplja – svetujemo vam, da morda v tekočih vodah ti dve ribiški hrani v vodo mečete ločeno, da bosta ob stiku z dnom obe približno na istem mestu – seveda, ne pozabite malce predvidevati, kako hitra je voda in kam bo krmo odnesla!

Ribolov spomladi 2
(Foto: Jure K.)

Kakšen naj bo zaključek?

Spomlad je čas, ko je sonce že lahko izjemno močno in na vodah, kjer recimo ni ravno nekih pritokov, ki bi prihajali iz hribov, kjer se topi sneg, se lahko voda zelo hitro segreje. Ravno iz tega razloga spremljajte vremensko napoved in se na ribolov spomladi odpravite ob sončnih dneh, če imate to možnost – to vam bo sigurno v veliko pomoč pri uspešnosti ribolova.

Zraven sonca, bodite pozorni tudi na ptice, ki se potapljajo v vodo – kaj menite zakaj? Seveda, iščejo in najdejo naravno hrano – sej veste, le-to prav tako iščejo tudi krapi in druge ribe – torej? Tudi ptice so vam lahko v pomoč pri natančnem lociranju ribe!

Uporabite vse te nasvete in svoje izkušnje sebi v korist in prepričani smo, da bo vaš prvi ribolov spomladi izjemno uspešen. Pa dober prijem…

Ribolov spomladi 3
(Foto: Jure K.)

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.