Tehtanje, slikanje z ribo? Kako ga izvajati pravilno?

Tehtanje, slikanje z ribo - ribiška fotografija

Med nami so ribiči, ki si le redko vzamejo čas za ribolov in so tudi takšni, ki so lahko ob vodi vsak mesec, teden ali celo dan v njem. Med vsemi temi ribiči je nekaj takšnih, ki mnogo krat ribnik, jezero ali reko zapustijo brez ulova in so takšni, kateri ribo skoraj vedno ujamejo – naj bo to velik krap, kapitalen som, ali pa morda kakšen ploščič, babuška ali somič!

Ne glede na to, kako pogosto ste ob vodi in ne glede na to, ali se je kaj ujelo na trnek ali ne, je bistvo ribolova vedno bila sprostitev, zabava in predvsem uživanje v naravi. Ampak, a je res tako? A resnično vsi ribiči ribolov dojemajo kot sprostitev?

Mnogi so takšni, ki ne razumejo bistva ribolova in za vodo gredo samo iz razloga, da bodo lahko na tehtnico obesili ribo, jo stehtali, naredili kakšno sliko in tekmovali z nekom, ki je kak dan pred njimi ujel kakšno veliko ali majhno ribo. Pa je to res potrebno?

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Ribolov je čas za sproščanje, čas za užitke!

Navežete sistem, vržete vabo v vodo, počakate, zagrabi, se poigrate z ribo, jo ujamete in pripeljete do obale – nekateri ribiči jo snamejo iz trnka že takrat, ko je riba še v vodi, spet drugi jo vzamejo iz vode, jo položijo na blazino (beri: vsaj tako bi bilo dobro, da se to naredi), jo odpnejo in nato skupaj z blazino odnesejo nazaj v vodo in jo izpustijo – obstajajo pa tudi tisti tretji, kateri vsako ribo vzamejo iz vode, jo odpnejo in z njo pričnejo »kalvarijo« na suhem – najprej tehtanje, nato slikanje pod enim kotom in še drugim, s stegnjenimi rokami in skrčenimi in še kako bi se našlo. Pa je vse to res potrebno?

Ne pravimo, da tehtanje rib in slikanje z ribami ni potrebno, ampak, če že mora priti do tega, naj bo za to res poseben razlog – ulov naj bo res nekaj posebnega – vsakega ujetega krapa, ki tehta kilo ali dve pa res ni treba držati iz vode po tri, pet ali deset minut samo zato, da bo slika za ženo doma uspela – ta krap bo morda ob pravilnem rokovanju z njim zrastel v velikega, kapitalnega, ki se ga bo nekoč res izplačalo slikati, ampak, če bo vaša »borba« z njim na suhem trajala predolgo, obstaja možnost, da ne bo več dolgo plaval v vodi, v katero ga boste na koncu izpustili.

Zakaj raje ne bi na ribolovu uživali? Spremljali narave, poslušali ptice peti, opazovali vodo, gledali gibanje in metanje rib, skratka preprosto uživali v tem, kar vam narava ponuja – vprašanje je namreč, kdaj boste spet imeli čas, da boste lahko spet ob vodi.

Ribolov - tehtanje, slikanje - narava
(Foto: Jure K., James)

Kdaj torej ribo tehtati in kdaj ne?

V upanju, da ne boste napačno razumeli tega prispevka, bomo zapisali tudi naše mnenje o tem, kdaj ribo tehtati in kdaj jo čim prej izpustiti nazaj v vodo. Torej, vsekakor smo mnenja, da je kakšno od ujetih rib kdaj potrebno tudi stehtati in poslikati – naše mnenje je, da slikajte in tehtajte ribe takrat, ko je le-ta za vas res nekaj posebnega. Če ste torej mnenja, da je ujeta riba blizu vašega osebnega rekorda, potem dajte to preveriti – morda vam je pa uspelo ujeti ribo, ki bo premaknila vaše meje malce višje. Seveda, v takšnem primeru jo boste tudi slikali. Nikakor pa ne vidimo smisla, če imate recimo osebni rekord ribe tam nekje pri 20kg ali več in ujamete ribo težko 5kg, da jo po nepotrebnem mučite in držite na suhem nepotrebno dolgo.

Obstaja še ena opcija, kjer se s tehtanjem in slikanjem strinjamo – v določenih vodah, v katerih ribiči lovijo, plavajo ribe, ki so lahko prav posebne, redke in se jih ne ulovi prav pogosto (beri: na primer kakšni kapitalni primerki koi krapov in podobno). To so vsekakor primerni trenutki, ki se jih splača ovekovečiti za spomine, saj nikoli ne veste, kdaj boste spet takšne sreče, da boste ujeli podoben primerek! Seveda, našla bi se še kakšna situacija, ko bi ujeta riba lahko bila prav posebna, a to »posebnost« naj oceni vsak ribič zase – mi tukaj ne bomo vplivali na vas!

Prijateljstva. Druženje. Narava. Užitki – to je ribolov!

Za konec lahko torej rečemo samo še to – ko se odpravljate na ribolov, pozabite na tehtnice, številke, moderno tehnologijo, uživajte raje v tistem kar vas obdaja – prijatelji, druženje, narava. Vse to so užitki, kateri vam za vedno ostanejo v spominu, vse tiste krape, ploščiče, babuške in druge ribe boste verjetno zelo kmalu pozabili, če pa kdaj res ujamete kakšen kapitalen ali redek primerek ribe, pa ga dajte stehtati in poslikati, mogoče pa si bodo prijatelji ravno vas zapomnili po tej ribi za zmeraj – a to redkost presojajte zmeraj sami in z zdravo pametjo! Pa dober prijem…

Ribolov - tehtanje, slikanje - krap
(Foto: Jure K., James)

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.