Sladkovodni ribolov - VSE, kar morate vedeti o njem (osnove)

Sladkovodni ribolov

Spoznati sladkovodni ribolov pomeni, da je potrebno najprej vedeti od kod in kdaj izhaja ...

Izhaja iz daljne zgodovine, ko se je človek loteval ribolova, da bi lahko preživel sebe in svojo družino!

Ker vsa hrana, ki jo ponuja naš planet ne izhaja le iz kopnega, se je človek podal iskati le-to tudi v vodo in jo je tam tudi našel.

Na tak način se je razvilo ribištvo, iz njega pa ribiška industrija, katero danes poznamo v svetu prehranjevalne industrije.

Ker pa je skozi leta postala hrana vse bolj dostopna in se je človek od lova, ribolova in nabiralništva preusmeril k načrtnemu pridelovanju hrane, se je razvil športni ribolov, v katerem še danes uživajo mnogi po vsem svetu.

Za razliko od tistega prvotnega lova rib, se športni ribolov razlikuje po tem, da se žival, torej ribo spoštuje ...

... in se do nje goji nek spoštljiv odnos, kar pomeni, da se ribo na koncu, ko je le-ta ujeta s čim manjšimi poškodbami tudi vrne v njen naravni habitat.

Tako ravna večina, ni pa nujno, da tudi vsi - a več o vsem tem v nadaljevanju!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivne poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe

Zakaj je ribolov tako zanimiv za tako velike mase ljudi po svetu?

V prvi vrsti vam ta šport ponuja stik z naravo, kjer lahko za nekaj trenutkov, ur ali dni pobegnete od vsakodnevnega vrveža.

V drugi vrsti pa vam ta šport ponuja možnost, da pokažete svojo sposobnost in prelisičite ribo z različnimi tehnikami, vabami, opremo in drugimi načini, ter tako pokažete svoje sposobnosti lova, ki izhajajo od naših prednikov in iz zgodovine.

Bistvo športnega ribolova je na koncu koncev užitek, zadovoljstvo.

In ga vsak ribič izkaže tudi s tem, ko na koncu spoštljivo ribo spusti nazaj v njeno naravno okolje, sam zase pa ohrani le lepe spomine v svoji glavi, ali morda na kakšni sliki, ki jo je na hitro naredil, ko je ribo ujel.

Kako je to mogoče? "A ti ni dolgčas?"

Mnogi se sprašujejo, kako je možno, da se nekdo usede za vodo in več ur gleda v plovec ...

Ali posluša svoj signalizator, ali bo le-ta zapel, da bi lahko nato v vsega nekaj minutah končal svoj boj in ribo izpustil nazaj v vodo.

A ribolov ni le to, ribolov je mnogo več – to je šport!

V katerem se bo vsak, ki se z njim ukvarja dalj časa naučil potrpežljivosti, razmišljanja in predvsem hitrega odločanja v dani situaciji, v kateri se v nekem trenutku pojavi.

Torej takrat, ko riba potopi vaš plovec, ali ko zapoje vaš signalizator, ali pa ob kakšnem drugem znaku, ki vam ga da riba, da se nahaja na vašem trnku.

To je torej šport, v katerem boste krepili svojo samopodobo in se hkrati zabavali, razmigali in predvsem uživali v lepotah narave.

A da bi se lahko s tem športom ukvarjali, je potrebna določena ribiška oprema, ki jo boste morali nabaviti, kupiti ali si sposoditi ...

... da se boste lahko odpravili za reko, jezero, potok ali kakšen manjši komercialni ribnik, ter tam poizkusili ujeti kakšno ribo.

Za začetek je potrebno najprej kupiti ribiške osnove in med te zadeve vsekakor spadajo ribiške palice, role, trnki, plovci in nekatera druga ribiška oprema.

V kolikor si vse te opreme ne morete od nikogar sposoditi, ali pa je po kakšnem naključju nimate že doma, bo pravi naslov za vas ribiška trgovina.

Teh je v Sloveniji kar nekaj, a največ in tiste boljše so po mnenju mnogi na Štajerskem in v Ljubljani.

Ali pa kar na internetu, kjer lahko kupujete direktno iz vašega naslonjača.

Kakšna oprema za sladkovodni ribolov je potrebna?

