Katera je najbolj pogosta ribiška hrana? (A veš?)

Ribiška hrana

Ribiška hrana in vabe za ribolov, kot je na primer koruza, črvi, kruh, boiliji, umetne vabe in drugo, je del ribolova, brez katerega ta šport ne bi obstajal.

In ga praktično ne bi mogli izvajati. Zakaj?

Naj vam dam en preprost primer iz vsakdanjega življenja...

V kolikor moški želi dobiti (beri: ujeti) neko žensko, bo za to moral porabiti svoj čas.

Zraven tega, pa bo potreboval tudi neko vabo, na katero se bo ta ženska ujela.

Ženske po navadi delujejo po principu, da jih lahko ujamete s kakšnim lepim avtom, s kakšno dobro večerjo, darilom, ali kakšno drugo zadevo, ki jo bo prepričala.

In ravno tako je tudi v svetu ribolova, kjer je ribo potrebno nekako prepričati, da pride v vašo bližino, na vaše krmišče, se približa vašemu trnku in ga zagrize.

Da bi nato vi lahko uživali v borbi z ribo in jo na koncu ujeli iz vode.

Možnosti, ki jih imate pri izbiri ribiške hrane in vab, je v današnjem času ogromno. Preverite koliko!

28 NASVETOV KAKO POSTATI BOLJŠI RIBIČ

Ribiški vodič za uspešen ribolov - zanimivi in kvalitetni nasveti zbrani na enem mestu. Z njim boste pridobili pozitivnie poglede na naravo, ribe in ribolov.

Knjiga o ribolovu - šarana i ostale ribe
Prišlo je do napake. Poizkusite znova.
Hvala. V roku 24-ur prejmeš e-knjigo na email.

Naravna? Umetna? Katera ribiška hrana?

Izbirate lahko med ribiškimi hranami, ki so naravnega izvora, ali tistimi, ki so narejene iz umetnih materialov.

Preden pa se odločite za enega od teh dveh vrst ribiške hrane oziroma ribiških vab, pa je potrebno vedeti, iz kakšnega razloga se riba sploh odloči, da bo prišla na vaše krmišče in zagrizla v vašo vabo.

Najbolj pomembno je to, da se zavedate, da riba v svojem naravnem okolju išče hrano zaradi svoje lakote in v tem okolju vedno izbere hrano, ki se ji zdi domača, torej takšna, ki je najbolj podobna tisti, ki se nahaja v vodi, v kateri živi.

Ravno iz tega razloga, se na trnek pogosto daje naravna hrana, ki je še živa, ki se še giblje, torej, ki je takšna, da je čim bolj podobna živim bitjem, ki se gibljejo, ali ki padejo v vodo, v kateri riba biva.

Ko boste torej znali opazovati naravo, se boste veliko lažje odločili za pravilno naravno ribiško vabo, ki jo boste dali na trnek.

Katere vse možnosti pa imate, pa si poglejmo v nadaljevanju.

Ribiška hrana - katero izbrati?

Naj vam za začetek podam primer, kako bi se lahko odločili za eno od vab, ki bi jih dali na trnek.

Izbor je lahko precej enostaven, če le znate malce opazovati – tako na primer pridete za vodo in opazite, da ob vodi stoji drevo, na katerem raze kakšno sadje, kot so na primer češnje, višnje ali kaj drugega podobnega.

To je vsekakor odlična možnost, da v dolgem ribiškem dnevu poizkusite na trnek dati tudi kakšno sadje in poizkusite srečo na njega.

Drug primer so recimo vode, v katere se izteka kakšen bister in hiter potok.

V takšnih vodah se veliko krat zadržujejo tudi kakšni potočni rakci in če sedaj pomislite, da vam ribiške trgovine prodajajo tudi ribiško hrano, ki ima vonj po teh živalih, potem vam je sedaj lahko jasno, zakaj je temu tako.

Takšnih možnosti je še veliko, samo pozoren je treba biti.

Zatorej, ko pridete naslednjič za vodo in vam vaša klasična vaba, kot je recimo kruh, koruza ali sir ne bo delovala, lahko poizkusite s čim malce bolj »eksotičnim« in mogoče se vam nasmehne sreča.

Ribiške vabe iz domače kuhinje!

Tako, sedaj veste, da je potrebno opazovati vodo, ko pridete na ribolov in okolico, kjer se ta voda nahaja, a včasih je vse skupaj veliko lažje in seveda tudi veliko bolj uspešno, če se recimo odločite za kakšno bolj domačo ribiško vabo, takšno s katero lovi skoraj vsak ribič na vodi, kjer se nahajate in so je ribe v njej že vajene.

Med takšno hrano vsekakor uvrščamo domačo koruzo, ali koruzo, ki jo prodajajo v ribiških trgovinah.

Koruzo lahko za ribolov pripravite doma, tako da jo skuhate, jo sladkate, ali ji dodate še kakšno aromo, kot je na primer med, vanilija, ali kaj podobnega.

Lahko pa se preprosto odpravite v katero od ribiških trgovin in tam izberete kakšno že pripravljeno.

