Kako ravnati z ujeto ribo? Pazljivo in ...

Kako ravnati z ujeto ribo

Namen tega članka ni "odkrivanje tople vode" - ampak ozaveščanje!

Napisal sem ga z namenom, da predvsem mlade ribiče, pa tudi starejše dodatno ozavestim, na kaj je potrebno paziti pri ujeti ribi.

Včasih v efektu evforije, ko dobimo ribo »pozabljamo« na osnovne stvari, na katere je potrebno še posebej paziti. Zato se sam držim nekega zaporedja, kateri mi pomaga, da poskrbim za ribo maksimalno in jo nepoškodovano vrnem nazaj v njene globine.

Spodaj sem napisal nekaj več na to temo, če se boste tega držali je čisto vaša odločitev. Zame je najpomembnejše, da je riba zdrava in vrnjena nazaj kamor spada.

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

8 točk za uspešen "ujemi in spusti"

T1.) Še preden vržete vaše sisteme na željeno mesto poskrbite, da boste imeli vse pripravljeno.

S tem mislim na vašo opremo za ribolov, ki jo potrebujete, da lahko za ribo maksimalno poskrbite in kar je najpomembnejše nepoškodovano vrnete nazaj v njeno okolje.

Morate vedeti, da je vsak prijem za ribo šok in takrat je treba poskrbeti, da ji dodatnega šoka ne delate še vi.

Ko pridem na pozicijo in še preden si postavim tabor si v glavi »skiciram« kje bom imel kaj. Vedno gledam na to, da imam vse kar rabim pri roki, da mi ni potrebno potem skakati naokoli in iskati kakšno stvar, ki jo pri zapeti ribi potrebujem.

Podmetalko imejte vedno pri vodi, tako da jo boste med samim drilom lahko dosegli in s čim manj truda prijeli.

Vsi ki lovite na več palic veste, da je dostikrat potrebno tudi premikanje palic, da se nam riba ne zaplete v silk na drugi palici. Tu je treba biti pozoren že pri postavitvi samih palic, da si pustimo dovolj prostora, da gremo lahko s palico na kateri je ujeta riba pod drugo palico in s tem preprečimo zapletanje silkov.

Zaščitno blazino imejte blizu, da boste ujeto ribo čimprej in čim lažje odnesli do blazine. Nikoli ne vlečite podmetalke z ribo po tleh, ker jo boste poškodovali!

Kraparske podmetalke imajo globoke mreže, zato je priporočljivo, da si »štil« odstranite in ribo odnesete z mrežo. Tako boste bolj okretni in ne boste s štilom mahali naokoli. Vedno pazite, da je blazina mokra, saj ima riba zaščitno sluz na katero je potrebno biti še posebej pazljiv. Nikoli se ribe ne prijema s suhimi rokami, nikoli se ribe ne odlaga na suho blazino, še manj pa na tla ali travo. Glede na to koliko denarja se nameni za ribiško opremo naj se ne »špara« na teh stvareh. Na trgu je veliko zaščitnih blazin, sam najraje uporabljam blazino v obliki »carp cradla«.

Navadne blazine so primerne za manjše ribe, kapitalno ribo boste v njej težko zadržali in slej ko prej se vam bo zmuznila ven. Če se vam novi »carp cradli« predragi spremljajte male oglase, se da dobiti tudi rabljenega za nizko ceno.

Kako ravnati z ujeto ribo, krap, krapolov, ribolov, 1
T2.) Poleg blazine imejte vedno vedro vode s katerim polivajte ribo. Pri teh carp cradlih je prednost tudi ta, da je riba dvignjena od tal in se ne more v takšni meri premetavati kot na blazinah, ki so na tleh. Prav tako se zaradi visokih in trdih stranic ne more prevrniti iz blazine. Če je riba divja in se premetava jo pokrijte in počakajte par sekund da se umiri.

T3.) Pri odstranjevanju trnka bodimo pazljivi, da ribe ne poškodujemo še bolj kot jo je sam trnek. Vedno z občutkom spravimo trnek ven po enaki poti kot se je zapičil. Če se le da uprabljajte trnke brez zalusti ali vsaj z mikro zalust. Trnek, ki ima makro zalust bo ribi gobček razparal in bi moral biti za moje pojme prepovedan na vseh vodah. Ker se trnek dostikrat tako zapiči, da ga je z roko težko odstraniti imejte pri blazini klešče s katerimi boste trnek lažje prijeli in ga odstranili. Pri blazini imejte tudi antiseptik.

Kako ravnati z ujeto ribo, krap, krapolov, ribolov, 2

Gre za sredstvo za dezinfekcijo ran. Vsako ujeto ribo si ogledam in preverim če ima poleg rane na gobčku še kakšno drugo rano, ki bi ji lahko oskrbel.

Kako ravnati z ujeto ribo, krap, krapolov, ribolov, 3 
T4.) Če sta za vodo dva se vnaprej dogovorita kaj bo kdo počel in si pomagajta. Ker s kolegom dosti preloviva skupaj se niti ne dogovarjava kako in kaj, saj točno vema kaj je potrebno storiti. V primeru, da ste sami pa bodite še bolj pazljivi na vse stvari. Še posebej moramo biti pazljivi v toplejših mesecih in pa seveda pri občutljivejših vrstah rib (amur, smuč, ščuka itd.) Le-te je treba čimprej vrniti nazaj v vodo.

T5.) Pred fotografiranjem ribo polijte. Dostikrat vidim fotografije rib, ki so umazane od zemlje, listov, penaste itd. Takšne fotografije niso primerne. Če se le da imejte fotoaparat na stativu. Še preden dobite ribo si poglejte kam postaviti stativ. Lahko si pozicijo označite ali pa če je možno pustite stativ kar na poziciji. Kako se slikali z ribo in kakšno ozadje boste izbrali ne bom posebej pisal. Mogoče o tem v drugem članku. Edino kar bom omenil, da bodite pazljivi, da se z ribo ne slikate stoje. Riba je nepredvidljiva in se vam lahko hitro izmuzne iz rok. Padec ribe iz takšne višine je lahko zanjo usoden. Zato se vedno slikajte nad blazino in v čim nižjem položaju.

T6.) Ko ste ribo poslikali in stehtali, jo previdno odnesite do vode. Sam jo najraje vračam v vreči za tehtanje, saj ima zgornje stranice trde in jo lažje in varneje nesem do vode. Cene teh vreč so zanemarljive, so pa izredno priročne tako da jih priporočam vsem.

Kako ravnati z ujeto ribo, krap, krapolov, ribolov, 4


T7.) Ko položite ribo v vodo jo opazujte. Če se le-ta takoj odzove in začne premikati potem jo lahko spustite. V primeru, da je negibna jo počasi premikajte naprej in nazaj. Na ta način ji boste spravili vodo v škrge in riba bo prišla k sebi. Počakajte da riba sama odplava.

T8.) Takoj, ko ribo spustite si pospravite opremo nazaj na svoje mesto. Da vas naslednji prijem ne preseneti.

Vsem nam je v interesu, da se za vodo dobro počutimo. Ne bodimo sebični in poskrbimo tudi za ribo. Na koncu bi omenil še to, da prosim bodite spoštljivi do vseh velikosti rib. Včasih vidim koga ki kapitalno ribo poljublja in se fotografira z njo bolj kot s svojo ženo, ko dobi pa 2kg krapa ga pa dobesedno zabriše v vodo. Vsaka riba je spoštovanja vredna, in tudi iz manjše ribe bo nekoč, če se bo z njo delalo kot treba zrastel kapitalec.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.