Če ste torej ribič začetnik in ste se odločili za ribolov, potem se prvo odpravite v ribiško trgovino.

Prva zadeva, ki jo boste kupili je sigurno kakšna poceni ribiška palica.

V kolikor se že doma niste na ribiških forumih in spletnih straneh dobro informirali in izobrazili, kakšno palico potrebujete, potem vam bodo v trgovini sigurno povedali, da je izbira palice odvisna od mnogih dejavnikov.

Najprej je potrebno vedeti, kakšno ribo boste lovili.

V naslednjem koraku je potrebno vedeti na kakšen način boste ribo lovili.

In za konec je smiselno, da vsaj okvirno veste v kakšnih vodah boste ribo iskali oziroma lovili, ali bodo to jezera, manjši ribniki, reke ali potoki.

Na podlagi teh dejavnikov, vam bo nato prodajalec v ribiški trgovini lahko ponudil match, float, štek ali teleskopsko palico za ribolov s plovcem.

Te palice lahko uporabljate v jezerih, manjših ribnikih ali rekah, z njimi pa lahko lovite krape, smuče, platnice, podusti in mnoge druge vrste rib.

Slatkovodni ribolov, ujemi in spusti

V drugem koraku vam lahko prodajalec v trgovini ponudi kakšno bolj robustno, tršo in kvalitetnejšo palico za talni ribolov.

Z le-to boste v večini primerov zahajali v večja jezera, vašo vabo metali tudi do sto metrov daleč in čakali kakšnega kapitalnega krapa, smuča in katero drugo večjo ribo.

V kolikor pa te palice še vedno niso tisto kar iščete in kar si želite, pa vam preostane še kakšna ribiška palica, ki je namenjena roparicam, kot so na primer somi, ščuke, postrvi in druge, ki jih lovimo z načinom vijačenja ali muharjenja, v divjih, tekočih vodah, ali pa tudi v kakšnih večjih jezerih.

Vse te zadeve je vsekakor potrebno najprej dobro preučiti, preden se odločate za nakup.

V nasprotnem primeru vam bo napačna izbira ribiške palice prinesla le nepotrebne stroške, saj boste kaj kmalu morali ponovno v trgovino in ponovno izbirati med palicami, ki jih imajo v ponudbi.

Ko že imate ribiško palico, je naslednja zadeva, ki jo morete kupiti ali si sposoditi ribiška rola.

Pri le-teh je pomembno, da se dobro zavedate na kakšno palico boste ribiško rolo namestili, kakšno ribo boste z njo lovili in na kakšen način.

Med seboj razlikujemo ribiške role, ki imajo fiksno glavo in so v večini namenjene ribolovu s plovcem, vijačenju in talnemu ribolovu.

Poznamo pa tudi role z multiplikacijsko glavo, ki se uporabljajo za muharjenje.

Zelo pomembno pri izbiri role je, da se odločite, ali jo boste uporabljali za manjše ribe, v manjših vodah - potem lahko izberete nekoliko lažje in manj robustne role.

V kolikor se boste pa odločili za ribolov krapa s talnim načinom, potem pa je vsekakor potrebno izbrati rolo, na katero se lahko navije večja količina vrvice, ki je bolj vzdržljiva, bolj robustna in predvsem nekoliko težja.

Na koncu, ko ste seznanjeni s tem kje in kako boste lovili ...

... pa se lahko podate še v ostale lastnosti ribiških rol, kot so na primer koliko rezervnih glav ima rola, koliko ležajev ima v glavi, kakšno zavoro ima in kje je le-ta postavljena, koliko vrvice se navije z enim obratom, ter še nekatere druge lastnosti, ki jih današnja moderna ribiška rola ima.

Slatkovodni ribolov, ribiske palice in oprema

Kupljeno torej imate ribiško palico in doma je tudi ribiška rola!

Sedaj vam manjkajo še mnoge ostale drobnarije, da bi lahko pričeli z ribolovom.

V prvi vrsti morate na vašo rolo namestiti oziroma naviti ribiško vrvico (v nadaljevanju najlon).

Ribiške vrvice se med seboj razlikujejo po debelini, zato je potrebno najprej vedeti kako velike oziroma težke ribe boste lovili in v kakšni okolici.