Danes, ko je tehnologija in proizvodnja hrane že tako napredovala je moč kupiti že nešteto različnih okusov koruze, prav tako pa tudi mnoge različne barve, ki lahko pritegnejo določene vrste rib.

Tako se recimo za ribolov amura na veliko uporablja koruza, ki je zelene barve in je pri ribolovu te ribe izjemno uspešna.

Če se še malce ozremo v naravo, lahko v njej najdemo mnoge različne živali, ki so jih ribe vajene.

Tako na primer mnogi ribiči lovijo na črve oziroma na ličinke muhe, katerim z drugimi besedami rečemo tudi modni.

Le-ti se lahko prav tako tudi obarvajo in so kot takšni ribam nekoliko bolj atraktivni.

Zraven modnov, lahko pri ribičih zasledimo tudi nekatere druge vrste, ki pa se nekoliko manj uporabljajo – to so recimo različne vrste žuželk, živalic, ki imajo krila in na koncu koncev, se v veliko primerih za ribolov roparic uporablja tudi manjše vrste rib.

Takšen ribolov je sicer na veliko vodah prepovedan, a se ga je v preteklosti ogromno uporabljalo in z njim ulovilo mnoge ščuke, some in druge roparice, ki lahko služijo kot odlična trofeja vsakemu ribiču, ki se ukvarja z ribolovom.

Umetne vabe za ribolov!

Ker so torej ribolov z živimi ribicami na veliko vodah že prepovedali, so se pričele vse bolj razvijati tudi različne umetne vabe, ki so prav tako precej uspešne.

Med ribiči, ki se odločajo za vijačenje in ribolov roparic so tako precej priljubljeni na primer gumijasti črvi, žličaste umetne vabe, umetne ribice, spinnerbait vabe in mnoge druge, ki se jih lahko nabavi pri nas ali v tujini.

Vse te umetne vabe so precej drage in ribiči na njih izjemno pazijo.

Tako je na primer potrebno odlično poznavanje terena, preden se odločite, da boste svojo umetno vabo vrgli v vodo.

V primeru, da terena ne poznate in se na dnu recimo nahajajo ostanki kakšnega drevja, se vam zna kaj hitro zgoditi, da boste ostali brez kakšne od umetnih vab in boste sami sebi povzročili nekaj nepotrebnih stroškov.

Pri izbiri umetne vabe je vsekakor potrebno, da čim bolje poznate prehranjevalne navade rib.

Tako na primer ribiči izbirajo barvo vabe glede na ribo katero bodo lovili. Če se na primer odločate za ribolov ščuke, potem je zelo uspešna rdeča umetna vaba, če se odločate za ribolov postrvi, potem so aktualne barve kot so recimo rumena ali črna, če pa se recimo odločate za ribolov klena, pa lahko izbirate med srebrno, rumeno, zeleno ali črno.

Vsekakor pa vas bodo na koncu izkušnje pripeljale do tega, da boste sami zaključili, katere barve so predpisane za določene vrste rib in katere od teh v naravi dejansko tudi delujejo.

Krapolov, boilie in še kaj!

Ker pa je v zadnjem času vedno bolj priljubljen med ribiči tudi t.i. krapolov, pa je tukaj vsekakor potrebno omeniti tudi vabe, ki jim ribiči pravijo boiliji.

To so majhne kroglice, ki v današnjem modernem ribolovu delajo čudeže. Večinoma jih kraparji uporabljajo za talni ribolov in so namenjene za ribolov krapov, amurjev, kdaj tudi somov in mnogih drugih rib, ki se ujamejo na trnek.

Lastnost teh čudežnih kroglic (bojliji) je v tem, da so v večini primerov sestavljene iz mnogih različnih sestavin.

V njih se zmešajo različni mixi, jajce, arome in druge sestavine in se s posebnimi metodami naredijo kroglice. Le-te je nato potrebno posušiti in hraniti do ribolova.

Boiliji so v vodi precej obstojni in jih ribe rade »pobirajo«, saj v njih dobijo praktično vse kar potrebujejo za svoje življenje (beri: različne sestavine in mikrohranila).

Prav to jih na koncu prepriča, da zagrabijo tudi vabo z vašim trnkom in da se ribič lahko bori z manjšim ali večjim krapom.

Pravilna izbira ribiške hrane in vab!

Bistvo vsega je torej v tem, da je potrebno za dober ribolov in ujeto ribo izbrati pravilno ribiško hrano in vabe.

Le-to lahko izberete pravilno le na podlagi dobrega poznavanja ribe, okolice v kateri le-ta živi in ostalih okoliščin, kot so recimo vremenske razmere, temperatura vode in drugih dejavnikov.

Kar koli si boste zamislili in zaželeli, boste vedno in zmeraj našli v vseh bolje založenih ribiških trgovinah, kjer vam bodo vsekakor znali tudi dodatno svetovati in pomagati, kaj izbrati in kako poskrbeti za dober prijem.

Pa dober prijem vam želim!

Affiliate Disclaimer:

Slo-fishing is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon. We also participates in eBay Partner Network, FishingBooker, ClickBank and Teespring affiliate programs. We are compensated for referring traffic and business to these companies.