Debeline najlonov se gibljejo na primer za ribolov s plovcem tam med 0,08 in 0,15, pri talnem ribolovu pa med 0,15 in 0,30 (govorimo o debelini predvrvice).

Glavna vrvica oziroma najlona pa je že nekoliko debelejša.

Druge lastnosti najlona, na katere more biti ribič pozoren so še dolžina, koliko ste ga kupili, da ga boste navili na svojo rolo, iz kakšnega materiala je in ali je ta potopen ali ne.

Potopnost vam zna koristiti v vetrovnih vremenskih razmerah, da vam veter ne bi nosil najlona po gladini vode.

Kaj sedaj? Rola je nameščena na palici in najlon je nameščen na roli ...

Sedaj je potrebno samo izbrati še pravilno velikost plovca ...

Ga pravilno obtežiti s svinci in namestiti dovolj velik trnek z ali brez zalustnika in vaš ribolov se lahko prične.

Seveda, vse skupaj ni tako enostavno ...

Najprej je potrebno dobro vedeti kako velik plovec boste izbrali.

To je odvisno od tega, na kakšen način boste lovili, v katerem letnem času, kako daleč boste metali, v kakšni vodi boste lovili (stoječi ali tekoči) in še od nekaterih drugih dejavnikov.

Ko pa imate izbran plovec, pa ga le še obtežite s pravilno težo svincev, ter nanj privežite primeren trnek, ki je lahko različnih barv in velikosti, ter se tako lahko vaš ribolov prične.

Seveda, ne pozabite zraven vsega tega še na drobnarije, kot so torbe, v katerih boste prenašali pribor, stol, na katerem boste sedeli, oblačila s katerimi se boste skrili pred ribami in zlili z naravo, kape in polarizacijskih sončnih očal, katera vam bodo pomagala, da boste lažje videli, ko se bo plovec potopil in riba ujela na trnek.

Ter seveda mnogih drugih pomembnih zadev, kot so recimo mreža za ribo, blazina, antiseptik in druge pomembne stvari za ravnanje z ribo, ki jih prodaja vsaka ribiška trgovina in vam pri ribolovu znajo koristiti.

Pa še to - ne spreglejte tudi opcij, kadar se vam ponuja rabljena ribiške oprema - včasih je le-ta lahko super izbor, v določenih okoliščinah celo boljši, kot iz trgovine!

Kaj pa ribiška hrana? Je ZELO pomembna za sladkovodni ribolov!

Vsa kupljena oprema vam ne bo popolnoma nič koristila, če ne boste imeli ob sebi tudi kvalitetne in predvsem pravilne ribiške hrane oziroma ribiške vabe za ribolov.

Prepričati ribo, da bo zagrizla v trnek je enako, kot prepričati žensko, da vas bo vzljubila, potrebno je ponuditi nekaj kvalitetnega!

Ženski morate dati kakšno lepo darilo, jo peljati na kakšno večerjo in ji lepo streči, ravno tako pa je tudi pri ribi.

Potrebno ji je dati predvsem kvalitetno hrano, katera bo čim bolj podobna tistemu, kar se nahaja v njenem naravnem okolju.

Kako pa ugotoviti, kaj se nahaja v njenem naravnem okolju?

Seveda, z opazovanjem!

Če na primer vidite, da nad vodo visi kakšno drevo na katerem rastejo višnje ali češnje, je to dober znak, da lahko poizkusite srečo na kakšno sadje.

Če se na primer v ribnik ali jezero izteka kakšen bister in hiter potok, v katerem se nahajajo potočni raki, vam je to lahko dober znak, da uporabite hrano oziroma vabo, ki ima okus po tej živalski vrsti.

Vse je sila enostavno in ravno zato je pri ribolovu potrebno pogosto uporabiti tudi glavo!

Če boste to storili boste postali izkušen ribič in prej ali slej vam bo jasno, je izbira hrane pomembna od različnih dejavnikov, kot so recimo temperatura vode, letni čas, način ribolova, ribe katero lovimo in še od česa drugega.

Iz vseh teh razlogov lahko izbirate med hranami oziroma vabami naravnega izvora – med te uvrščamo recimo razne črve, žuželke in leteče živalce, ali pa recimo kakšno sadje, kruh, sire, koruzo in še kaj bi se našlo.

Za tiste, ki pa se odločajo recimo za ribolov roparic, pa obstajajo tudi umetne vabe!

S temi se lahko odpravijo na vijačenje in poizkusijo ujeti ribe kot so ščuka, postrv, klen, som in druge.

Vse to, je torej pomembno, da boste znali izbrati pravilno vabo, ki bo delovala v določeni vodi, v določenem okolju.

In kam na sladkovodni ribolov?

Opremo imate, ribiške hrane ste spoznali, sedaj pa se bo počasi potrebno odločiti, kam boste šli na sladkovodni ribolov?

Možnosti imate v Sloveniji ogromno – nekatere so boljše, druge slabše!

A sej veste, da je Slovenija precej zelena dežela in v njej se preteka kar ogromno vode.

Iz teh razlogov se vam torej ponujajo možnosti, da se odpravite na ribolov v kakšen manjši ribnik.

V takšnih ribnikih se v veliko primerih nahajajo kakšni krapi, babuške, ploščiči, rdečeperke in še kakšne druge ribe.

Takšne vode so vse več namenjene t.i. komercialnemu ribolovu, kjer se lahko brez težav kupi enodnevna ribiška dovolilnica in sprostitev se lahko prične.

Takoj za manjšimi ribniki, pa v Sloveniji v zadnjem času postajajo priljubljena večja jezera za ribolov.

Kočevsko jezero, Šmartinsko jezero, Blejsko jezero in še nekaj bi jih lahko našteli.

Ribolov v takšnih vodah se večinoma izvaja na talni način, riba, ki jo pa ribiči čakajo in si jo želijo, pa je vsekakor kapitalni krap.

Oprema, ki jo morate imeti za takšna večja jezera naj bo nekoliko bolj trpežna in debelejša, saj se vam zna zgoditi, da se vam bo na trnek »obesil« kakšen kapitalec, ki bo tehtal dvajset kilogramov ali več in bi vam v primeru neprimerne ribiške opreme znal povzročiti težave in vam uiti s potrgano navezo.

Vsi tisti, ki pa se ne odločijo za ribolov v manjših ribnikih in večjih jezerih in si želijo nekoliko več mira, narave in tišine, pa se v večini primerov odpravijo za reke.

Teh imamo v Sloveniji kar nekaj in ribolov na mnogih od njih zna biti precej zanimiv, če ste le dobro obveščeni, kje in kako loviti.

Reka Drava, Sava, Mura in tudi nekatere manjše kot je na primer Bohinjka, so primerne za vse vrste in načine ribolova.

Lovite lahko talno, s plovcem, muharite ali vijačite.

Vse je vsekakor odvisno od želje, ki jo imate, od ribe, ki jo lovite, vaše ribiške opreme in znanja, ki ga premorete.

Kaj reči za konec?

Kot vidite je sladkovodni ribolov zelo kompleksna zadeva!

Najprej je potrebno ta šport vzljubiti, nato je potrebno o njem kaj prebrati in se izobraziti, da ne boste ravno največji laik, ko si boste v kakšni ribiški trgovini kupovali ribiško palico, rolo in drugo opremo.

Tako boste lahko na različnih ribiških forumih, v ribiških revijah in video posnetkih opazili, da je potrebno kar nekaj znanja, preden se odpravite s hrano za krmljenje za določeno vodo in poizkusite ujeti kakšno veliko ribo, kot je recimo krap, som, ščuka, postrv ali mnoge druge, ki plavajo v naših vodah širom Slovenije.

Vse to in še več je potrebno, da bi postali ribič!

A zavedajte se, da tudi, ko boste mislili, da o ribolovu že vse veste, še imate možnosti, da kaj novega spoznate, preberete in doživite!

Ko ste za vodo, se vam lahko zgodi marsikaj zanimivega in kar si sploh ne mislite, zatorej opremo v roke in v naravo, saj se ribolov izvaja za vodo in ne doma za računalnikom.

O meni

Slo-fishing - About Us

__________

Sem Siniša Pintar (prijatelji me kličejo Sina). Sem lastnik, urednik in pisec na spletni strani Slo-fishing.si. Ta stran je mesto za vse ribiške navdušence iz Slovenije, Hrvaške in drugod. Rad imam ribolov in v veselje mi je deliti svoje zgodbe in izkušnje z vami ...

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.